Χιάκι Γιακό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Χιάκι Γιακό (百鬼夜行; μεταφράζεται σε Νυχτερινή παρέλαση εκατό δαιμόνων) ήταν μία Γιαπωνέζικη μυθολογική δοξασία. Η δοξασία αυή ισχυρίζεται ότι κάθε χρόνο (γιοκάι) υπερφυσικά όντα βγαίνουν στους δρόμους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Πιστεύοταν ότι οποιοσδήποτε βρεθεί μπροστά σε αυτή την φρικτή πομπή θα πεθάνει αν δεν έχει την Βουδιστική προστασία σούτρα. Το παιχνίδι Χιάκου Μονογκατάρι βασίζεται πάνω σε αυτόν ακριβώς τον φολκλορικό μύθο.

Η δημοφιλής δοξασία αυτή απετέλεσε ένα κοινό θέμα στην Ιαπωνική εικαστική τέχνη. Ένα πρώιμο παράδειγμα είναι το διάσημο 16 αιώνων Χιάκι Γιακό Ζου (百鬼夜行図) (το ζου σημαίνει εικόνα) και αποδίδεται στον Τόσα Μιτσουνόμπου. Άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες που απεικόνισαν οτν μύθο είναι οι Τοριγιάμα Σέκιεν και Ουταγκάουα Γιοσιίκου. Τα έργα αυτά είναι περισσότερο χιουμοριστικά παρά φοβιστικά.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hyakki Yakō της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).