Άγιος Ρήγουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Άγιος Ρήγουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ρήγουλος (Ελληνικά)
Eορτασμός αγίου17 Οκτωβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός

Ο Άγιος Ρήγουλος (Saint Regulus ή Saint Rule, ή στα αρχαία ιρλανδικά Riagal) ήταν Χριστιανός μοναχός και θεωρείται άγιος των Σκώτων. Γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν επίσκοπος ή ηγούμενος που του είχε ανατεθεί η φύλαξη του λειψάνου του απόστολου Ανδρέα.

Σύμφωνα με έναν θρύλο, κάποια νύχτα είδε σε όραμα στον ύπνο του άγγελο που τον διέταξε να αφαιρέσει από το λείψανο του αγίου τη μία ωμοπλάτη, τρία δάχτυλα του δεξιού χεριού, το κόκκαλο από το γόνατο και ένα δόντι, το οποίο και έκανε. Ύστερα από χρόνια είδε άλλο όραμα που του έλεγε να φύγει από την Πάτρα μαζί με το λείψανο που είχε (το υπόλοιπο λείψανο εν τω μεταξύ είχε μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη). Στο ταξίδι όμως ναυάγησε κοντά στο λιμάνι του αγίου Ανδρέα, όπως λέγεται σήμερα, στη Σκωτία. Εκεί ο βασιλιάς Όνγκους των Πίκτων τον φιλοξένησε και αργότερα ασπάστηκε τον χριστιανισμό μαζί με όλους τους υπηκόους του. Στην περιοχή του ναυαγίου χτίστηκε ναός αφιερωμένος στον άγιο Ανδρέα, όπου τοποθετήθηκε και το λείψανό του. Έτσι κτίστηκε η πόλη του Αγίου Ανδρέα (Saint Andrews), ο άγιος Ανδρέας καθιερώθηκε προστάτης της Σκωτίας και η σημαία της χώρας φέρει τον (χιαστί) σταυρό του μαρτυρίου του. Μάλιστα κάποιος από την συνοδεία του Ρηγούλου αργότερα έγινε και βασιλιάς των Πίκτων με το όνομα Αχαιός.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τρεμπέλας, Παναγιώτης. Ο Απόστολος Ανδρέας: βίος, δράσις και μαρτύριον αυτού εν Πάτραις. Επιμέλεια Κώστας Τριανταφύλλου. Εν Πάτραις: υπό της Επιτροπής Ανεγέρσεως του Νέου Ναού του Απόστολου Ανδρέου, Τυπογραφείο Χαράλ. Καιάφα, Νοέμβριος 1956.