Εξιλέωση (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εξιλέωση
ΣκηνοθεσίαΤζο Ράιτ
ΠαραγωγήUniversal Pictures
Focus Features
StudioCanal
ΣενάριοΚρίστοφερ Χάμποτν
(σενάριο)
Ίαν ΜακΓιούαν
(βιβλίο)
Βασισμένο σεAtonement
ΠρωταγωνιστέςΚίρα Νάιτλι
Τζέιμς ΜακΑβόι
Σίρσα Ρόναν
Ρομόλα Γκαράι
Βανέσα Ρεντγκρέιβ
Τζούνο Τεμπλ
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς
ΜουσικήΝτάριο Μαριανέλι
ΤραγούδιDario Marianelli
ΦωτογραφίαΣέιμους ΜακΓάρβι
ΕνδυματολόγοςJacqueline Durran
Εταιρεία παραγωγήςStudioCanal, Relativity Media και Working Title Films
ΔιανομήUIP-Dunafilm
Πρώτη προβολήCountry flag 7 Σεπτεμβρίου 2007
Country flag 4 Ιανουαρίου 2008
Country flag 24 Ιανουαρίου 2008
Διάρκεια123 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Γαλλία
ΓλώσσαΑγγλικά

Εξιλέωση (αγγλικά: Atonement) είναι βρετανική πολεμική, αισθηματική, δραματική ταινία, παραγωγής 2007, σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ και σε σενάριο του Κρίστοφερ Χάμπτον. Η ταινία αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Ίαν ΜακΓιούαν. Πρωταγωνιστούν οι Κίρα Νάιτλι, Τζέιμς ΜακΑβόι, Σίρσα Ρόναν, Ρομόλα Γκαράι και Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Ένα νεαρό κορίτσι που θέλει να γίνει συγγραφέας, κάνει ένα τρομερό λάθος, το οποίο επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Συνεπώς, συνεχίζει τη ζωή της ψάχνοντας εξιλέωση.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 7 Σεπτεμβρίου 2007 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία και στις 7 Δεκεμβρίου 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών. Απέσπασε πολύ καλά σχόλια από τους κριτικούς ενώ έλαβε 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας, κερδίζοντας εκείνο της Καλύτερης Μουσικής.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1935, η Μπράιονι Τάλις, ένα 13χρονο κορίτσι από μια πλούσια οικογένεια της Αγγλίας, μόλις ολοκλήρωσε το γράψιμο ενός θεατρικού έργου. Καθώς προσπαθεί να στήσει το θεατρικό μαζί με τα ξαδέρφια της, αυτά βαριούνται και αποφασίζουν να πάνε για κολύμπι. Η Μπράιονι δεν τους ακολουθεί και γίνεται μάρτυρας μιας στιγμής σεξουαλικής έντασης μεταξύ της μεγάλης της αδερφής, Σεσίλια, και του Ρόμπι Τέρνερ, το γιο της οικονόμου του σπιτιού, με τον οποίο η Μπράιονι είναι ερωτευμένη. Ο Ρόμπι επιστρέφει σπίτι και γράφει ένα ερωτικό γράμμα στη Σεσίλια και το δίνει στη Μπράιονι για να το παραδώσει στη Σεσίλια. Η Μπράιονι κρυφά διαβάζει το γράμμα και γίνεται ακόμα πιο καχύποπτη για τις προθέσεις του Ρόμπι.

Το απόγευμα, η Σεσίλια και ο Ρόμπι συναντιούνται στη βιβλιοθήκη, όπου παραδέχονται την αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλον και κάνουν έρωτα. Κατά τη διάρκεια της πράξης, η Μπράιονι παρακολουθεί από τη μισάνοιχτη πόρτα και εξαιτίας του γράμματος και της μικρής της ηλικίας πιστεύει ότι ο Ρόμπι βιάζει την αδερφή της. Στο δείπνο αποκαλύπτεται ότι τα δίδυμα ξαδέρφια της έχουν εξαφανιστεί. Η Μπράιονι πηγαίνει στο δάσος να τους ψάξει και βλέπει έναν άνδρα να τρέχει μακριά αφού προφανώς έχει βιάσει την έφηβη ξαδέρφη της Λόλα. Η Λόλα ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει ποιος της επιτέθηκε αλλά η Μπράιονι είναι σίγουρη ότι ήταν ο Ρόμπι και το λέει σε όλους, ακόμα και στην αστυνομία. Επιπλέον δείχνει το σοκαριστικό γράμμα του, στη μητέρα της. Όλοι την πιστεύουν εκτός από τη Σεσίλια. Ο Ρόμπι συλλαμβάνεται και πηγαίνει φυλακή.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ρόμπι αποφυλακίζεται με τον όρο να πάει στρατό. Διορίζεται στην 1η Διμοιρία του 1ου Τάγματος. Ξεναενώνεται με τη Σεσίλια στο Λονδίνο, η οποία δεν έχει μιλήσει με την οικογένεια της από τότε που έγινε το περιστατικό. Ανανεώνουν την αγάπη τους, λίγο πριν ο Ρόμπι φύγει για να πολεμήσει στη Γαλλία. Η 18χρονη πλέον Μπράιονι έχει γίνει νοσοκόμα στο νοσοκομείο Άγιος Θωμάς του Λονδίνου, καθώς θέλει να είναι χρήσιμη στην κοινωνία. Οι προσπάθειές της να επικοινωνήσει με την αδερφή της δεν ευδοκιμούν καθώς η Σεσίλια την κατηγορεί για τη φυλάκιση του Ρόμπι. Αργότερα, ο Ρόμπι, τραυματισμένος και άρρωστος, φτάνει τελικά στη Δουνκέρκη, όπου περιμένει να εκκενωθεί.

Η Μπράιονι έχει πλήρως καταλάβει τον αντίκτυπο της κατηγορίας της και επισκέπτεται τη Σεσίλια για να της ζητήσει συγγνώμη. Η Σεσίλια ψυχρά απαντάει ότι δεν θα τη συγχωρήσει ποτέ. Ο Ρόμπι με θυμό ξεμπροστιάζει τη Μπράιονι και απαιτεί να πει την αλήθεια στην οικογένειά της και στην αστυνομία. Ο Μπράιονι αποκαλύπτει ότι ο βιαστής ήταν ο οικογενειακός φίλος Πολ Μάρσαλ, ο οποίος ήταν ενήλικος όταν βίασε τη Λόλα και δεν μπορεί να εμπλακεί πλέον καθώς είναι παντρεμένος με τη Λόλα.

Δεκαετίες αργότερα, η ηλικιωμένη Μπράιονι αποκαλύπτει σε μια συνέντευξή της ότι πεθαίνει από αγγειακή άνοια και ότι το βιβλίο της, Εξιλέωση, το οποίο έγραφε για πολλα χρόνια θα είναι το τελευταίο της. Η Μπράιονι αποκαλύπτει ότι το φινάλε του βιβλίου όπου απολογήθηκε στη Σεσίλια και στον Ρόμπι είναι πλασματικό. Στην πραγματικότητα, ο Ρόμπι πέθανε στη Δουνκέρκη από σήψη και η Σεσίλια πέθανε λίγους μήνες αργότερα. Η Μπράιονι ελπίζει ότι ενώνοντάς τους στη φαντασία της, θα μπορέσει να τους δώσει ένα ευτυχισμένο φινάλε, το οποίο πάντα άξιζαν.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 30.000.000 δολάρια[1], η ταινία Εξιλέωση έκανε άνοιγμα τριημέρου στη 10η θέση με 4,2 εκατομμύρια δολάρια.[2] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 50,9 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 80 εκατομμύρια δολάρια.[2] Παγκοσμίως απέφερε 131 εκατομμύρια δολάρια.[2]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[3] Καλύτερη Ταινία υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο Κρίστοφερ Χάμπτον υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Σίρσα Ρόναν υποψηφιότητα
Μουσική Ντάριο Μαριανέλι νίκη
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Σάρα Γκρίνγουντ & Κέιτι Σπένσερ υποψηφιότητα
Φωτογραφία Σίμους ΜακΓκάρβεϊ υποψηφιότητα
Σχεδιασμός Κοστουμιών Ζακλίν Ντιράν υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[4] Καλύτερη Ταινία - Δράμα νίκη
Σκηνοθεσία Τζο Ράιτ υποψηφιότητα
Σενάριο Κρίστοφερ Χάμπτον υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου - Δράμα Τζέιμς ΜακΑβόι υποψηφιότητα
Α' Γυναικείου Ρόλου - Δράμα Κίρα Νάιτλι υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Σίρσα Ρόναν υποψηφιότητα
Μουσική Ντάριο Μαριανέλι νίκη
BAFTA[5] Kαλύτερη Ταινία νίκη
Σκηνοθεσία Τζο Ράιτ υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο Κρίστοφερ Χάμπτον υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου Τζέιμς ΜακΑβόι υποψηφιότητα
Α' Γυναικείου Ρόλου Κίρα Νάιτλι υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Σίρσα Ρόναν υποψηφιότητα
Καλύτερη Βρετανική Ταινία υποψηφιότητα
Σχεδιασμός Παραγωγής Σάρα Γκρίνγουντ & Κέιτι Σπένσερ νίκη
Φωτογραφία Σίμους ΜακΓκάρβεϊ υποψηφιότητα
Σχεδιασμός Κοστουμιών Ζακλίν Ντιράν υποψηφιότητα
Μοντάζ Πολ Τότχιλ υποψηφιότητα
Μακιγιάζ & Κομμώσεις Ιβάνα Πρίμορακ υποψηφιότητα
Μουσική Ντάριο Μαριανέλι υποψηφιότητα
Ήχος Ντάνι Χάμπρουκ, Πολ Χάμπλιν, Κάθριν Χόντγκσον και Μπέκι Πόντινγκ υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εξιλέωση στο The Numbers». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Εξιλέωση στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. «The 80th Academy Awards (2008) Nominees and Winners». oscars.org. 24 Φεβρουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «The 65th Annual Golden Globe Awards (2008)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012. 
  5. «BAFTA Awards». IMDb. 15 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]