Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ταινίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ταινίας δίνεται ετησίως από την Βρετανική Ακαδημία Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και παρουσιάζεται στα Βραβεία Κινηματογράφου της Βρετανικής Ακαδημίας. Το βραβείο δίνεται από την αρχή των βραβείων της Ακαδημίας, βραβεύοντας την καλύτερη ταινία του 1947. Αρχικά ήταν γνωστό ως Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ταινίας από οποιαδήποτε πηγή. Για την κατηγορία μπορεί να προταθεί μια ταινία από οποιαδήποτε χώρα, παρόλο που οι Βρετανικές ταινίες βραβεύονται, από το 1983, σε ειδική κατηγορία, ενώ οι ξένες ταινίες είναι υποψήφιες κυρίως για το βραβείο Καλύτερης ταινίας όχι στην αγγλική γλώσσα. Υπάρχουν έτσι αρκετές περιπτώσεις που μια ταινία έχει προταθεί σε δύο από αυτές τις κατηγορίες.

Το 1962, το βραβείο μοιράστηκε στις ταινίες Η Μπαλάντα του Στρατιώτη και The Hustler (καλύτερη ταινία από οποιαδήποτε πηγή). Μέχρι το 1981 το βραβείο δίνονταν στο σκηνοθέτη,[1] εκτός από το 1976 και 1977 όπου δινόταν στους παραγωγούς. Από το 1981 έως το 1985 δινόταν στους παραγωγούς, από το 1986 έως το 1997 στον σκηνοθέτη και τους παραγωγούς, ενώ από το 1998 δίνεται μόνο στους παραγωγούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. This information is listed as such because IMDb Αρχειοθετήθηκε 21 June 2014 στο Wayback Machine. does not list anyone having received the award prior to 1960, and then throughout the 70s.