Ιωάννης Σακκελίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ιωάννης Σακκελίων
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1815[1]
Νάξος
Θάνατος1891[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεκδότης

Ο Ιωάννης Σακκελίων (1815-1891) είναι γνωστός από την έκδοση αρκετών χειρογράφων, ως επιμελητής των χειρόγραφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Νάξο τον Απρίλιο του 1815. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος ήταν ιερέας και η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία. Σχολείο πήγε στην πατρίδα του, και μετά αναχώρησε το 1833 για την Αθήνα, όπου κατατάχτηκε ως εθελοντής στο πρώτο τάγμα της γραμμής. Εκεί έμεινε ως στρατιώτης και δεκανέας μέχρι που αποσπάστηκε στο υπουργείο στρατιωτικών. Εργάστηκε μέχρι το 1839, και παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Πήγε στη Κω και εργάστηκε ως γραμματέας του έμπορου και πρόξενου της Ολλανδίας Κωνσταντίνου Ιπποκρατίδη, ο οποίος το 1841 τον παρέλαβε στην Πάτμο. Διορίστηκε προξενικός πράκτορας στη Κω το 1848, και παρέμεινε στην υπηρεσία αυτή μέχρι το 1850. Κλήθηκε και ανέλαβε την σχολαρχία της ελληνικής σχολής στην Πάτμο. Ασχολήθηκε με τη σπουδή των χρυσόβουλων. Το 1883 κλήθηκε στην Αθήνα ως επιμελητής των χειρόγραφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και από τότε επιδόθηκε στην αναγραφή τους.

Απεβίωσε στις 30 Ιουλίου 1891.

Ενδεικτική εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διήγησις ακριβής όπως εβαπτίσθη το των Ρώσσων Έθνος : Εκ πατμιακού χειρογράφου / εκδιδομένη υπό Ι. Σακκελίωνος. Αθήνησιν: Τύποις Αδελφών Περρή, 1891.
  • Χριστόφορος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Επιστολή Συνοδική των αγιωτάτων Πατριαρχών της εώας λήξεως, Χριστοφόρου Αλεξανδρείας…Νυν πρώτον εκδίδοντος Ιωάννου Σακκελίωνος. Αθήνησιν :Εκ του Τυπογραφείου Ιω. Κασσανδρέως και Σας,1864.
  • Κατάλογος των χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος / υπό Ιωάννου Σακκελίωνος επιμελητού και Αλκιβιάδου Ι. Σακκελίωνος εκτάκτου αναπληρωτού. 1892-1991.
  • Παναγιωτάκη του Μαμωνά του χρηματίσαντος Μεγάλου Ερμηνέως, πρώτου χριστιανού, της των Οθωμανών βασιλείας Διάλεξις μετά τινός Βανλή Εφένδη Μουσουλμάνου, διδασκάλου των Τούρκων / εκδιδομένη υπό Ιωάννου Σακκελίωνος. Αθήνησιν: Εκ του Τυπογραφείου των Αδελφών Περρή, 1890.
  • Πατμιακή Βιβλιοθήκη ήτοι αναγραφή των εν τη Βιβλιοθήκη της κατά την νήσον Πάτμον Γεραράς και Βασιλικής Μονής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου τεθησαυρισμένων χειρογράφων τευχών Πάλαι μεν εκπονηθείσα υπό Ιωάννου Σακκελίωνος νυν δε φιλοτίμω προνοία και αναλώμασι του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού εκδιδομένη ης εν τέλει προσετέθησαν και επτά πίνακες πανομοιότυπα περιέχοντες της των διαφόρων εκατονταετηρίδων γραφής Αθήνησιν Εκ του Τυπογραφείου Αλεξάνδρου Παπαγεωργίου, 1890
  • Πονήματα ιερά ανέκδοτα: Εκ χειρογράφου τεύχους της Εθνικής Βιβλιοθήκης/ Του μακαρίου Νικηφόρου του Θεοτόκη, εκδίδοντος Ιωάννου Σακκελίωνος. Αθήνησιν: Τύποις Αλεξάνδρου Παπαγεωργίου, 1890.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σπυρίδων Λάμπρος, «Ιωάννης Σακκελίων», Δελτίο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, 1891, τομ. Γ, σσ. 579-586
  1. 1,0 1,1 1,2 (Γερμανικά) Catalog of the German National Library. 1032212233. Ανακτήθηκε στις 30  Μαΐου 2020.