Φουντόσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
κόκκινο φουντόσι Ροκουσάκου (μπροστινή όψη)

Το φουντόσι (ふんどし/褌) είναι παραδοσιακό ιαπωνικό ανδρικό εσώρουχο. Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γινόταν ευρύτατη χρήση του από τους Ιάπωνες, αλλά μετά και εξαιτίας της δυτικοποίησης της Ιαπωνικής κοινωνίας η χρήση του περιορίστηκε ώσπου σταμάτησε εντελώς να φοριέται. Στις μέρες μας το φουντόσι χρησιμοποιείται κυρίως σε ιαπωνικές γιορτές όπως το χαντάκα ματσούρι και μερικές φορές ως μαγιώ.[1][2][3][4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κόκκινο φουντόσι Ροκουσάκου (πίσω όψη)
Χαντάκα ματσούρι
Στολή Γιαμαγκάσα

Το φουντόσι θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα ενδύματα στην Ιαπωνία. Γίνεται αναφορά για το φουντόσι στο Νιχόν Σόκι, που είναι ένα από τα αρχαιότερα βιβλία της Ιαπωνικής ιστορίας. Πήλινες φιγούρες (χανίβα, 埴輪)[5][6] της περιόδου Κοφούν (300-538 μ.Χ.) απεικονίζουν άνδρες να φορούν φουντόσι. [7]Υπάρχουν θεωρίες ότι το φουντόσι προήλθε από άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Πολυνησίας και της Νότιας Αμερικής, γιατί εκεί υπάρχουν παρόμοια ενδύματα. Στην Κίνα υπήρχε ένα εσώρουχο παρόμοιο με το φουντόσι, που ονομαζόταν «τοκούμπι-κον». Στη διάρκεια της περιόδου Σενγκόκου στην Ιαπωνία, μπορούσαν να ξεχωρίσουν το αξίωμα των σκοτωμένων στρατιωτών στη μάχη ελέγχοντας, αν φορούσαν φουντόσι ή όχι, γιατί τα ρούχα εκείνη την εποχή ήταν ακριβά. Στην περίοδο Έντο τα φουντόσι κατασκευάζονταν από βαμβακερό ύφασμα και έγιναν δημοφιλή όχι μόνο ανάμεσα στους στρατιώτες αλλά και σε όλους τους απλούς ανθρώπους.[2]Το φουντόσι ως εσώρουχο χρησιμοποιήθηκε από τους Ιάπωνες μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αργότερα με τη δυτικοποίηση της Ιαπωνικής κοινωνίας οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν το φουντόσι πλέον μόνο σε διάφορες Ιαπωνικές γιορτές, όπως το χαντάκα ματσούρι, το Χακάτα Γκιόν Γιαμάκασα, σε τελετές καθαρμού, σε τελετές μεταφοράς μικόσι[8] και μερικές φορές ως μαγιώ από νεαρά αγόρια. Στη σύγχρονη εποχή έχουν δημιουργηθεί φουντόσι και για γυναίκες σε διάφορα σχέδια και χρωματισμούς.[8][9] Στην Ιαπωνία στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η ημέρα Φουντόσι.[7]Οι Ιάπωνες συνηθίζουν να δωρίζουν φουντόσι σε αγαπημένα τους πρόσωπα αυτήν την ημέρα.[10]


Διάφοροι τύποι και χρήση τους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορα είδη φουντόσι. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από λευκό ύφασμα λινό ή βαμβακερό. Στο παρελθόν σπανιότερα κατασκευάζονταν και από μεταξωτό ύφασμα αλλά επειδή το μεταξωτό ύφασμα δεν ήταν υγιεινό για το σώμα επικράτησε η κατασκευή φουντόσι από βαμβακερό ύφασμα. Οι άνδρες της ανώτερης τάξης συνήθιζαν να φορούν μεταξωτά φουντόσι.[4] Στη σύγχρονη εποχή μπορεί να βρει κανείς φουντόσι σε διάφορα χρώματα, αλλά το λευκό είναι το παραδοσιακό χρώμα για το φουντόσι.

Τα πιο γνωστά είδη φουντόσι είναι τα εξής:

 • Ροκουσάκου φουντόσι (六尺褌): Είναι ένα ανδρικό εσώρουχο μήκους 180 έως 300 εκατοστών και πλάτους 16 έως 34 εκατοστών. Χαρακτηριστικό του είναι ότι αφήνει ακάλυπτα τα οπίσθια. Χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε γιορτές και ως μαγιώ. Τα μικρά αγόρια, που μάθαιναν να κολυμπούν στη δεκαετία του 1960 ενθαρρύνονταν να φορούν αυτό το είδος φουντόσι, γιατί ήταν ευκολότερο να τα πιάσει κανείς από το φουντόσι, για να τα σώσει. Ροκουσάκου κυριολεκτικά σημαίνει «έξι σάκου». Ένα σάκου αντιστοιχεί σε 30 εκατοστά. Το ύφασμα τυλίγεται γύρω από το σώμα και δένεται με συγκεκριμένη τεχνική.[11][12]Στην περίοδο Μεϊτζί το ετσού φουντόσι επικράτησε γιατί ήταν πιο ευκολοφόρετο και πιο οικονομικό καθώς είχε μικρότερο μήκος.
 • Ετσού φουντόσι (越中褌): Είναι ένα πιο απλό είδος φουντόσι. Το χρησιμοποιούσαν ευρύτατα οι σαμουράι και οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το είδος προήλθε από την περιοχή Τογιάμα και διαδόθηκε σε όλη τη χώρα.[7] Είναι πιο εύκολο να το φορέσει κανείς και ήταν πολύ δημοφιλές σε ζεστές και υγρές περιοχές της Ιαπωνίας ιδιαίτερα το καλοκαίρι, γιατί δημιουργούσε μία αέρινη αίσθηση.[11]Το μήκος του υφάσματος είναι 100 εκατοστά και το πλάτος του 34 εκατοστά. Πολλοί το αποκαλούν κλασσικό ανδρικό εσώρουχο ή εσώρουχο Σαμουράι.[13]Χρησιμοποιείται συχνά σε τελετές εξαγνισμού (μισόγκι) και στο χαντάκα ματσούρι αντί για το ροκουσάκου φουντόσι.[2]
 • Μόκκο φουντόσι: Είναι ένα είδος φουντόσι με μήκος 70 εκατοστά και πλάτος 34 εκατοστά. Η λέξη «μόκκο» σημαίνει ψάθινο καλάθι. Το όνομά του το πήρε γιατί μοιάζει με ψάθινο καλάθι. Οι ηθοποιοί Καμπούκι με θηλυκούς ρόλους συνήθως φορούν αυτό το είδος φουντόσι.[2] Το μόκκο φουντόσι είναι πιο εύκολο να φορεθεί γιατί διαθέτει κορδόνια στο πλάι.[11]
 • Κουρονέκο φουντόσι (黑猫褌): Στις περιοχές Χιροσίμα και Ναγκασάκι ονομάζεται επίσης ως «κιντσούρι» και «σάνκακου-χέκο». Μοιάζει με το μόκκο φουντόσι με σχήμα Τ στο πίσω μέρος. Άρχισε να χρησιμοποιείται στην περίοδο Σόουα και ονομαζόταν «κάνι-κον». Δεν είναι γνωστό πώς προέκυψε η ονομασία «κουρονέκο», που κυριολεκτικά σημαίνει «μαύρη γάτα». Αυτό το φουντόσι έγινε δημοφιλές στα μικρά παιδιά, που μάθαιναν να κολυμπούν. Κατασκευαζόταν από ύφασμα κάνναβης σε μαύρο χρώμα.[2]
 • Μαβάσι (廻し): Είναι μία παραλλαγή του φουντόσι, που φορούν οι παλαιστές σούμο κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Το μαβάσι διαφέρει από άλλα φουντόσι ως προς το χρώμα, το υλικό κατασκευής και τον τρόπο δεσίματος.[2] Υπάρχουν κυρίως δύο είδη μαβάσι. Το ένα είδος έχει μαύρο χρώμα και το φορούν οι παλαιστές και κατά την προπόνηση και κατά τους αγώνες. Τον ίδιο τύπο μαβάσι αλλά σε λευκό χρώμα χρησιμοποιούν οι παλαιστές σούμο, που ανήκουν στις δύο ανώτερες κατηγορίες. Στους αγώνες φορούν ένα μεταξωτό μαβάσι, που ονομάζεται «σιμεκόμι». Οι παλαιστές, όταν εισέρχονται στο ριγνκ, φορούν το μαβάσι, που ονομάζεται «κεσό» και το οποίο είναι πάρα πολύ διακοσμημένο. Τα μαβάσι ποτέ δεν πλένονται. Μετά την προπόνηση ή τον αγώνα ξετυλίγονται και αφήνονται στον ήλιο, για να στεγνώσουν. [14][15]
 • Σαγκάρι: Είναι ένα είδος φουντόσι, που το φορούν ηθοποιοί του Καμπούκι. Ονομάζεται «ματάγκι» στο Καμπούκι και «κιν-κακούσι» σε ερασιτεχνικό Καμπούκι. Μοιάζει με το Ετσού φουντόσι. Επίσης, το σαγκάρι το φορούν σε κάποια φεστιβάλ και σε τοπικές παραστάσεις.[2]Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «What does fundoshi mean?». www.definitions.net. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Yu, A. C. «Fundoshi (traditional Japanese underwear) - Japanese Wiki Corpus». www.japanese-wiki-corpus.org. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 3. Writers, YABAI. «The Fundoshi and Japanese Male Fashion | YABAI - The Modern, Vibrant Face of Japan». YABAI. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 4. 4,0 4,1 Internet Archive, Dorothy (1991). Encyclopedia of Japan : Japanese history and culture, from abacus to zori. New York : Facts on File. ISBN 978-0-8160-1934-2. 
 5. «Haniwa | Japanese sculpture». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 6. «Haniwa Warrior (article) | Japan». Khan Academy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 7. 7,0 7,1 7,2 «Fundoshi». Japanese Traditional Clothing (στα Αγγλικά). 25 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 8. 8,0 8,1 Cheapo, Tokyo. «Fundoshi: All About the Traditional Japanese Loincloth and Where to Buy | Tokyo Cheapo». https://tokyocheapo.com/ (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
 9. MATCHA. «Fundoshi: The History and Recent Trends in Japanese Traditional Underwear». MATCHA - JAPAN TRAVEL WEB MAGAZINE (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 10. «for english language | 一般社団法人 日本ふんどし協会(JAPAN FUNDOSHI ASSOCIATION)». www.japan-fundoshi.com. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 11. 11,0 11,1 11,2 «4 Types of Fundoshi, The Traditional Japanese Underwear for Men!». Japan Info (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 12. Yu, A. C. «Rokushaku Fundoshi - Japanese Wiki Corpus». www.japanese-wiki-corpus.org. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 13. Yu, A. C. «Ecchu Fundoshi (a Japanese loincloth with strings) - Japanese Wiki Corpus». www.japanese-wiki-corpus.org. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 14. Gunning, John (10 Σεπτεμβρίου 2018). «Sumo 101: The belt». The Japan Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. 
 15. «Mawashi | Sumo Wrestling equipment | Sumo Wrestling Uniforms». Sportsmatik Search (στα Αγγλικά). 24 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2021.