Βικιπαίδεια:Διαχειριστές: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 1.79.83.226 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Ah3kal
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Αναιρέθηκε Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 1.79.83.226 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Ah3kal)
Ετικέτα: Επαναφορά
{{οδηγία}}
[[Αρχείο:Wikipedia Administrator.svg|μικρογραφία|250px|Τα εργαλεία του διαχειριστή συχνά παρομοιάζονται με τη σφουγγαρίστρα του επιστάτη.]]
Οι '''διαχειριστές''' (χειριστές συστημάτων) είναι συντάκτες της Βικιπαίδειας, στους οποίους έχει χορηγηθεί η τεχνική δυνατότητα εκτέλεσης ορισμένων ειδικών ενεργειών στην ελληνική Wikipedia. Αυτές περιλαμβάνουν την δυνατότητα αποκλεισμού (και κατάργησης αποκλεισμού) λογαριασμών χρηστών και διευθύνσεων IP από το να επεξεργάζονται σελίδες, τη δυνατότητα να επεξεργάζονται οι ίδιοι σελίδες που είναι κλειδωμένες για τους υπόλοιπους, την προστασία και την αφαίρεση προστασίας σελίδων από επεξεργασίες, τη διαγραφή και την ανάκτηση σελίδων από διαγραφή, τη μετονομασία σελίδων χωρίς αυτόματη δημιουργία ανακατευθύνσεων, καθώς και τη χρήση ορισμένων άλλων εργαλείων.
 
Οι διαχειριστές αναλαμβάνουν αυτές τις ευθύνες ως εθελοντές αφού υποβληθούν σε διαδικασία έγκρισης από την κοινότητα. Δεν ενεργούν ως υπάλληλοι του Ιδρύματος Wikimedia. Δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση να κάνουν χρήση των εργαλείων τους και δεν πρέπει ποτέ να τα χρησιμοποιούν για να κερδίσουν πλεονέκτημα σε μια διαμάχη στην οποία είναι εμπλεκόμενοι. Οι διαχειριστές δεν πρέπει να συγχέονται με τους διαχειριστές του συστήματος Wikimedia («sysadmins»).
 
Η ελληνική Βικιπαίδεια έχει {{#expr:{{NUMBEROFADMINS}}-1}} διαχειριστές.
 
== Έργο διαχειριστών ==
=== Δικαιώματα διαχειριστών & γραφειοκρατών ===
Ένας '''διαχειριστής''' (sysop) της [[Βικιπαίδεια]]ς μπορεί:
* Να [[Βικιπαίδεια:Πολιτική διαγραφής|διαγράφει]] σελίδες.
* Να [[Βικιπαίδεια:Πολιτική προστασίας|προστατεύει]] σελίδες (δηλαδή να απαγορεύει την επεξεργασία της σελίδας σε μη-διαχειριστές).
* Να [[Βικιπαίδεια:Φραγή|απαγορεύει]] την επεξεργασία λημμάτων σε χρήστες οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στη Βικιπαίδεια.
* Να αλλάζει μηνύματα του συστήματος.
 
Μια σύντομη περιγραφή μερικών διαχειριστικών εργαλείων μπορείτε να δείτε στη σελίδα [[Βικιπαίδεια:Εργαλεία διαχειριστών]].
 
Ένας '''[[Βικιπαίδεια:Διαχειριστές διεπαφής|διαχειριστής διεπαφής]]''' (interface-admin) μπορεί:
* Να επεξεργάζεται σελίδες CSS και JS που αφορούν ολόκληρο το wiki
* Να επεξεργάζεται σελίδες CSS και JS τρίτων χρηστών
 
Ένας '''γραφειοκράτης''' (bureaucrat) της [[Βικιπαίδεια]]ς μπορεί επιπλέον:
* Να μετατρέπει λογαριασμούς χρηστών σε διαχειριστές, διαχειριστές διεπαφής, και γραφειοκράτες.
* Να παραχωρεί ή να ανακαλεί ιδιότητα [[Βικιπαίδεια:Bots|bot]] σε λογαριασμούς χρηστών.
 
=== Πού μπορούν να βοηθήσουν οι διαχειριστές ===
Τα δικαιώματα διαχειριστή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε συγκεκριμένες περιοχές της Βικιπαίδειας, όπως:
 
* [[Βικιπαίδεια:Σημειωματάριο διαχειριστών|Σημειωματάριο διαχειριστών]].
* [[Βικιπαίδεια:Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων|Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων]].
* [[Ειδικό:ΠρόσφατεςΑλλαγές|Έλεγχος πρόσφατων αλλαγών]].
* [[:Κατηγορία:Σελίδες για γρήγορη διαγραφή|Αιτήσεις για άμεση διαγραφή]].
* Αντιμετώπιση διορθωπολέμων.
 
== Συμπεριφορά διαχειριστών ==
=== Αξιοσέβαστος και πολιτισμένος τρόπος ===
 
Πριν από οποιασδήποτε μορφής συζήτηση, οι χρήστες που προτίθενται να προτείνουν την αφαίρεση δικαιωμάτων κάποιου διαχειριστή, οφείλουν να ερευνήσουν κατά πόσον οι εν λόγω πράξεις του διαχειριστή ήταν όντως αντίθετες με την πολιτική και αν όντως έγινε κατάχρηση των δικαιωμάτων του, ή κατά άλλο τρόπο σοβαρά ή κατ' επανάληψη ενεργεί με προβληματικό τρόπο ή έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινότητας. Εάν υπάρχουν και άλλοι χρήστες που συμφωνούν ότι ήταν πρόβλημα διαχείρισης και όχι άλλη διαφωνία, άσχετη με την ιδιότητα του διαχειριστή, τότε μπορεί να παρουσιαστεί το ζήτημα στην [[Βικιπαίδεια:Αφαίρεση δικαιωμάτων]] περιγράφοντας το πρόβλημα. Ακολούθως ο διαχειριστής μπορεί να δικαιολογήσει τις συγκεκριμένες ενέργειές του με περιθώριο 10 ημερών. Δύο ημέρες μετά την παρουσίαση της άποψης του διαχειριστή γίνεται έναρξη της συζήτησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν κατατίθενται σχετικές απόψεις και σχόλια. Η συζήτηση διαρκεί 10 ημέρες. Για να αφαιρεθούν τα δικαιώματα του διαχειριστή χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία (περίπου 2/3 των απόψεων υπέρ της αφαίρεσης).
 
== Εθελοντική αφαίρεση της ιδιότητας διαχειριστή ==
Οι διαχειριστές μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση της ιδιότητας διαχειριστή από τον λογαριασμό τους κάνοντας σχετικό αίτημα στη σελίδα [[Βικιπαίδεια:Σημειωματάριο γραφειοκρατών]]. Αν το αίτημα διατυπωθεί σε κάποια άλλη σελίδα της Βικιπαίδεια, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
 
== Υποψήφιοι διαχειριστές ==
12.441

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης