Νέριο Α΄ Ατσαγιόλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νέριο Α΄ Ατσαγιόλι
Neri Acciaiuoli primo Duca d'Attene, Signor di Thebe, et Coranto, et altri luoghi Mori nel MCCCLXXXXIII - Fanelli Francesco - 1695.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nerio I Acciaioli (Ιταλικά)
Γέννηση 14ος αιώνας
Φλωρεντία
Θάνατος 25  Νοεμβρίου 1394
Αθήνα
Οικογένεια
Τέκνα Αντώνιος Α΄ Ατσαγιόλι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο θυρεός των Ατσαγιόλι

Ο Νέριο Α΄ Ατσαγιόλι (πλήρες όνομα Ραϊνέριο Ατσαγιόλι, ιταλικά : Rainerio "Neri" Acciaiuoli) ( ; - Αθήνα 1394), ήταν Φλωρεντινός τραπεζίτης κι έμπορος που κατάφερε κι έγινε αρχικά βαρώνος της Βοστίτσας (1363 - 1391), αυθέντης της Κορίνθου και Δούκας των Αθηνών (1388-1394), γενάρχης της οικογένειας Ατσαγιόλι, δουκών της Αθήνας.

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία κι ήταν γιος του Τζάκοπο Ατσαγιόλι (Jacopo Acciaiuoli) και της Μπαρτολομμέα Ρικασόλι (Bartolommea Ricasoli) Αδελφοί του ήταν ο Άγγελος, ο Δονάτος Ατσαγιόλι και ο Τζιοβάνι Ατσαγιόλι. Ήταν ανηψιός του Νικολό Ατσαγιόλι που χρημάτισε βάιλος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας όπου κατείχε πολλά φέουδα και κάστρα, τα οποία άφησε κληρονομιά στον γιο του Άγγελο, που έφερε το 1371 τον Νέριο στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας. Τον Οκτώβριο του 1373 πήρε μέρος στη συνέλευση των Φράγκων στη Θήβα, το 1374 κατέλαβε τα Μέγαρα και ξεκίνησε πόλεμο με τους Καταλανούς του Δουκάτου των Αθηνών. Τέλος, κατάφερε να τους εκδιώξει και ανακηρύχθηκε ο ίδιος Δούκας των Αθηνών το 1384, επίσημα το 1385, έμεινε μέχρι τον θάνατο του το 1394. Παράλληλα απέκτησε και τον τίλο του «Αυθέντη της Κορίνθου». Το 1388 ολοκλήρωσε την κατάκτηση του Δουκάτου με την κατάληψη της Ακρόπολης.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Ρέντη. Παιδιά τους ήταν:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Setton, Kenneth M. (general editor) A History of the Crusades: Volume III — The Fourteenth and Fifteenth Centuries. Harry W. Hazard, editor. University of Wisconsin Press: Madison, 1975.
  • Setton, Kenneth M. Catalan Domination of Athens 1311–1380. Revised edition. Variorum: London, 1975.
Προκάτοχος:
Πέτρος Δ΄ της Αραγωνίας
Δούκας των Αθηνών
Armoiries Famille Acciaiuoli.svg
1388-1394
Διάδοχος:
Αντώνιος Α΄ Ατσαγιόλι
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nerio I Acciaioli της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).