Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μουσταφά Ακιντζί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσταφά Ακιντζί
Mustafa Akıncı
Ο Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία το 2015
Πρόεδρος της ΤΔΒΚ
Περίοδος
30 Απριλίου 2015 – 23 Οκτωβρίου 2020
ΠρωθυπουργόςΟζκάν Γιοργκαντζίογλου
ΠροκάτοχοςΝτερβίς Έρογλου
ΔιάδοχοςΕρσίν Τατάρ
Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ
Περίοδος
1999 – 2001
ΠρωθυπουργόςΝτερβίς Έρογλου
Δήμαρχος της Βόρειας Λευκωσίας
Περίοδος
1976 – 1990
ΠροκάτοχοςΖιβέρ Κεμάλ
ΔιάδοχοςΦουάτ Τζελαλετίν
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση28 Δεκεμβρίου 1947 (1947-12-28) (76 ετών), Λεμεσός, Κύπρος
ΕθνότηταΤουρκοκύπριος
ΥπηκοότηταΚυπριακή
Πολιτικό κόμμαΚόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας
ΣύζυγοςΜεράλ Ακιντζί
ΣπουδέςΤεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής
ΘρήσκευμαΣουνίτης Μουσουλμάνος
Ιστοσελίδαhttp://www.mustafaakinci.com/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μουσταφά Ακιντζί (Τούρκικα: Mustafa Akıncı προφέρεται: [mustafa akɯnd͡ʒɯ], Λεμεσός, 28 Δεκεμβρίου 1947) είναι Τουρκοκύπριος πολιτικός, πρώην πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης διεθνώς ΤΔΒΚ και πρώην Δήμαρχος της Κατεχόμενης Λευκωσίας. Είναι πρώην Πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας που μετονομάστηκε σε κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας. Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 2020 έχασε τις εκλογές με 48,26% έναντι του Ερσίν Τατάρ που εξασφάλισε ποσοστό 51,74%[1], ενός πολιτικού που ταυτίζεται απολύτως με τις επιλογές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν[2] και τάσσεται υπέρ της «λύσης» των δύο κρατών στη μεγαλόνησο.[3] Ο Ακιντζί είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προσωπικότητα στην Τουρκοκυπριακή και Ελληνοκυπριακή κοινότητα λόγω της εκπλήρωσης κοινού αποχετευτικού συστήματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε συνεργασία με το τότε Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη. Είναι γνωστός για τις προοδευτικές του απόψεις σε κοινωνικά θέματα όπως είναι η θέση της γυναίκας στη κοινωνία και πολιτικά θέματα όπως η ανάγκη για σωστή επίλυση του Κυπριακού. Ανέλαβε πρόεδρος στις 30 Απριλίου 2015. Το 2019 εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», δηλώνοντας, ότι «ακόμη και αν αποκαλείται Πηγή Ειρήνης, αίμα κυλάει και όχι νερό», ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και μίας διπλωματικής επίλυσης[4].

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Λεμεσός, η πόλη καταγωγής του Μουσταφά Ακιντζί

Γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου στις 28 Δεκεμβρίου 1947. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα. Ομιλεί άπταιστα την Αγγλική γλώσσα και είναι επίσης αρκετά καλός γνώστης της Ελληνικής γλώσσας. Είναι παντρεμένος, έχει 3 κόρες και 2 εγγόνια.

Θητεία ως Δήμαρχος Κατεχόμενης Λευκωσίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απο ηλικία 28 χρόνων υπηρέτησε Δήμαρχος της Κατεχόμενης Λευκωσίας την περίοδο 1976-1990. Κατα την διάρκεια της θητείας του συνεργάστηκε στενά με το φίλο του, τότε Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη για δημιουργία αποχετευτικού συστήματος στην Λευκωσία και σύστασης master plan για την πόλη. Οι δύο Δήμαρχοι κέρδισαν απο κοινού διεθνή βραβεία όπως το 'Aga Khan Award for Architecture', 'World Habitat Award' και το Ευρωπαικό Βραβείο 'Europa Nostra' για την προσφορά τους στην πόλη σε πολιτικά ασταθή περίοδο και για την προσπάθεια διατήρησης του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της εντός των τοιχών Λευκωσίας.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πολίτης" ο τότε Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης επισήμανε σχετικά με την πρώτη του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί το 1977:

«Ο Ακιντζί είναι από τη Λεμεσό, από τα Τέσσερα Φανάρια, μια φτωχική περιοχή της Λεμεσού. Μόλις τον είδα κατάλαβα ότι έχει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου του λιμανιού. Έχει πιο πλατύ ορίζοντα. Θωρεί κόσμο ξένο. Έσιει άλλον αέρα..…».[5]

Θέσεις στο Κυπριακό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει την ανάγκη, αυτή φορά, ο κόσμος να είναι συμμέτοχος στη διαδικασία, να εμπλακούν οργανώσεις, συντεχνίες, κόμματα και νεολαία, ώστε να εμπεδώσει το περιεχόμενο της λύσης γιατί όπως υποστηρίζει είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη νέα δομή βιώσιμη. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της γιατί πιστεύει ότι αυτό θα αποτελέσει ένδειξη καλής θέλησης για λύση του Κυπριακού. Σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Ιούλιο 2014 ανέφερε ότι με τη λύση του Κυπριακού, η Ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ κι άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.