Μετάβαση στο περιεχόμενο

La La Land (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από La La Land)
La La Land
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΝτάμιεν Σαζέλ
ΠαραγωγήΦρεντ Μπέργκερ
Γκάρι Γκίλμπερτ
Τζόρτναν Χόροβιτς
Μαρκ Πλατ
ΣενάριοΝτάμιεν Σαζέλ
ΠρωταγωνιστέςΡάιαν Γκόσλινγκ
Έμμα Στόουν
Τζον Λέτζεντ
Ρόζμαρι ΝτεΓουίτ
ΜουσικήΤζάστιν Χόρβιτζ
Τραγούδιδιάφοροι καλλιτέχνες
ΦωτογραφίαΛίνους Σάντγκρεν
ΜοντάζΤομς Κρος
ΕνδυματολόγοςMary Zophres[1]
ΧορογραφίαMandy Moore
Εταιρεία παραγωγής
ΔιανομήSummit Entertainment
Πρώτη προβολή31 Αυγούστου 2016 (Βενετία)
Διάρκεια128 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$30 εκατομμύρια[4]
Ακαθάριστα έσοδα$445.6 εκατομμύρια[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

To La La Land είναι μία αμερικανική μουσική, ρομαντική, κωμική-δραματική ταινία του 2016 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ντάμιεν Σαζέλ. Πρωταγωνιστούν ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμμα Στόουν. Η ταινία επικεντρώνεται σε έναν μουσικό, λάτρη της τζαζ και σε μία ηθοποιό, οι οποίοι συναντιούνται και ερωτεύονται στο Λος Άντζελες. Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στο Λος Άντζελες (LA), καθώς και στην αγγλική φράση Lalaland.

Το σενάριο της ταινίας το έγραψε ο Σαζέλ, το 2010, αλλά δεν είχε βρει έως τότε το κεφάλαιο να γυρίσει την ταινία. Παρόλα αυτά, μετά την επιτυχία του Χωρίς Μέτρο (2013), η ταινία προχώρησε και την παραγωγή την ανέλαβε η Summit Entertainment. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 31 Αυγούστου του 2016, στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου, του ίδιου, έτους κυκλοφόρησε και στους κινηματογράφους των ΗΠΑ. Επίσης, σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, συγκεντρώνοντας εισπράξεις πάνω 360 εκατομμύρια, με μπάτζετ γύρω στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Το La La Land έλαβε πολύ θετικές κριτικές και θεωρείται μίας από τις καλύτερες ταινίες του 2016. Οι καλές κριτικές αφορούσαν το σενάριο και τη σκηνοθεσία του Σαζέλ, τις ερμηνείες των Στόουν και Γκόσλινγκ, καθώς και τη μουσική του Χάρβιτζ. Υπήρξε υποψήφια για 14 Όσκαρ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τιτανικού και το Όλα για την Εύα, κερδίζοντας τελικά 6, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α' Γυναικείου Ρόλου.[6] Στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού είχε δύο υποψηφιότητες, με το City of Stars, τελικά να κερδίζει το Όσκαρ (και τη Χρυσή Σφαίρα λίγες μέρες νωρίτερα).[7][8] Την ίδια χρονιά έλαβε και 7 Χρυσές Σφαίρες, ενώ κέρδισε και 5 BAFTA.

Ο Σεμπάστιαν είναι ένας πιανίστας, λάτρης της τζαζ με όνειρο να ανοίξει το δικό του τζαζ μπαρ και η Μία δουλεύει σε μια καφετέρια και φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός. Συναντιούνται μία μέρα στον δρόμο την ώρα που έχει κίνηση και λογομαχούν. Μετά από λίγο καιρό, η Μία πηγαίνει στο μαγαζί που παίζει εκείνος. Μετά από μια σύγκρουση με το αφεντικό του, ο Σεμπάστιαν φεύγει εξοργισμένος και αγνοεί επιδεικτικά τη Μία που πάει να του μιλήσει. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά μετά από μήνες σε ένα πάρτι και όταν αυτό τελειώνει βγαίνουν έξω μαζί και δηλώνει ο ένας στον άλλον ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, όμως, βγαίνουν έξω μαζί αρκετές φορές και εν τέλει γίνονται ζευγάρι, με τη Μία να χωρίζει τον μέχρι τότε σύντροφό της Γκεγκ. Η Μία αποφασίζει να γράψει έναν θεατρικό μονόλογο στον οποίο θα πρωταγωνιστήσει, αφού βλέπει πως δεν την επιλέγουν στις οντισιόν. Ο Σεμπάστιαν συναντά μία μέρα τον παλιό συμμαθητή του Κιθ, με τον οποίο είχαν πάντα περίεργη σχέση. Ο Κιθ του προτείνει να παίξει στη μπάντα του, όμως ο Σεμπάστιαν είναι δύσπιστος, καθώς τα τραγούδια του Κιθ είναι πιο ποπ. Αποφασίζει, ωστόσο. να δεχθεί την πρόταση, όταν μία μέρα ακούει τη Μία να εξηγεί στη μητέρα της ότι ο Σεμπάστιαν δεν τα πάει καλά με την καριέρα του. Στην πρεμιέρα της μπάντας, η Μία δεν είναι ευχαριστημένη, αφού καταλαβαίνει πως δεν είναι αυτό το είδος μουσικής που αρέσει στον Σεμπάστιαν.

Ο Σεμπάστιαν ζητά από τη Μία να τον ακολουθήσει σε μια περιοδεία του συγκροτήματος και εκείνη αρνείται επειδή έχει πρόβες για την παράσταση. Μετά από τη σύγκρουση που προκαλείται, η Μία φεύγει. Στην πρεμιέρα της παράστασης ο Σεμπάστιαν δεν εμφανίζεται γιατί έχει να κάνει μια φωτογράφιση που είχε ξεχάσει ότι ήταν εκείνη την ημέρα. Η πρεμιέρα είναι αποτυχημένη, αφού έχει πολύ λίγους θεατές και τα σχόλια είναι άσχημα. Μετά από αυτό, η Μία επιστρέφει στο πατρικό της.

Μία μέρα, καλεί στο σπίτι τον Σεμπάστιαν μία υπεύθυνη κάστινγκ που είχε πάει στην παράσταση για να προτείνει έναν ρόλο στον κινηματογράφο. Ο Σεμπάστιαν βρίσκει τη Μία, την ενημερώνει και εκείνη τελικά πηγαίνει, παρά την αρχική της άρνηση. Οι δυο τους δεν γνωρίζουν που πηγαίνει η σχέση τους, όμως δηλώνουν πως ο ένας αγαπά τον άλλον.

Μετά από πέντε χρόνια, η Μία είναι επιτυχημένη ηθοποιός, παντρεμένη με έναν άλλον άντρα, τον Ντέιβιντ, και έχουν μία κόρη. Μία νύχτα που βγαίνουν έξω, μπαίνουν τυχαία στο τζαζ μπαρ του Σεμπάστιαν. Εκείνος τη βλέπει στο κοινό και ξεκινά να παίζει το τραγούδι τους. Την ώρα του τραγουδιού, οι δυο τους φαντάζονται πως θα ήταν η σχέση τους αν είχε εξελιχθεί με ιδανικό τρόπο. Μετά το τέλος του τραγουδιού, η Μία και ο άντρας της φεύγουν. Καθώς φεύγει, η Μία γυρίζει και κοιτά τον Σεμπάστιαν και οι δυο τους χαμογελούν.

Βραβεία/Διακρίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Ιανουαρίου 2017, οπότε και ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Όσκαρ, έγινε γνωστό πως η ταινία ισοφάρισε το ρεκόρ των υποψηφιοτήτων του Τιτανικού και του Όλα για την Εύα λαμβάνοντας συνολικά 14 υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου (Ντάμιεν Σαζέλ), Α' Ανδρικού ρόλου (Ράιαν Γκόσλινγκ), Α' Γυναικείου ρόλου (Έμμα Στόουν), μουσικής επένδυσης, τραγουδιού (2 υποψηφιότητες), φωτογραφίας, μοντάζ ταινίας, μοντάζ ήχου, μίξης ήχου, κοστουμιών και σχεδιασμού παραγωγής.[9] Εν τέλει, κέρδισε 6 Όσκαρ : Α' Γυναικείου Ρόλου (Έμμα Στόουν), Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Καλύτερης Μουσικής, Καλύτερου Τραγουδιού και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.[10]

Στις Χρυσές Σφαίρες του 2017 έλαβε υποψηφιότητα σε επτά κατηγορίες και κέρδισε σε όλες: καλύτερης ταινίας (κωμωδία ή μιούζικαλ), καλύτερης σκηνοθεσίας και σεναρίου (Ντάμιεν Σαζέλ), Α' Ανδρικού ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Ράιαν Γκόσλινγκ), Α' Γυναικείου ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Έμμα Στόουν), καλύτερης πρωτότυπης μουσικής και καλύτερου τραγουδιού.[11]

Στα BAFTA του 2017 έλαβε έντεκα υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη και πρωτότυπου σεναρίου (Ντάμιεν Σαζέλ), Α' Ανδρικού ρόλου (Ράιαν Γκόσλινγκ), Α' Γυναικείου ρόλου (Έμμα Στόουν), καλύτερης πρωτότυπης μουσικής, φωτογραφίας, μοντάζ, σχεδιασμού παραγωγής, σχεδιασμού κοστουμιών και ήχου.[12] Κέρδισε σε πέντε κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, Α' Γυναικείου ρόλου, πρωτότυπης μουσικής και φωτογραφίας.[13]

  1. tt3783958. Ανακτήθηκε στις 17  Σεπτεμβρίου 2016.
  2. «Film Review: 'La La Land'». Variety. 
  3. «La La Land (12A)». British Board of Film Classification. 14 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2017. 
  4. Bart, Peter. «Peter Bart: 'La La Land' Adds Musical Backbeat To Wide-Open Awards Race». Deadline.com. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. «La La Land (2016)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2017. 
  6. «Oscar Winners 2017». Academy Award. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  7. «Golden Globes 2017: See All the Winners». Time. 8 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017. 
  8. Atkinson, Katie (8 Ιανουαρίου 2017). «'City of Stars' From 'La La Land' Wins Best Original Song at 2017 Golden Globes». Billboard. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017. 
  9. «La La Land - Oscar Nominations». 
  10. «Η πλήρης λίστα των νικητών «Oscar 2017» | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/898192/article/politismos/kinhmatografos/h-plhrhs-lista-twn-nikhtwn-oscar-2017. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  11. «La La Land - Golden Globes: 7 Nominations, 7 Wins». Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  12. «Nominations List for the EE British Academy Film Awards in 2017». Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  13. Naftemporiki (2017-12-02). «BAFTA 2017: Στο «La La Land» το βραβείο καλύτερης ταινίας». naftemporiki.gr. http://www.naftemporiki.gr/story/1204203/bafta-2017-sto-la-la-land-to-brabeio-kaluteris-tainias. Ανακτήθηκε στις 2017-02-13. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]