Δημήτριος Μουρούζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημήτριος Μουρούζης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1768
Θάνατος 1812
Οικογένεια
Αδέλφια Γεώργιος Μουρούζης
Οικογένεια Οικογένεια Μουρούζη

Ο Πρίγκιπας Δημήτριος Μουρούζης (1768-1812) ήταν γιος του Ηγεμόνα της Μολδαβίας Αλεξάνδρου Μουρούζη της σπουδαίας βυζαντινής οικογένειας των Μουρούζηδων κλάδος της οποίας συνεχίζει να υφίσταται σήμερα στην Ιταλία.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτριος Μουρούζης υπήρξε Μέγας Διερμηνέας της Υψηλής Πύλης από το 1808 όταν πετυχαίνοντας την εύνοια του Σουλτάνου Σελήμ Γ΄ έλαβε την άδεια της ανίδρυσης της Μεγάλης του Γένους Σχολή στη Ξηροκρήνη (Κουρού-τσεσμέ) του Βοσπόρου. Επίσης βοήθησε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της παιδείας στις διάφορες επαρχίες.

Το 1812 ανέλαβε τις μετά των Ρώσων διαπραγματεύσεις ειρήνης όπου και συνομολογήθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1812). Στη συνέχεια όμως όταν ξεκίνησε η εκστρατεία των Γάλλων κατά της Ρωσίας ο Γάλλος πρέσβης στη Κωνσταντινούπολη Σεβαστιάνι, προκειμένου να κερδίσει τη σύμπραξη των Οθωμανών στις γαλλικές πολεμικές επιχειρήσεις, έφθασε στο ιιταμό σημείο να συκοφαντήσει το μνεγάλο Διερμηνέα Παναγιώτη Μουρούζη ως εκ θρησκεύματος ρωσόφιλους που έδρασαν σε βάρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ειδικά στο Σερβικό ζήτημα. Συνέπεια αυτού ήταν να παρασύρει τον τότε Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ και να διατάξει την θανάτωση των παραπάνω δι΄ αποκεφαλισμού.

Η εκτέλεση της διαταγής συνέβη στη Σούμλα απ΄ όπου οι εκτελεστές Οθωμανοί απέστειλαν το κεφάλι του Π. Μουρούζη, με ειδικό ταχυδρόμο, στη Κωνσταντινούπολη.Το 1812 με το τέλος του Ρωσοτουρκικού πόλεμου (1806-1812) και τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην Μολοδοβλαχία και έσφαξαν τον Δημήτριο Μουρούζη

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τομ.13ος, σελ.817