Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1957 με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιωάννη Αλεξάνδρου Μελετόπουλου, πρώην Εφόρου του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου Αθηνών και στεγάζεται στην οικία Ιγγλέση σ' ένα ιδιόκτητο οίκημα παραχωρούμενο από τον ιδρυτή της. Η βιβλιοθήκη καλύπτει όλη τη κοινότητα του νησιού, μαθητές και κατοίκους του και όλους τους υπόλοιπους πολίτες που την επισκέπτονται και χρειάζονται τις υπηρεσίες της. Διαθέτει ένα ελκυστικό περιβάλλον με κύριο σκοπό την προώθηση της μελέτης και της έρευνας και την παροχή υπηρεσιών, συλλογών και πηγών πληροφόρησης ώστε να αποτελεί πνευματικό κέντρο για όλα τα μέλη της που εξυπηρετούν από αυτήν, τις πληροφοριακές τους ανάγκες.

Η συλλογή της αφορά όλα τα θεματικά πεδία και το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης όπως Ελληνική, Ξένη και Παιδική λογοτεχνία, Θρησκεία, Ιστορία, Ποίηση, Θέατρο, Αρχαιολογία, Τέχνη κ.ά. καθώς και θέματα που αφορούν τη Μύκονο και τις Κυκλάδες και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα. Το σημαντικότερο τμήμα αποτελεί το Ιστορικό Αρχείο Μυκόνου, το οποίο περιλαμβάνει έγγραφα και χειρόγραφα των προηγούμενων αιώνων σχετικά με την ιστορία του νησιού και των Κυκλάδων, σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, φωτογραφίες και έγγραφα με την αλληλογραφία την ηρωίδας του 1821 Μαντώ Μαυρογένους. Το τμήμα αυτό είναι κλειστό προς το κοινό με εξαίρεση τη μελέτη και έρευνα επάνω στα έγγραφα που αφορούν την ιστορία του νησιού. Επιπρόσθετα, έχει στη κατοχή της μια μοναδική συλλογή νομισμάτων και σφραγίδων των Κυκλάδων, παλιές γκραβούρες και χάρτες και επιπλέον, διαθέτει μεγάλη συλλογή από παλιό πληροφοριακό υλικό, που αποτελείται από Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού της έχει συγκροτηθεί από δωρεές φορέων και προσώπων, φίλων της Μυκόνου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από τη δωρεά του Ιωάννη Μελετόπουλου, ενώ άλλο μέρος αποτελεί οι αγορές που έχει κάνει η ίδια, βάσει των αναγκών και των προτάσεων των χρηστών ή τις ελλείψεις που έχει.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπηρεσίες που διαθέτει η βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση των χρηστών της είναι:

  • Γραφείο δανεισμού. Με τις υπηρεσίες του δανεισμού, τα εγγεγραμμένα μέλη της που έχουν αποκτήσει κάρτα μέλους, μπορούν να δανειστούν μέχρι δύο τίτλους βιβλίων για 10 ημέρες, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλες 10 ημέρες.
  • Αίθουσα αναγνωστηρίου – πληροφοριακού υλικού. Στο αναγνωστήριο οι χρήστες μπορούν να μελετήσουν το υλικό της βιβλιοθήκης, όπως είναι το πληροφοριακό το οποίο δεν δανείζεται παρά μόνο για επιτόπια χρήση.
  • Φωτοτυπικό μηχάνημα. Προσφέρεται η δυνατότητα φωτοτύπησης του υλικού της με τη χρήση ειδικής κάρτας.

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δευτέρα: κλειστή. Τρίτη: 14:00 - 20:00. Τετάρτη: 08:00 - 20:00. Πέμπτη: 14:00 - 20:00. Παρασκευή: 08:00 - 14:00.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Μύκονος - Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου.