Άγγελος Βεργίκιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγγελος Βεργίκιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1505
Κρήτη
Θάνατος1569
Γαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχικαλλιγράφος
βιβλιοθηκονόμος
μεταφραστής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγγελος Βεργίκιος (γαλλικά: Ange Vergèce, †1569[1]) ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κρήτη. Επί της βασιλείας του Φραγκίσκου Α' εγκαταστάθηκε στη Γαλλία ζώντας από την αντιγραφή κωδίκων. Ήταν υπέροχος καλλιγράφος και η γραφή του θαυμάστηκε από όλους τους τότε λογίους. Απέκτησε φήμη σε όλη την Ευρώπη και θεωρήθηκε στο είδος αυτό ο άριστος μεταξύ των συγχρόνων του. Ο περίφημος Άγγλος καλλιγράφος Ερρίκος Στέφενς συγκαταριθμείται μεταξύ των μαθητών του Βεργικίου, του οποίου το όνομα έγινε συνώνυμο καλλιτεχνικής τελειότητας.

Μια σελίδα από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο που τύπωσε ο Garamond το 1550 με γραμματοσειρά η οποία βασίζεται στη γραφή του Βεργίκιου

Ο βασιλιάς Φραγκίσκος τον διόρισε επιθεωρητή της συλλογής ελληνικών βιβλίων και τον πλήρωνε αδρά. Ο Βεργίκιος δεν ήταν απλώς άριστος καλλιγράφος, αλλά και κορυφαίος φιλόλογος. Αντέγραψε χειρόγραφα που είχαν σχεδόν καταστραφεί από τον χρόνο και από την κακή χρήση, εμπλούτισε την συλλογή με νέα, και ενέπνευσε στον Φραγκίσκο τον ευγενή ζήλο του τυπώματος και της έκδοσης πολλών από αυτά τα χειρόγραφα. Στον Βεργίκιο οφείλεται η πρώτη διάδοση ελληνικών, λατινικών και εβραϊκών βιβλίων στη Γαλλία, καθώς και η χάραξη των πρώτων τυπογραφικών στοιχείων.

Η ελληνική γραμματοσειρά Grecs du Roy αναπτύχθηκε από τον Claude Garamond το 1541 με πρότυπο την μορφή της γραφής του Βεργίκιου. Σε αυτήν ενσωματώθηκαν πολλές από τις λιγατούρες και οι εναλλακτικές μορφές γραμμάτων του. Σύμφωνα με το συμβόλαιο με το οποίο παραγγέλθηκε η δημιουργία της, ο Βεργίκιος ήταν υπεύθυνος για την έγκριση και την συλλογή των τυπογραφικών στοιχείων.[1]

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αξιόλογα καλλιγραφήματα του Βεργικίου που έγραψε το 1535 ως το 1566 κοσμούν τις βιβλιοθήκες της Γαλλίας, Ιταλίας, και άλλων τόπων.
  • Μετέφρασε στα λατινικά το «Περί ποταμών και ορών επωνυμίας» του Πλουτάρχου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]