Σμίλετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σμίλετς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Смилец (Βουλγαρικά)
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1298[1]
Βέλικο Τάρνοβο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣμίλτσενα Παλαιολογίνα[2]
ΤέκναΤεοντόρα Σμίλετς[3]
Μαρίνα Σμίλετς της Βουλγαρίας[3]
Ιβάν Β΄ της Βουλγαρίας[3]
ΑδέλφιαΡάντοσλαβ
Βοϊσίλ (δεσπότης)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤσάρος της Βουλγαρίας
Θυρεός

Ο Σμίλετς (βουλγαρικά: Смилец) κυβέρνησε ως αυτοκράτορας (τσάρος της Βουλγαρίας από το 1292 εώς το 1298. Η ημερομηνία γέννησής του είναι άγνωστη.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ο Σμίλετς πιστώνεται, ότι κατάγεται «από την ευγενέστερη οικογένεια των Βουλγάρων», η καταγωγή είναι άγνωστη. Κρίνοντας από τις ιδιοκτησίες των αδελφών του Ραντοσλάβ και Βόισιλ, η οικογένεια κατείχε εκτενή εδάφη μεταξύ των Βαλκανικών βουνών και του Σρέντνα Γκόρα.

Πριν ανέβει στο θρόνο, αντικαταστώντας τον Γεώργιο Τέρτερ Α΄ το 1292, ο Σμίλετς είχε νυμφευτεί μια ανώνυμη Βυζαντινή πριγκίπισσα, κόρη του σεβαστοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ετεροθαλή αδελφού του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου. Εκτός από την πληροφορία ότι ο Σμίλετς έγινε αυτοκράτορας της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Νογκάι Χαν, δεν γνωρίζουμε τίποτε για τις συνθήκες της ενθρόνισης του Σμίλετς. Δεν στέφθηκε από τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄. Ο τελευταίος εκτελέστηκε για προδοσία το 1300 από τον βασιλιά Θεόδωρο Σβέτοσλαβ, γιο του Γεωργίου Τέρτερ Α΄ και ο ιστορικός Τζον Φάιν υποθέτει, ότι η υποτιθέμενη προδοσία μπορεί να συνδέεται με την σκοτεινή περίοδο, όταν ο Σμίλετς ανέτρεψε τον Γεώργιο Τέρτερ Α΄.[4]

Η βασιλεία του Σμίλετς έχει θεωρηθεί ως η ακμή της Μογγολικής επικυριαρχίας στη Βουλγαρία. Ωστόσο, οι επιδρομές των Μογγόλων μπορεί να είχαν συνεχιστεί, ως το 1297 και 1298: σε αυτές τις επιδρομές λεηλατήθηκαν μέρη της Θράκης (τότε εξ ολοκλήρου στα χέρια των Βυζαντινών) και ίσως η Βουλγαρία δεν ήταν ένας από τους στόχους τους. Στην πραγματικότητα, παρά τη συνήθως φιλοβυζαντινή πολιτική του Νογκάι, ο Σμίλετς ενεπλάκη γρήγορα σε ένα ατυχή πόλεμο ενάντια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στις αρχές της βασιλείας του.

Γύρω στο 1296/1297 ο Σμίλετς πάντρεψε την κόρη του Θεοδώρα με τον μελλοντικό Σέρβο βασιλιά Στέφανο-Ούρος Γ΄ και ένας από τους απογόνους της ένωσης αυτής ήταν ο Σέρβος βασιλιάς και μετέπειτα αυτοκράτορας Στέφανος-Ούρος Δ΄ Δουσάν.

Το 1298 ο Σμίλετς εξαφανίζεται από τις σελίδες της ιστορίας, προφανώς μετά την έναρξη της εισβολής του Τσάκα. Μπορεί να είχε σκοτωθεί από τον Τσάκα ή να πέθανε από φυσικά αίτια, ενώ ο εχθρός προχώρησε εναντίον του. Ο νεαρός γιος του Ιβάν Δ΄ Σμίλετς τον διαδέχτηκε για μια σύντομη περίοδο.

Το Σημείο Σμίλετς στην Ανταρκτική ονομάζεται προς τιμήν του Βασιλιά Σμίλετς της Βουλγαρίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σμίλετς ήταν νυμφευμένος με μία ανώνυμη Βυζαντινή πριγκίπισσα, κόρη του σεβαστοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ονομαζόταν απλά ως Σμίλτσενα (βουλγαρικά: Смилцена, γυναίκα του Σμίλετς). Είχαν αποκτήσει τουλάχιστον τρία παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p14555.htm#i145544.
  2. p14555.htm#i145544. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. Fine 1987, σελ. 228

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]