Βαρωνία της Χαλανδρίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Βαρωνία της Χαλανδρίτσας, ήταν μεσαιωνικό φέουδο υποτελές στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας που ιδρύθηκε από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλλαρδουίνο. Πρωτεύουσα της Βαρωνίας ήταν η μεγαλύτερη κώμη του φέουδου, η Χαλανδρίτσα, όπου πήρε και το όνομα της από αυτήν.

Σύμφωνα με το Αραγωνικό χρονικό, δεν ήταν στις πρώτες βαρωνίες στις οποίες μοιράστηκε η Πελοπόννησος το 1209. Ο Γουλιέλμος ετοιμαζόταν να εκστρατεύσει κατά της Πελαγονίας, όταν ήρθε στην Πελοπόννησο ο Βουργουνδός ιππότης Γκυ ντε Λα Τρεμουάιγ (Guy de la Trémoille), Τρεμουλάς στην ελληνική βιβλιογραφία, επίτροπος του Βασιλιά της Σικελίας. Ο Γουλιέλμος θέλοντας να τον κάνει να τον ακολουθήσει στην εκστρατεία, αγόρασε από τον Βαρώνο της Πάτρας 8 τιμάρια, δίνοντάς τα στον Τρεμουάιγ σαν φέουδο και τον τίτλο του Βαρώνου. Το Ελληνικό και το Γαλλικό χρονικό αναφέρουν άλλη εκδοχή: ότι δόθηκε το 1209 στον Ρομπέρτο ή Οδεβέρτο ντε Λα Τρεμουάιγ (Robert de la Trémoille).

Μετά τον θάνατο του Γκυ το 1286 (ή το 1288) η βαρωνία πέρασε στην κόρη του, που παντρεύτηκε τον Γεώργιο Γκίζι (Giorgio Ghisi). Διάδοχος αυτού ήταν οι δύο κόρες του που μοιράστηκαν την βαρωνία. Η μία παντρεύτηκε τον Μαρτίνο Ζαχαρία και η άλλη τον Πέτρο ντάλε Κάρτσερι.

Το 1311 η βαρωνία πωλήθηκε από τον Αϋμών ντε λα Ρενς στην Γενοβέζικη οικογένεια Ζαχαρία ηγεμόνων της Χίου με πρώτο βαρώνο τον Κεντυρίωνα Α΄ (Centurione Ι Zaccaria). Ο Αϋμών αναφέρεται βαρώνος της Χαλανδρίτσας μαζί με τον αδελφό του Όθωνα, ο οποίος όμως πέθανε νωρίτερα και έτσι ο Αϋμών κληρονόμησε όλη τη βαρωνία, που την είχαν πάρει από τον Νικόλαο ντε Τρεμουίγ, που επειδή έγινε Έλληνας του αφαιρέθηκε το φέουδο. Μετά από τον Κεντυρίωνα ήταν ο γιος του Ανδρόνικος Ζαχαρίας βαρώνος Χαλανδρίτσας και έπειτα και της Αρκαδίας με γάμο. Τελευταίος βαρώνος ήταν ο γιος του Ανδρόνικου, Κεντυρίων Β΄ (Centurione ΙΙ Zaccaria) που έχασε τη Βαρωνία από τους Παλαιολόγους, αλλά διατήρησε τον τίτλο.

Ως απομεινάρια της βαρωνίας διασώζονται σήμερα ερείπια του πύργου της οικογένειας Τρεμουλά στην περιοχή της Χαλανδρίτσας, που είναι γνωστός στην ιστοριογραφία ως Κάστρο της Χαλανδρίτσας. Επίσης στο χωριό Ζησιμαίικα διασώζεται σε καλή κατάσταση ο πύργος του φεουδάρχη του τιμαρίου της Άρουλας που ανήκε στην Βαρωνία.

Το οικόσημο του Οίκου Λα Τρεμουάιγ.
Το οικόσημο του Γεώργιου Γκίζι.
Βαρώνοι της Χαλανδρίτσας
Οίκος Λα Τρεμουάιγ
1209- 1311
Βαρώνος Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια
Ρομπέρ ντε Λα Τρεμουάιγ 1209-
Γκυ ντε Λα Τρεμουάιγ
Γιος του Ρομπέρ
; - 1286 ή 88 ; - 1286 ή 88
Γεώργιος Α΄ Γκίζι
Γαμπρός του Γκυ
1286 ή 88 - 1311
Πέτρος νταλε Κάρτσερι
Γαμπρός του Γεώργιου Γκίζι
1286 ή 88 -
Νικολά ντε Λα Τρεμουάιγ
Γόνος των Λα Τρεμουάιγ
1314-1316
Οίκος Ρενς
1311-
Βαρώνος Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια
Αϋμών ντε λα Ρενς 1311-
Όθων ντε λα Ρενς 1311-
Οίκος Ζακαρία
-1430
Βαρώνος Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια
Μαρτίνος Ζακαρία
Αγόρασε την βαρωνία από τον Αυμών
; -1343
Κεντυρίων Α΄
Γιος του Μαρτίνου
; -1345 1343-1345
Ανδρόνικος Ασάν Ζαχαρίας
Γιος του Κεντυρίων Α΄
Κεντυρίων Β΄
Γιος του Ανδρόνικου
-1430

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]