Σταθμός Κατεχάκη (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σταθμός Κατεχάκη)

Συντεταγμένες: 37°59′36″N 23°46′34″E / 37.99323°N 23.77612°E / 37.99323; 23.77612

Κατεχάκη
Katehaki
Πληροφορίες
ΠεριοχήΛεωφόρος Κατεχάκη & Λεωφόρος Μεσογείων & Λεωφόρος Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Ελληνορώσων, Αθήνα
ΕίδοςΜητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας28 Ιανουαρίου 2000
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα3
Τύπος δόμησηςΥπόγεια εκσκαφή (υπόγειος)
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 3
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Θέα προς κέντρο Αθήνας, από την πεζογέφυρα.
Ανελκυστήρας Γέφυρας.

Ο Σταθμός Κατεχάκη είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της Γραμμής 3. Βρίσκεται στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από τη Λεωφόρο Κατεχάκη, κάτω από τη συμβολή της οποίας με τη Λεωφόρο Μεσογείων έχει κατασκευαστεί. Εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2000. Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Στον παρακείμενο χώρο του βρίσκεται χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και σταθμός μετεπιβίβασης αστικών λεωφορείων.[1]

Πρόκειται για έναν από τους μόλις τρεις σταθμούς στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας (μαζί με τους σταθμούς Μανιάτικα και Ελαιώνας) που διαθέτει μία και μοναδική είσοδο/έξοδο, αντί για τουλάχιστον δύο όπως συνηθίζεται. Η ανωμαλία αυτή προέκυψε λόγω περιορισμένου χώρου στην επιφάνεια. Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη εκεί του ανισόπεδου κόμβου καθιστούσε αδύνατη την κατασκευή και δεύτερης εισόδου-εξόδου στο ρεύμα της Μεσογείων προς το κέντρο της Αθήνας και αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μια πεζογέφυρα για να διευκολύνονται εκείνοι που θέλουν να περάσουν απέναντι.

Το 2004, η μοναδική είσοδος του σταθμού συνδέθηκε με την περιοχή στη βόρεια πλευρά της Λεωφόρου Μεσογείων μέσω εντυπωσιακής πεζογέφυρας σε σχήμα που προσιδιάζει με άρπα και η οποία σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα[2] και παραδόθηκε στο κοινό στις 14 Μαΐου 2004. Μελλοντικά θα έχει ανταπόκριση με τη Γραμμή 4.[3]

Βρίσκεται πλησίον του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, του στρατιωτικού Νοσοκομείου 401 ΓΣΝ, καθώς και του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Αντιπτέρισης. Επίσης, εξυπηρετεί την Εθνική Γλυπτοθήκη και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στο επίπεδο εισιτηρίων του σταθμού, εκτίθεται το γλυπτό της Βάσως Πεκλάρη, Φόρμες με Υφαντό Χαλκό.[4] Οι τρεις χαρακτηριστικές φιγούρες σύγχρονης τέχνης του έργου έχουν κατασκευαστεί με την ιδιαίτερη μέθοδο της καλλιτέχνιδας, δηλαδή με την ύφανση μετάλλου στον αργαλειό.[5]

To 1979, με την μελέτη SOFRETU, προβλεπόταν αρχικά ο σταθμός να γίνει στο ύψος του Ερυθρού Σταυρού επί της Μεσογείων, τελικά όμως με την δημοπράτηση της γραμμής το 1991, προκρίθηκε η χωροθέτηση στην συμβολή της Κατεχάκη με την Μεσογείων.

Υπαίθριος χώρος στάθμευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός διαθέτει υπαίθριο χώρο στάθμευσης οχημάτων, χωρητικότητας 240 θέσεων.

Σταθμός ανταπόκρισης με αστικά λεωφορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον σταθμό ανταπόκρισης με αστικά λεωφορεία που βρίσκεται πλησίον του σταθμού του μετρό έχουν αφετηρία/τέρμα 2 λεωφορειακές γραμμές (036, 402) και διέρχονται άλλες 7 (Α5, Β5, 046, 140, 242, 409, 413).

Είσοδοι - Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λεωφόρος Μεσογείων / Λεωφόρος Κατεχάκη[6]

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Δημοτικό Θέατρο (Πανόρμου)
Αποβάθρα 2 προς Αεροδρόμιο (Εθνική Άμυνα)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σταθμός Κατεχάκη». Αττικό Μετρό. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. «Σύμβολο ματαίωσης προσδοκιών η πεζογέφυρα Καλατράβα». kathimerini.gr. 2 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. «Γραμμή 4». Αττικό Μετρό. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «AttikoMetro Inside». www.ametro.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2016. 
  5. https://www.artingreece.gr/v1/artnews/cultural-events/1791-22-erga-texnis-metro
  6. http://www.stasy.gr/?id=52&selectedstation=8