Γουλιέλμος της Αραγωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουλιέλμος Β΄ της Αραγωνίας
Γέννηση
Κατάνια
Θάνατος
Βαλένθια
Υπηκοότητα Μάλτα
Γονείς Φρειδερίκος Β΄ της Σικελίας και Ελεονώρα του Ανζού

Ο Γουλιέλμος της Αραγωνίας, ιταλικά : Guglielmo d'Aragona, ισπανικά: Guillermo de Aragón, ή Γουλιέλμος Β΄ των Αθηνών, ( 1312 - 22 Αυγούστου 1338) ήταν Ιταλο-ισπανικής καταγωγής δούκας των Αθηνών (1317-1338), δούκας των Νέων Πατρών (1319-1338) και πρίγκιπας της Σικελίας (1337-1338).

Ήταν τρίτος εν ζωή γιος του Φρειδερίκου Β΄ της Σικελίας και της Ελεονόρας του Ανζού· παππούς του ήταν ο Πέτρος Γ' βασιλιάς της Αραγωνίας και της Βαλένθια, κόμης της Βαρκελώνης και της Καταλωνίας και βασιλιάς της Σικελίας.

Το 1317 μετά τον θάνατο του αδελφού του Μανφρέδου έγινε δούκας των Αθηνών. Όπως και ο αδελφός του δεν πήγε ποτέ εκεί, αλλά διοίκησε με βικάριους, με πρώτο τον ετεροθαλή αδελφό του Αλφόνσο Φαντρίκ ο οποίος το 1319 κατέκτησε μέρος της Θεσσαλίας και την πόλη των Νέων Πατρών (Υπάτης). Από έγγραφο επιβεβαιώνεται ότι το 1331 οι δύο αδελφοί είχαν μεσολαβήσει για την διευθέτηση της ειρήνης στο νησί της Εύβοιας.

Το 1335 νυμφεύτηκε την Μαρία Άλβαρες, κόρη του Ιακώβου Β΄ της Αραγωνίας και της Βεατρίκης ντε Λούρια. Πέθανε στη Βαλένθια στις 22 Αυγούστου 1338 και τάφηκε στο Παλέρμο. Μετά το θάνατο του Γουλιέλμου Β' το δουκάτο πέρασε στον αδελφό του, Ιωάννη της Αραγονίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guglielmo d'Aragona της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).