Αβράμιος Ιεροσολύμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αβράμιος Ιεροσολύμων
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17ος αιώνας
Θάνατος1  Οκτωβρίου 1787 ή 1787
Κωνσταντινούπολη
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπνευματικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠατριάρχης Ιεροσολύμων (από 1775)

Ο Αβράμιος διετέλεσε Πατριάρχης Ιεροσολύμων κατά τα έτη 1775–1787.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διετέλεσε Μητροπολίτης Καισαρείας Φιλίππου και τον Ιούνιο του 1775 εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων[1].

Τα πρώτα χρόνια της Πατριαρχίας του συνέπεσαν με περίοδο ταραχών και εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή, από την οποία υπέστη πολλά ο χριστιανικός πληθυσμός. Στα τέλη της δεκαετίας του 1770, ωστόσο, η πολιτική κατάσταση στην Παλαιστίνη είχε σταθεροποιηθεί και οι σχέσεις μεταξύ των χριστιανικών ομολογιών δεν επισκιαζόταν από συγκρούσεις.

Ο Αβράμιος διέμενε στην Κωνσταντινούπολη και σπάνια έφευγε από αυτήν, κυρίως για αναζήτηση οικονομικής βοήθειας στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, με την οποία ανόρθωσε τα οικονομικά της αδελφότητος[2]. Αντιπρόσωπός του στην Παλαιστίνη ήταν ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ Νεόφυτος, με ενέργειες του οποίου χτίστηκε κτήριο για προσκυνητές στη Γιάφα, οχυρώθηκε η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, αποκαταστάθηκαν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια και το καμένο μετόχιο του Παναγίου Τάφου στη Σμύρνη και αποκτήθηκαν νέα μετόχια στο Βουκουρέστι και αλλού. Τα μετόχια αυτά ήταν κέντρα συλλογής εράνων, αλλά και σταθμοί για τους προσκυνητές που μετέβαιναν από τη Ρωσία και τη Μικρασία στα Ιεροσόλυμα[2].

Πριν από το θάνατό του όρισε διάδοχό του τον Μητροπολίτη Καισαρείας Προκόπιο. Πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 1787[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χαμουδόπουλος, Μηνάς (1882). «Πατριαρχικαί πινακίδες». Εκκλησιαστική Αλήθεια Β (ΙΣΤ): 249. https://books.google.de/books?id=7EkWAAAAYAAJ&hl=el&pg=PA249#v=onepage&q&f=false. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 «Ενίσχυση της Αγιοταφίτικης Αδερφότητας επί : Παρθενίου, Εφραίμ, Σωφρονίου, Αβραμίου, Προκοπίου και Άνθιμου». Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2021. 
  3. Huller, Stephan. «Theories Converge - the Patriarch Procopius (Προκόπιος A) of Zagoras, Jerusalem and Constantinople». Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Σωφρόνιος
Πατριάρχης Ιεροσολύμων
1775-1787
Διάδοχος
Προκόπιος Α΄