Παρθένιος Ιεροσολύμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Παρθένιος Ιεροσολύμων
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1690
Αθήνα
Θάνατος1770
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
χριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠατριάρχης Ιεροσολύμων

Παρθενίου μητροπολίτου Καισαρείας της Παλαιστίνης, του εξ Αθηνών

— Αυτόγραφο του Παρθένιου Καισαρείας
σε χειρόγραφο του 18ου αιώνα.

Ο μητροπολίτης Παρθένιος της Καισάρειας της Παλαιστίνης ήταν Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και βυζαντινός βιβλιογράφος του 18ου αιώνα.

Η καταγωγή του ήταν από την Αθήνα. υιός του άρχοντος Σπυρίδωνος Γερένη, ανήκεν δε σέ μιάν από τις πιο παληές αλλά και πιο σημαντικές οικογένειες των Αθηνών[1]. Διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μελέτιον το 1739.

Έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγραψε την Ιστορία της μεταξύ Ρωμαίων τε και Αρμενίων διαφοράς. Τμήμα του σώζεται στην Βιβλιοθήκη Καλλιπόλεως της Θράκης με αύξοντα αριθμό 30. Περιέχει 55 φύλα και περιέχει το πρώτο μέρος μόνο. Αναφέρει γεγονότα που συνέβηκαν στον Πανάγιο Τάφο επί Πατριαρχών Ιεροσολύμων Χρυσάνθου του Νοταρά και Μελετίου του εξ Αΐνου. Από ένα σημείωμα στο τέλος του χειρογράφου φαίνεται ότι το έργο έμεινε ατελές. Μια άλλη αντιγραφή του έργου αυτού έγινε τα μέσα του 18ου αιώνα και φυλάγεται στην μεγάλη αίθουσα του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων με αύξοντα αριθμό 2.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. Καμπούρογλου, Δημήτριος Γρ. "Ιστορία των Αθηναίων Τουρκοκρατία: Περίοδος δεύτερη 1687-1821". Ekdotikos Oikos "Palmos" N. Antōnopoulos, 1969. σελ. 117