Αντώνιος Β΄ Ατσαγιόλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αντώνιος Β΄ Ατσαγιόλι
Antonio II Acciauoli.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 14ος αιώνας
Θάνατος 1441
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Τέκνα Φραγκίσκος Β΄ Ατσαγιόλι
Αδέλφια Νέριο Β΄ Ατσαγιόλι
Οικογένεια Ατσαγιόλι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα δούκας (1439–1441, Δουκάτο των Αθηνών)

Ο Αντώνιος Β΄ Ατσαγιόλι (ιταλικά : Antonio Acciaioli) ήταν δούκας των Αθηνών την περίοδο 1439-1445. Καταγόταν από την οικογένεια Ατσαγιόλι της Φλωρεντίας, ήταν γιος του Φραγκίσκο Ατσαγιόλι , κύριου φέουδου στα Συκάμινα Αττικής και της Μαργαρίτας Malpigli, αδελφός του Νέριο Β΄.

Μεγάλωσε στη Φλωρεντία μέχρι το 1413 όταν ο θείος του Αντώνιος Α΄ τον κάλεσε μαζί με τον αδελφό του Νέριο στην Ελλάδα για να ζήσουν στην αυλή του. Όταν ο Αντώνιος πέθανε τον Ιανουάριο του 1435 άφησε στη διαθήκη του το δουκάτο στον Νέριο υπό την κηδεμονία της η χήρα του Μαρίας . Ωστόσο το 1439 ο αδελφός του Νέριο Β΄ μετέβη στα φέουδα του στην Τοσκάνη άφησε επίτροπο στο δουκάτο τον Αντώνιο όπου βρήκε την ευκαιρία και σφετερίστηκε τον Θρόνο.

Πέθανε το 1445 και το δουκάτο πέρασε ξανά στον αδελφό του Νέριο Β΄, γιος του οποίου ήταν ο τελευταίος δούκας Φραγκίσκος Β΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Setton, Kenneth M. (general editor) A History of the Crusades: Volume III — The Fourteenth and Fifteenth Centuries. Harry W. Hazard, editor. University of Wisconsin Press: Madison, 1975.
  • Setton, Kenneth M. Catalan Domination of Athens 1311–1380. Revised edition. Variorum: London, 1975.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antonio II Acciaioli της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).