Πύλη:Ιαπωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Αυτή η σελίδα είναι Πύλη και εξυπηρετεί ως είσοδος σε σελίδες σχετικές με την χώρα της Ιαπωνίας.
π • ε Nuvola Japan flag.svg Πύλη Ιαπωνία Nuvola Japan flag.svg
P Japan.svg

Η Ιαπωνία (Ιαπωνικά: 日本, επίσημα: 日本国, προφορά▶) είναι μια νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας. Αποκαλείται από τους κατοίκους της Νιχόν (Nihon) ή Νιππόν (Nippon) και το όνομά της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων, που σημαίνουν ήλιος και αρχή αντίστοιχα. Είναι γνωστή επίσης ως Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και κατά μήκος των ακτών της Ρωσίας και της Κορέας, από τις οποίες χωρίζεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά, Χοκκάιντο, Σικόκου, Κυούσου και Χονσού, τα οποία συνοδεύονται επίσης από χιλιάδες μικρότερα. Έχει πληθυσμό περίπου 127 εκατομμύρια κατοίκους και συνολική έκταση 377.835 τετρ. χλμ. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Τόκυο, ενώ το πολίτευμά της είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το εθνικό της νόμισμα είναι το Γιέν.

Η Ιαπωνία έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών, ενώ έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο πολιτισμό. Αποτελεί μια από της πιο σεισμογεννείς χώρες της Γης. Η οικονομία της είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες στην Γη και η ίδια αποτελεί μια από τις ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες, με ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τεχνολογικό τομέα. (περισσότερα για την Ιαπωνία)


π • ε Επιλεγμένο λήμμα
Η κορυφή του Όρους Φούτζι.

Το όρος Φούτζι (富士山,Fuji-san) ή Φουτζι-γιάμα είναι το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, με υψόμετρο της κορυφής του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας 3.776 μέτρα (πάνω από 850 μέτρα ψηλότερο από τον Όλυμπο). Το Φούτζι είναι ένα ηφαίστειο δυτικά του Τόκιο, από όπου είναι ορατό τις καθαρές ημέρες. Η έκτασή του μοιράζεται μεταξύ των νομών Σιζουόκα και Γιαμανάσι.

Ο εξαιρετικά συμμετρικός κώνος του Φούτζι είναι γνωστό σύμβολο της Ιαπωνίας και διαδεδομένο σε φωτογραφίες και ως θέμα ζωγραφικών πινάκων. Ως συνέπεια αυτού, το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες και ορειβάτες.

(περισσότερα για το όρος Φούτζι)

π • ε Επιλεγμένη εικόνα

Kendo.JPG

Δύο Κεντόκα.

π • ε Πρόσωπα της Ιαπωνίας
Ο Τάρο Άσο.

Ο Τάρο Άσο (ακριβέστερα:Τάροου Άσοου) (στα ιαπωνικά: 麻生太郎, Asō Tarō) είναι πολιτικός της Ιαπωνίας και πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) από το 2008 ως το 2009. Γεννήθηκε στην Ιιζούκα της Φουκουόκα στις 20 Σεπτεμβρίου του 1940. Ήταν μέλος της εθνικής ομάδας σκοποβολής της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ. Υπηρέτησε στην πρωθυπουργία ως το 2009. Εκλέγεται βουλευτής από το 1979. Εξέχουσα προσωπικότητα της Διεθνούς Πολιτικής σκηνής, υπήρξε υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης. Την περίοδο από το 2005 ως το 2007 χρημάτισε στο Υπουργείο Εξωτερικών και επίσης ήταν Γενικός Γραμματέας του LDP το 2007 και ξανά το 2008.

Έπειτα από τη δεινή ήττα που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Αυγούστου του 2009, ο Άσο παραιτήθηκε από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γιούκιο Χατογιάμα. Ο Άσο αποχώρησε από την αρχηγεία του LDP και την θέση του στο κόμμα ανέλαβε ο Σαντακάζου Τανιγκάκι, έπειτα από εσωκομματικές εκλογές.

(περισσότερα για τον Τάρο Άσο)

π • ε Γνωρίζετε ότι...

...το Σουντό είναι η Γιαπωνέζικη παράδοση της παιδεραστικής ομοφυλοφιλίας διαδεδομένης και αποδεκτής στην κοινωνία των σαμουράι;


π • ε Κατηγορίες
π • ε Σε αδελφικά εγχειρήματα

Σελίδες σχετικές με την Ιαπωνία σε αδελφικά της Βικιπαίδειας εγχειρήματα.

π • ε Λήμματα σχετικά με την Ιαπωνία
(Μία λίστα με όλα τα λήμματα της Βικιπαίδειας σχετικά με την Ιαπωνία, μπορείτε να βρείτε εδώ)