Άννα Κομνηνή Στρατηγοπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Άννα Κομνηνή Στρατηγοπούλου
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή

Η ιερά αύτη και πλουσιωτάτη βίβλος... εφιλοπονήθη... και εσπουδάσθη συντεθήναι τε και γραφήναι ούτως καθώς οράται έχουσα παρά της πανευγενεστάτης και σεβασμιωτάτης και αϊδήμου κτητορίσσης κυράς Άννας Κομνηνής Ραουλαίνης της Στρατηγοπούλας και πρωτοστατορίσσης της δια του θείου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Αντωνίας μοναχής.

— Σημείωση της Άννας Κομνηνής
σε κώδικα του 14ου αιώνα.

Η Άννα Κομνηνή Ραούλαινα Στρατηγοπούλου ή Αντωνία όπως μετονομάστηκε αργότερα ως μοναχή ήταν βιβλιογράφος του 14ου αιώνα.

Ήταν σύζυγος του πρωτοστάτορα Ραούλ Στρατηγοπούλου. Έγινε μοναχή στην γυναικεία Μονή του Παντοκράτορος Χριστού στην Κωνσταντινούπολη. Η μονή αυτή, την οποία είχε κτίσει γυναίκα το 1136 υπό του αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνού δεν πρέπει να συγχέεται με την ομώνυμη μονή του Άγιου Όρους. Επίσης ο σύζυγος της Άννας Κομνηνής δεν πρέπει να συγχέεται με τον κτήτορα της μονής Παντοκράτορος Αλέξιο Κομνηνό.

Έγραψε τον κώδικα που σώζεται στην Μονή του Παντοκράτορα στο Άγιο Όρος με αύξοντα αριθμό 6. Ο κώδικας περιέχει λόγους πανηγυρικούς σε δεσποτικές και άλλες εορτές, βίους αγίων, εγκώμια από αρχές Σεπτεμβρίου ως τέλη Αυγούστου. Από μια σημείωση γνωρίζουμε ότι κώδικας είναι κοινό έργο πολλών βιβλιογράφων, μετά από παραγγελία της Άννας Κομνηνής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]