Ιβάν της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιβάν Σμίλετς)


Ιβάν Β΄ της Βουλγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Βέλικο Τάρνοβο
Θάνατος13ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΣμίλετς[1] και Σμίλτσενα Παλαιολογίνα[1]
ΑδέλφιαΜαρίνα Σμίλετς της Βουλγαρίας
Τεοντόρα Σμίλετς
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤσάρος της Βουλγαρίας
Θυρεός

Ο Ιβάν Β΄, βουλγαρικά: Иван II, ή Йоан II, Ιοάν Β΄, επίσης αριθμημένος ασυνεπώς ως Ιβάν Δ΄ ή Ιοάν Δ΄ (πριν το 1290 - πριν το 1330), από τον Οίκο του Σμίλετς, κυβέρνησε ως αυτοκράτορας (τσάρος) της Βουλγαρίας από το 1298 έως το 1299. Η ημερομηνία της γέννησής του δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανόν αυτή να είναι όχι πολύ νωρίτερα από το 1290. Απεβίωσε ως μοναχός στην εξορία πριν το 1330.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιβάν Β΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του Σμίλετς ως αυτοκράτορας στην Τάρνοβο το 1298. Ο νέος ηγέτης ήταν ένα παιδί και η κυβέρνηση ήταν στα χέρια της μητέρας του, της ανώνυμης κόρης του σεβαστοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ανιψιάς του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου και γνωστή απλά ως "Σμίλτσενα" ("γυναίκα του Σμίλετς"). Η χήρα αυτοκράτειρα προφανώς νίκησε τους αδελφούς τού Σμίλετς, τους Ράντοσλαβ και Βόισιλ, οι οποίοι κατέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη και τέθηκαν στη Ρωμαϊκή υπηρεσία. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή και την εισβολή του Μογγόλου πρίγκιπα Τσάκα, η μητέρα του Ιβάν Β΄ αναζήτησε μία συμμαχία με τον Αλντιμίρ, αδελφό του πρώην ηγεμόνα Γεωργίου Α΄ της Βουλγαρίας. Έτσι ο Αλντιμίρ νυμφεύτηκε με την κόρη του Σμίλετς, τη Μαρίνα (Μαρία) και, αν αυτό δεν είχε συμβεί ήδη, του δόθηκε ο τίτλος του δεσπότη και μία εκτεταμένη γαιοκτησία γύρω από το Κραν. Το 1299 η βουλγαρική κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει μια συμμαχία με τον Στέφανο Ούρος Β΄ Μιλούτιν της Σερβίας, με εξαίρεση την προβλεπόμενη εναρμόνιση του τελευταίου με τον Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Οι αντιβασιλείς του Ιβάν Β΄ δεν ήταν σε θέση να ενισχύσουν τη θέση τους και εγκατέλειψαν το Τάρνοβο στον Τσάκα, που εγκαταστάθηκε εκεί ως τσάρος το 1299. Ο Ιβάν και η ακολουθία του εγκαταστάθηκαν στην γαιοκτησία του Αλντιμίρ· μάλλον έμειναν εκεί ακόμη και μετά την ανάρρηση του Θεόδωρου-Σβετοσλάβ στο θρόνο, το 1300. Το 1305 η μητέρα του Ιβάν Β΄ ήταν σε διαπραγματεύσεις με τη Βυζαντινή κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό του Αλντιμίρ ή του γιου της· όμως με την υποταγή του Αλντιμίρ στον ανιψιό του Θεόδωρο-Σβέτοσλαβ το ίδιο έτος, οι αναφορές στην οικογένεια παύουν από τις πηγές.

Ο Ιβάν Β΄ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ως εξόριστος στην Κωνσταντινούπολη, με το όνομα Ιωάννης Κομνηνός Δούκας Άγγελος Βρανάς Παλαιολόγος και λίγο πριν αποβιώσει, έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ. Απεβίωσε πριν το 1330.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John V. A. Fine, Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]