Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έθελρεντ
Æthelred - MS Royal 14 B VI.jpg
Βασιλιάς του Ουέσσεξ
Προκάτοχος Έθελμπερτ του Ουέσσεξ
Διάδοχος Αλφρέδος του Ουέσσεξ
Επίγονοι Έθελγουολντ
Έθελχελμ
Οίκος Οίκος του Ουέσσεξ
Πατέρας Έθελγουλφ του Ουέσσεξ
Μητέρα Οσμπούργκα
Γέννηση 847
Ουέσσεξ, Αγγλία
Θάνατος 23 Απριλίου 871 (34 ετών)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Έθελρεντ Α΄ (Æthelred of Wessex, 84723 Απριλίου 871) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ από το 865 έως το 871. Ήταν ο τέταρτος γιος του βασιλιά Έθελγουλφ του Ουέσσεξ. Το 865 διαδέχτηκε τον αδελφό του, Έθελμπερτ του Ουέσσεξ, ως βασιλιάς του Ουέσσεξ και του Κεντ[1][2].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 853 ο μικρότερος αδελφός του, Αλφρέδος του Ουέσσεξ, πήγε στη Ρώμη και, σύμφωνα με τις σύγχρονες αναφορές, ο Έθελρεντ τον συνόδευσε[3]. Το 865, ο Έθελρεντ διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο.

Κατά το ίδιο έτος, έφτασε στην Αγγλία ένας μεγάλος στρατός Βίκινγκ και μέσα σε πέντε χρόνια είχαν καταστρέψει δύο από τα βασικά αγγλικά βασίλεια, τη Νορθούμπρια και την Ανατολική Αγγλία. Το 868, ο Μπούργκρεντ, βασιλιάς της Μερκίας, απηύθυνε έκκληση στον Έθελρεντ για βοήθεια εναντίον των Βίκινγκ. Ο Έθελρεντ στάθηκε αδύναμος να αντιμετωπίσει, αν και είχε πάντοτε τη συμπαράσταση του μικρού ικανότατου αδελφού του, Αλφρέδου. Ηττήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 871 στη μάχη του Ρίντινγκ, ενώ τις καταστροφικότερες ήττες τις γνώρισε στη μάχη του Μπάσινγκ στις 22 Ιανουαρίου 871 και στη μάχη του Μέρτον στις 22 Μαρτίου 871. Πέθανε στις 23 Απριλίου του ίδιου έτους. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του, Αλφρέδος του Ουέσσεξ.

Ο Έθελρεντ απέκτησε δύο γιους, τον Έθελγουολντ και τον Έθελχελμ, που δεν είχαν την τύχη να τον διαδεχτούν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rossiter Johnson, Charles Francis Horne, John Rudd, The Great Events by Famous Historians, The National Alumni (1905)
  2. Alfred the Great (849 AD - 899 AD) BBC History
  3. Æthelred I Oxford Dictionary of National Biography
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έθελμπερτ
Βασιλιάς του Ουέσσεξ και του Κεντ
Flag of Wessex.png

866 - 871
Διάδοχος
Αλφρέδος ο Μέγας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ethelred of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).