Ιάκωβος ο αδελφόθεος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άγιος Ιάκωβος ο Δίκαιος
Saint James the Just.jpg
Μάρτυς, Αδελφόθεος
Γέννηση 5
Κοίμηση 62
Ιερουσαλήμ
Εορτασμός 23 Οκτωβρίου (Ορθόδοξη Εκκλησία και Λουθηρανική)
3 Μαΐου (Καθολική Εκκλησία)
1 Μαΐου (Αγγλικανική Κοινωνία)

Ο Ιάκωβος (5 - 62) ήταν σημαντική προσωπικότητα της εποχής των αποστόλων. Αποκαλείται επίσης ως Ιάκωβος ο Δίκαιος και Ιάκωβος ο αδελφόθεος. Κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, πιστεύεται ότι ήταν αδελφός του Ιησού Χριστού από τον προηγούμενο γάμο του Ιωσήφ οπότε ήταν ένας από τους ετεροθαλείς αδελφούς του. Στην ρωμαιοκαθολική παράδοση ισχύει γενικά ότι ταυτίζεται με τον Ιάκωβο τον Μικρό, γιο του Αλφαίου[1].

Ο Ιάκωβος δεν είχε ακολουθήσει τον Ιησού κατά τη διάρκεια της εν ζωή διδασκαλίας Του. Μετά την ανάστασή του, όμως, ο Ιησούς παρουσιάσθηκε και σε αυτόν, κάνοντας τον να πιστέψει και στην συνέχεια να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της πρώτης αποστολικής εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. (1 Κορινθίους 15:7· Πράξεις 15:6-29· Γαλάτες 2:9). Και πράγματι υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο, θανατώθηκε από τους Ιουδαίους με λιθοβολισμό το 62 μ.Χ. (Ιουδαϊκές Αρχαιολογίες, XX, 200). Κατ΄ άλλη εκδοχή θανατώθηκε μετά από ρίψη του από Ναό όπου κήρυττε. Σε αυτό τον Ιάκωβο αποδίδεται η προς τις 12 διασπαρμένες φυλές «επιστολή Ιακώβου».

Η μνήμη του εορτάζεται από την Λουθηρανική, την Επισκοπελιανή και την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 23 Οκτωβρίου, από την Αγγλικανική στις 1 Μαΐου, και από την Καθολική στις 3 Μαΐου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]