Ιπτάμενος Κροίσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιπτάμενος Κροίσος
(The Aviator)
ΣκηνοθεσίαΜάρτιν Σκορσέζε
ΠαραγωγήΜάικλ Μαν, Γκράχαμ Κινγκ[1] και Charles Evans, Jr.
ΣενάριοΤζον Λόγκαν
ΠρωταγωνιστέςΛεονάρντο Ντι Κάπριο
Κέιτ Μπλάνσετ
Άλαν Άλντα
Τζον Σι Ράιλι
Άλεκ Μπάλντουιν
Κέιτ Μπεκινσέιλ
Ίαν Χολμ
Τζουντ Λο
ΜουσικήΧάουαρντ Σορ
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Ρίτσαρντσον
ΜοντάζΘέλμα Σουνμέικερ
Εταιρεία παραγωγήςIntermedia
ΔιανομήMOKÉP και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 25/12/2004,
Country flag 21/01/2005
Διάρκεια170 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Ιπτάμενος Κροίσος (αγγλικά: The Aviator) είναι βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 2004, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε. Η ταινία είναι ένα βιογραφικό δράμα που βασίζεται στο βιβλίο Hughes του Ρίτσαρντ Χακ και αναφέρεται στην ζωή του εκκεντρικού επιχειρηματία Χάουαρντ Χιουζ από τη δεκαετία του 1920 μέχρι τη δεκαετία του 1940, μια περίοδο κατά την οποία ο Χιούζ σκηνοθετούσε και παρήγαγε ταινίες στο Χόλυγουντ και έκανε δοκιμές στο νέο του αεροσκάφος αλλά παράλληλα διατηρούσε μυστικό την ψυχική του ασθένεια.

Τον Χάουαρντ Χιούζ υποδύεται ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και για την ερμηνεία του αυτή απέσπασε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Α' Αντρικής Ερμηνείας σε Δραματική Ταινία και διεκδίκησε το βραβείο Όσκαρ Ά Αντρικής Ερμηνείας. Στην ταινία επίσης πρωταγωνιστεί η Κέιτ Μπλάνσετ και υποδύεται την ηθοποιό της κλασσικής εποχής του Χόλυγουντ Κάθριν Χέπμπορν. Η Κέιτ Μπλάνσετ απέσπασε το Όσκαρ Β' Γυναικείας Ερμηνείας για την ερμηνεία της αυτή. Άλλοι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Κέιτ Μπεκινσέιλ, ο Άλαν Άλντα που διεκδίκησε και Όσκαρ Β' Αντρικής Ερμηνείας, ο Τζον Σι Ράιλι και ο Άλεκ Μπάλντουιν.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 11 βραβεία Όσκαρ και τελικά απέσπασε 5 (Β' Γυναικείας Ερμηνείας - Κέιτ Μπλάνσετ, Σκηνικών, Κοστουμιών, Φωτογραφίας και Μοντάζ). Επιπλέον διεκδίκησε 6 Χρυσές Σφαίρες και 14 Βραβεία BAFTA και απέσπασε 3 (Καλύτερης Ταινίας - Δράμα, Καλύτερης Α' Αντρικής Ερμηνείας σε Δραματική Ταινία Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής) και 4 (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Μακιγιάζ, Καλύτερων Σκηνικών, Καλύτερης Β' Γυναικείας Ερμηνείας - Κέιτ Μπλάνσετ) αντίστοιχα.

Συνολικά, έκανε παγκόσμιες εισπράξεις 213,741,459 δολάρια.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του 1913 στο Χιούστον, καθώς η μητέρα του οκτάχρονου Χάουαρντ Χιουζ του κάνει μπάνιο και του διδάσκει πώς να γράφει την λέξη «καραντίνα», τον προειδοποιεί για το πρόσφατο ξέσπασμα χολέρας στο Χιούστον: «Δεν είσαι ασφαλής». Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1927, αρχίζει να σκηνοθετεί την ταινία του Οι Άγγελοι της Κολάσεως και προσλαμβάνει τον Νόα Ντίτριχ για να διαχειρίζεται τις καθημερινές λειτουργίες των επιχειρήσεων του.

Μετά την κυκλοφορία του Τραγουδιστή της Τζαζ, της πρώτης εν μέρει ομιλούσας ταινίας, ο Χιουζ αποκτά εμμονή με τα γυρίσματα της ταινίας του και αποφασίζει να μετατρέψει την βουβή ταινία σε ταινία ήχου. Παρά την επιτυχία της ταινίας, ο Χιουζ παραμένει δυσαρεστημένος με το τελικό αποτέλεσμα και διατάζει την επανάληψη της ταινίας μετά την πρεμιέρα της στο Χόλυγουντ. Μπλέκεται ρομαντικά με την ηθοποιό Κάθριν Χέπμπορν, η οποία βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της επιδείνωσης της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Το 1935, ο Χιουζ δοκιμάζει το αεροπλάνο H-1 Racer, ωθώντας το σε νέο ρεκόρ ταχύτητας, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να προσγειωθεί σε ένα χωράφι με τεύτλα όταν το αεροσκάφος ξέμεινε από καύσιμα. Τρία χρόνια αργότερα, καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ πετώντας τον γύρο του κόσμου σε τέσσερις ημέρες. Στη συνέχεια, αγοράζει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην (TWA). Ο Χουάν Τριπ, αντίπαλος της εταιρείας και πρόεδρος της Pan American World Airways (Pan Am), παίρνει τον φίλο του, Γερουσιαστή Όουεν Μπρούστερ, να εισαγάγει τον νόμο για τις αεροπορικές μεταφορές, που θα έδινε στην Pan Am αποκλειστικότητα στα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.

Η Χέπμπορν βαριέται την εκκεντρικότητα και την εργασιομανία του Χιουζ και τον αφήνει για τον συνάδελφό της ηθοποιό Σπένσερ Τρέισι. Ο Χιουζ βρίσκει γρήγορα ένα νέο ερωτικό ενδιαφέρον με τη 15χρονη Φέιθ Ντομέργκιου και αργότερα την ηθοποιό Άβα Γκάρντνερ. Ωστόσο, εξακολουθεί να τρέφει αισθήματα για τη Χέπμπορν και δωροδοκεί έναν δημοσιογράφο για να κρατήσει τις αναφορές για εκείνη και τον παντρεμένο Τρέισι έξω από τον Τύπο.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1940, ο Χιουζ αναλαμβάνει να υλοποιήσει δύο έργα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ένα για ένα κατασκοπικό αεροπλάνο και ένα άλλο για ένα Στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος για χρήση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1947, με το H-4 Hercules ακόμα σε κατασκευή, ο Χιουζ ολοκληρώνει το XF-11 αναγνωριστικό αεροσκάφος και το παίρνει για δοκιμαστική πτήση. Ωστόσο, ένας από τους κινητήρες παθαίνει βλάβη στη μέση της πτήσης και το αεροσκάφος συντρίβεται στο Μπέβερλι Χιλς, με τον Χιουζ να τραυματίζεται σοβαρά. Ο στρατός ακυρώνει την παραγγελία του για το H-4 Hercules, αν και ο Χιουζ συνεχίζει ακόμα την ανάπτυξη με δικά του χρήματα. Ο Ντίτριχ ενημερώνει τον Χιουζ ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ της χρηματοδότησης των αεροπορικών εταιρειών ή του «ιπτάμενου σκάφους» του. Ο Χιουζ διατάζει τον Ντίτριχ να υποθηκεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της TWA ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξη.

Καθώς η ασθένεια του χειροτερεύει, ο Χιουζ γίνεται όλο και πιο παρανοϊκός, βάζοντας μικρόφωνα και υποκλέπτοντας τις τηλεφωνικές γραμμές της Γκάρντνερ για να την παρακολουθεί, μέχρι που τον διώχνει από το σπίτι της. Το FBI αρχίζει να ερευνά το σπίτι του για ενοχοποιητικά στοιχεία για πολεμική κερδοσκοπία και ερευνά τα υπάρχοντά του και, προς φρίκη του, διαπιστώνει να υπάρχει βρωμιά μέσα στο σπίτι του. Ο Μπρούστερ προσφέρεται ιδιωτικά να αποσύρει τις κατηγορίες εάν ο Χιουζ πουλήσει το TWA στον Τριπ, αλλά ο Χιουζ αρνείται. Τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής του Χιουζ γίνονται ακραία και αποσύρεται σε μια απομονωμένη «ζώνη χωρίς μικρόβια» για τρεις μήνες. Ο Τριπ βάζει τον Μπρούστερ να τον καλέσει για έρευνα στη Γερουσία, βέβαιος ότι ο Χιουζ δεν θα εμφανιστεί. Η Γκάρντνερ τον επισκέπτεται και τον ντύνει προσωπικά προετοιμάζοντας τον για την ακρόαση. Της ζητάει να τον παντρευτεί και εκείνη γελάει και της λέει ότι είναι «πολύ τρελός» για εκείνη.

Ένας αναζωογονημένος Χιουζ υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες του Μπρούστερ και κατηγορεί τον γερουσιαστή ότι πήρε δωροδοκίες από τον Τριπ. Ο Χιουζ καταλήγει ανακοινώνοντας ότι έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει το αεροσκάφος H-4 και ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα εάν δεν μπορέσει να το πετάξει. η κατηγορίες του Μπρούστερ καταρρίπτονται αμέσως. Αφού κατάφερε να πετάξει επιτυχώς το αεροσκάφος, ο Χιουζ μιλάει με τον Ντίτριχ και τον μηχανικό του, Γκλεν Όντεκιρκ για ένα νέο αεροσκάφος για την TWA. Ωστόσο, αρχίζει να έχει παραισθήσεις από άνδρες με στολές ανθεκτικές στα μικρόβια και παθαίνει κρίση πανικού. Καθώς ο Όντεκιρκ τον κρύβει σε μια τουαλέτα ενώ ο Ντίτριχ φέρνει έναν γιατρό, ο Χιουζ αρχίζει να έχει αναδρομές στα παιδικά του χρόνια, την αγάπη του για την αεροπορία και τη φιλοδοξία του για επιτυχία, επαναλαμβάνοντας καταναγκαστικά τη φράση, «ο δρόμος του μέλλοντος».

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.dvdsreleasedates.com/movies/2291/The-Aviator-(2004).html. Ανακτήθηκε στις 14  Μαΐου 2016.