ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από InterCity (ΤΡΑΙΝΟΣΕ))
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.
Νομική μορφήΙδιωτική εταιρεία (πρώην δημόσια)
ΚλάδοςΣιδηροδρομικές μεταφορές
Ίδρυση2005, ως θυγατρική του ΟΣΕ,

2008 ως ανεξάρτητη

2017 ως μέλος του Ιταλικού Ομίλου F.S. Italiane Group
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπαΠρόεδρος: Prof. Dario Lo Bosco

Διευθύνων Σύμβουλος: Φίλιππος Τσαλίδης

Μέλη: Ms. Marco Caposciutti , Ms. Daniela Carosio , Ms. Francesca Serra
Προϊόνταrail transport
ΥπηρεσίεςΣιδηροδρομικές μεταφορές
Καθαρά έσοδαΜείωση €6,980 εκ. (2018)[1]
ΙδιοκτήτηςΙταλικός όμιλος FSI
Υπάλληλοι1200 (2021)[2]
ΜητρικήFerrovie dello Stato Italiane και Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας
Ιστότοποςtrainose.gr / tickets.trainose.gr
Σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας
Δίκτυο δρομολογίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. είναι η μοναδική ιδιωτική εταιρεία παροχής σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Ο κύριος φορέας εκμετάλλευσης - παροχής υπηρεσιών σιδηροδρομικών εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών. Χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό (τα τρένα) για την εκτέλεση των δρομολογίων της. Ιδρύθηκε το 2005 ως θυγατρική του ΟΣΕ, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Το 2007 ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόσχισης κλάδου και εισφοράς του από τον ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέλαβε τη λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των μεταφορών. Έκτοτε, λειτουργεί ως πλήρως ανεξάρτητη εταιρεία με ξεχωριστή διοίκηση και οργάνωση. Το 2013 το σύνολο των μετοχών της εταιρείας περιήλθε κατά πλήρη κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι το 2017 ήταν ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας.[3] Τον Ιανουάριο του 2017, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση και παραχώρησή της στον όμιλο της FS Italiane έναντι συνολικού τιμήματος 45.000.000€,[4] η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2017.[5][3] Το δίκτυο, η υποδομή, η διαχείριση κυκλοφορίας, καθώς και οι σταθμοί ανήκουν στον κρατικό Ο.Σ.Ε.

Τροχαίο Υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τροχαίο υλικό, λειτουργεί και χρησιμοποιεί από τον Ο.Σ.Ε. Το 2014 αποτιμήθηκε οικονομικά και μεταβιβάσθηκε σχεδόν στο σύνολό του (εκτός ορισμένων μουσειακών οχημάτων) από τον ΟΣΕ στο Ελληνικό Δημόσιο έναντι ισόποσης απομείωσης του χρέους του. Διαχειριστής του τροχαίου υλικού καθορίσθηκε η ΓΑΙΑΟΣΕ η οποία το εκμισθώνει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι τιμήματος. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μισθώνει τροχαίο υλικό και στην Rail Cargo Logistics Goldair, σε πλαίσιο ειδικής σύμβασης. Ωστόσο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επενδύει από το 2018 σε νέο τροχαίο υλικό (=νέα τρένα).[6]

Δρομολόγια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηλεκτράμαξα HellasSprinter γερμανικής κατασκευής 1997 , 2004/2005 (Siemens-KraussMaffei)
Δηζελοηλεκτράμαξα ADtranz DE2000 γερμανικής κατασκευής-ευρωπαϊκής προέλευσης κατασκευής 1996 & 2003/2004 (Bombardier > σήμερα δεν υπάρχει Bombardier μετατράπηκε σε Alstom)
Δηζελοκίνητη αυτοκινητάμαξα Intercity με 2 ντιζελοκινητήρες πορείας MTU, 4 ηλεκτροκινητήρες για τον κλιματισμό, και 2 βοηθητικούς δηζελοκινητήρες ΜΑΝ για παραγωγή ρεύματος του 1989 - 1996 Προέλευση: Γερμανία (AEG,LEW,Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) ίσως βοήθησε και η σιδηροδρομική Bombardier.
Αυτοκινητάμαξα ελληνικής κατασκευής Siemens Desiro Electric-Classic EMU (Siemens/Ναυπηγεία Σκαραμαγκά)
Αυτοκινητάμαξα τύπου RailBus (μετατρέψιμη από πετρελαιοκίνητη σε πλήρως ηλεκτροκίνητη) "Stadler/Bombardier/Ναυπηγεία Σκαραμαγκά GTW 2/6)
Πετρελαιοκίνητη αυτοκινητάμαξα με υδραυλική μετάδοση κίνησης γερμανικής κατασκευής (Bombardier Transportation-τώρα Alstom) ελληνικής συναρμολόγησης (Siemens ΑΕ-Ναυπηγεία Σκαραμαγκά "DMU Bombardier MAN 2000"

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ χωρίζονται σε InterCity (IC), InterCity Express (ICE), Απλά, Τοπικά, Προαστιακού, Τουριστικά, Λεωφορείου και Διεθνή (Τα Διεθνή διακόπηκαν από το 2016).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]