Νέριο Β΄ Ατσαγιόλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νέριο Β΄ Ατσαγιόλι
Neri di Francesco Acciaiuoli, quarto Duca d'Atene - Fanelli Francesco - 1695.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 15ος αιώνας
Φλωρεντία
Θάνατος 1451[1]
Αθήνα
Οικογένεια
Σύζυγος Κιάρα Ζόρζι
Τέκνα Φραγκίσκος Α´ Ατσαϊόλι
Αδέλφια Αντώνιος Β΄ Ατσαγιόλι
Οικογένεια Ατσαγιόλι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νέριο Β΄ Ατσαγιόλι (ιταλικά: Nerio II Acciaioli, 1416 - 1451) ήταν δούκας των Αθηνών, σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις το 1435-1439 και ξανά το 1441-1451. Καταγόταν από την οικογένεια Ατσαγιόλι από την Φλωρεντία· ήταν γιος του Φραγκίσκο Ατσαγιόλι, που ήταν κύριος ενός φέουδου στα Συκάμινα Αττικής και της Μαργαρίτας Malpigli. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες και την ελληνική γλώσσα· ο ίδιος μάλιστα μιλούσε ελληνικά και στόλισε την πόλη της Αθήνας με σπουδαία μνημεία.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1419 μετά τον θάνατο του πατέρα του, όταν ήταν μόλις τριών ετών. Ονομάστηκε διάδοχος του θείου του Αντώνιου Α΄, αλλά μετά τον θάνατο του θείου του το 1435, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την χήρα του Μαρία Μελισσηνή και τον Χαλκοκονδύλη που διεκδικούσαν το δουκάτο. Με την υποστήριξη του Οθωμανού Σουλτάνου Μουράτ Β΄ ανέβηκε στο θρόνο του δουκάτου, αλλά συνέχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα διαδοχής, αυτή την φορά από τον αδελφό του Αντώνιο Β΄ που κατέλαβε το δουκάτο το 1439: ο Νέριο Β' διατηρούσε φέουδο στην περιοχή της Τοσκάνης και αναγκάστηκε να μεταβεί εκεί να λύσει κάποια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, έτσι άφησε επίτροπο τον αδελφό του Αντόνιο Β', όπου σφετερίστηκε τη εξουσία.

Ο Νέριο επέστρεψε στο δουκάτο και ανακατέλαβε την εξουσία το 1441 μετά από παραμονή τριών ετών στη Φλωρεντία. Το 1444 κήρυξε πόλεμο στους Οθωμανούς, συμμαχώντας με τους Βυζαντινούς, αλλά στην πορεία άλλαξε στρατόπεδο, συμμαχώντας με τους Οθωμανούς. Έχασε στη συνέχεια την Θήβα και αναγκάστηκε να πληρώσει φόρο υποτέλειας στους Βυζαντινούς. Το 1446 με την βοήθεια του Μουράτ Β΄ ανακατέλαβε την Θήβα. Μετά το θάνατό του τον διαδέχτηκε ο νεαρός γιος του Φραγκίσκος Α΄ υπό την αντιβασιλεία της χήρας του Κιάρα Ζόρζι.

Θυρεοί των Ατσαγιόλι

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του, από τη σύζυγό του Κιάρα Ζόρζι, ήταν ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nerio II Acciaioli της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).