Τσόνιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τσόνιν (ιαπωνικά: 町人‎ «αστοί») είναι μια κοινωνική τάξη που προέκυψε στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της πρώιμης φάσης της περιόδου Έντο. Η πλειονότητα των τσόνιν ήταν έμποροι και αρκετοί τεχνίτες. Οι αγρότες ονομαζόταν νομίν και δεν περιλαμβανόταν στην κοινωνική τάξη αυτή.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τέλος του 17ου αιώνα η ευημερία και η ανάπτυξη του Έντο (σημερινό Τόκυο) δημιούργησε απρόβλεπτες αλλαγές στην κοινωνική δομή του πληθυσμού. Οι τσόνιν βρισκόταν στην βάση της ιεραρχίας του Έντο. Οι κοινωνικές τάξεις της εποχής ήταν οι σαμουράι, οι αγρότες (νομίν), οι έμποροι και οι τεχνίτες. Οι τσόνιν, περιελάμβαναν τις τελευταίες δύο κατηγορίες, άκμασαν εις βάρος των ντάιμιο και των σαμουράι που αποδέχτηκαν το εμπόριο ρυζιού των τσόνιν που οδήγησε σε ανταλλαγές χρημάτων και καταναλωτικών αγαθών. Η εξελισσόμενη αυτή οικονομία της αγοράς επέφερε δραστικές αλλαγές στην κοινωνική ιεραρχία της εποχής στην Ιαπωνία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι τα τεράστια εμπορικά καταστήματα του Έντο είχαν μια πολιτική για αγορές μόνο με χρήματα, γεγονός που ευνοούσε τους τσόνιν που είχαν χρηματική ευχέρεια.

Σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου ο μισός πληθυσμός του Έντο ήταν τσόνιν και οι άλλοι μισοί σαμουράι. Συγκρινόμενοι με τουσ δημοφιλέις σαμουράι ή νίντζα οι τσόνιν δεν ήταν γνωστοί έξω από τα σύνορα της Ιαπωνίας, παρόλο την καίρια τους συνεισφορά στην διαμόρφωση της Ιαπωνικής κουλτούρας. Οι παραδοσιακές Ιαπωνικές τέχνες ουκίγιο-ε, ρακούγκο και η παραδοσιακές μέθοδοι χειροτεχνίας οφειλόταν περισσότερο στους τσόνιν παρά στους σαμουράι. Οι ιδέες περί αισθητικής Ίκι και Ινάσε είχαν επίσης αναπτυχθεί από τους Τσόνιν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Chōnin της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).