Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όρος Κόγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°13′4″N 135°35′0″E / 34.21778°N 135.58333°E / 34.21778; 135.58333

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Ιεροί Τόποι και Προσκυνηματικές Διαδρομές στην Οροσειρά Κιι
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Το Κοπόν Ντάιτο, κεντρικό σημείο του όρους Κόγια
Χάρτης
Χώρα μέλοςΙαπωνία Ιαπωνία
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαii, iii, iv, vi
Ταυτότητα1141
ΠεριοχήΑσία (Ειρηνικός)
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή2004 (28η συνεδρίαση)

Το Όρος Κόγια (ιαπωνικά: 高野山‎‎ Kōya-san) είναι βουνό στην επαρχία Γουακαγιάμα στα νότια της Οσάκα στην Ιαπωνία. Το όρος κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τον μοναχό Κουκάι το 1819 που ίδρυσε το μοναστήρι στο κέντρο του βουνού. Σήμερα το Βουνό Κόγια είναι γνωστό σαν την έδρα της θρησκευτικής σέκτας σινγκόν της ιαπωνικής Βουδιστικής θρησκείας. Βρισκόμενο σε υψόμετρο 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια κοιλάδα περιστοιχιζόμενη από τις 8 κορυφές του βουνού, το μοναστήρι με τα χρόνια επεκτάθηκε και σήμερα αποτελέι μια πόλη, την Κόγια, όπου λειτουργεί μια θρησκευτική σχολή και πάνω από 100 ναοί, πολλοί από τους οποίους προσφέρουν κατάλυμα στους πολλούς προσκυνητές.

Το βουνό φιλοξενεί τους εξής κύριους προσκυνηματικούς τόπους

  • Οκουνοΐν (奥の院), που είναι το μαυσωλείο του Κουκάι, περιστοιχιζόμενο από έναν τεράστιο αμπελώνα (ο μεγαλύτερος της Ιαπωνίας)
  • Νταντζογκαράν (壇上伽藍)
    • Κονπόν Ντάιτο (根本大塔), μια παγόδα που σύμφωνα με τη δοξασία Σινγκόν αντιπροσωπεύει το κεντρικό σημείο ενός μαντάλα, που δεν αποτελεί μόνο το Όρος Κόγια αλλά και ολόκληρη την Ιαπωνία.
  • Κονγκόμπου-τζι (金剛峰寺), έδρα της σέκτας Σινγκόν.

Το 2004, η UNESCO ανεδειξε το όρος Κόγια μαζί με άλλες 2 τοποθεσίες της χερσονήσου Κίι ως μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]