Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έθελρεντ
Ethelred coin.gif
Βασιλιάς του Ουέσσεξ
Προκάτοχος Έθελμπερτ του Ουέσσεξ
Διάδοχος Αλφρέδος του Ουέσσεξ
Επίγονοι Έθελγουολντ
Έθελχελμ
Οίκος Οίκος του Ουέσσεξ
Πατέρας Έθελγουλφ του Ουέσσεξ
Μητέρα Οσμπούργκα
Γέννηση 847
Ουέσσεξ, Αγγλία
Θάνατος 23 Απριλίου 871 (34 ετών)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ (Æthelred of Wessex, 84723 Απριλίου 871) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ από το 865 έως το 871. Ήταν ο τέταρτος γιος του βασιλιά Έθελγουλφ του Ουέσσεξ. Το 865 διαδέχτηκε τον αδελφό του, Έθελμπερτ του Ουέσσεξ, ως βασιλιάς του Ουέσσεξ και του Κεντ[1][2].

Το 853 ο αδελφός του, Αλφρέδος του Ουέσσεξ, πήγε στη Ρώμη και, σύμφωνα με τις σύγχρονες αναφορές, ο Έθελρεντ τον συνόδευσε. Το 865, ο Έθελρεντ διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο.

Ο Έθελρεντ απέκτησε δύο γιους, τον Έθελγουολντ και τον Έθελχελμ, που δεν είχαν την τύχη να τον διαδεχτούν. Την εποχή της βασιλείας του αντιμετώπισε έντονο πρόβλημα με τις επιδρομές των Δανών πειρατών Βίκινγκς, τους οποίους ο ίδιος στάθηκε αδύναμος να αντιμετωπίσει, αν και είχε πάντοτε τη συμπαράσταση του μικρού ικανότατου αδελφού του, Αλφρέδου.

Ηττήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 871 στη μάχη του Ρίντινγκ, ενώ τις καταστροφικότερες ήττες τις γνώρισε στη μάχη του Μπάσινγκ στις 22 Ιανουαρίου 871 και στη μάχη του Μέρτον στις 22 Μαρτίου 871. Πέθανε στις 23 Απριλίου του ίδιου έτους. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του, Αλφρέδος του Ουέσσεξ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rossiter Johnson, Charles Francis Horne, John Rudd, The Great Events by Famous Historians (1905) The National Alumni
  2. Alfred the Great (849 AD - 899 AD) BBC History
Προκάτοχος:
Έθελμπερτ
Βασιλιάς του Ουέσσεξ και του Κεντ
866871
Διάδοχος:
Αλφρέδος ο μέγας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ethelred of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).