Κιάρα Ζόρζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κιάρα Ζόρζι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 1455
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Νέριο Β΄ Ατσαγιόλι
Τέκνα Φραγκίσκος Α´ Ατσαϊόλι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αντιβασιλέας

Η Κιάρα Ζόρζι, γνωστή και ως Κλάρα ή Κλαίρη Ζόρζι ή Τζόρτζι (Chiara Zorzi ή Giorgio, Clara ή Claire, πέθανε το 1454), ήταν η δεύτερη σύζυγος του Νέριο Β΄ Ατσαγιόλι, Δούκα των Αθηνών , και αντιβασίλισσα για το νεαρό γιο τους Φραγκίσκο Α΄ μετά τον θάνατο του Νέριο στο 1451.

Ήταν κόρη του Νικόλαου Γ΄ Ζόρζι Μαρκησίου της Βοδονίτσας και Τριτημόριου της Εύβοιας, η ίδια φημιζόταν για την ομορφιά της. Μετά τον θάνατο του Νέριο παντρεύτηκε το 1453 τον Βαρθολομαίο Κονταρίνι, ο οποίος τυφλωμένος από τον έρωτά του δολοφόνησε τη σύζυγο του για να παντρευτεί την Κιάρα. Ο λαός της Αθήνας που δεν συμπαθούσε και πολύ την Κιάρα ζήτησε την επέμβαση του Οθωμανού Σουλτάνου Μουράτ Β΄ υπέρ του νόμιμου Δούκα Φραγκίσκου Α΄. Ο Σουλτάνος κάλεσε την Κιάρα και τον Βαρθολομαίο στην Αδριανούπολη, και διόρισε αντιβασιλέα του Φραγκίσκου Α΄ τον γιο του Αντώνιου Β΄ Φραγκίσκο Β΄.

Ο Φραγκίσκος Β΄ όταν έφθασε στην Αθήνα το 1454 συνέλαβε την Κιάρα, τη φυλάκισε στα Μέγαρα και τη σκότωσε. Η ενέργειά του αυτή σήμανε και το τέλος του Δουκάτου: ο Σουλτάνος το κατέλαβε δίνοντας τέλος στην Φραγκοκρατία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Chiara Zorzi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).