Κιάρα Ζόρζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κιάρα Ζόρζι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1455
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝέριο Β΄ Ατσαγιόλι
ΤέκναΦραγκίσκος Α´ Ατσαϊόλι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας

Η Κιάρα Ζόρζι, γνωστή και ως Κλάρα ή Κλαίρη Ζόρζι ή Τζόρτζι (Chiara Zorzi ή Giorgio, Clara ή Claire, πέθανε το 1454), ήταν η δεύτερη σύζυγος του Νέριο Β΄ Ατσαγιόλι, Δούκα των Αθηνών και αντιβασίλισσα για το νεαρό γιο τους Φραγκίσκο Α΄ μετά τον θάνατο του Νέριο Β΄ στο 1451.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Νικόλαου Γ΄ Ζόρζι Μαρκησίου της Βοδονίτσας και Τριτημόριου της Εύβοιας. Η ίδια φημιζόταν για την ομορφιά της. Μετά τον θάνατο του Νέριο Β΄ παντρεύτηκε το 1453 τον Βαρθολομαίο Κονταρίνι, ο οποίος -τυφλωμένος από τον έρωτά του- δολοφόνησε τη σύζυγό του για να νυμφευτεί την Κιάρα. Έτσι το δουκάτο κυβερνούσαν η Κιάρα και ο Βαρθολομαίος ως επίτροποι. Ο λαός της Αθήνας, που δεν συμπαθούσε και πολύ την Κιάρα, ζήτησε την επέμβαση του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β΄ υπέρ του Δούκα Φραγκίσκου Α΄. Ο Σουλτάνος κάλεσε την Κιάρα και τον Βαρθολομαίο στην Αδριανούπολη και διόρισε αντιβασιλέα του Φραγκίσκου Α΄ τον γιο τού Αντώνιου Β΄, τον Φραγκίσκο Β΄.

Ο Φραγκίσκος Β΄, όταν έφθασε στην Αθήνα το 1454, συνέλαβε την Κιάρα, τη φυλάκισε στα Μέγαρα και τη σκότωσε. Η ενέργειά του αυτή σήμανε και το τέλος του Δουκάτου: ο Σουλτάνος το κατέλαβε δίνοντας τέλος στη Φραγκοκρατία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]