Κάννον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κάννον (Kannon Bosatsu) είναι ένας μποντισάτβα (μποσάτσου στα ιαπωνικά) με θηλυκή ή ανδρική μορφή, που λατρεύεται στην Ιαπωνία. Εμφανίζεται με διάφορες μορφές και είναι πολύ δημοφιλής στην Ιαπωνία. Στα Ιαπωνικά ο μποντισάτβα Γκουάν-γίν προφέρεται ως Κάννον (観音), ή Κάν'ον ή πιο επίσημα Κανζεόν (Kanzeon (観世音). Κάποιες φορές προφέρεται ως Κουαννόν (Kwannon). Ο Γκουάν-γίν προέρχεται από την Ινδία με το όνομα Αβαλοκιτεσβάρα, που σημαίνει «ο Κύριος, που κοιτάει προς τα κάτω με συμπόνοια».[1] Η λατρεία του Αβαλοκιτεσβάρα διαδόθηκε στην Κίνα τον 3ο αιώνα μ.Χ. με το όνομα Γκουάν-γίν και μετατράπηκε σε θηλυκή θεότητα. Αργότερα διαδόθηκε με το όνομα Κάννον στην Ιαπωνία στα τέλη του 6ου αιώνα μετά την έλευση του βουδισμού από την Κίνα και την Κορέα.[2] [3]Το κινέζικο όνομα Γκουάν-γιν είναι συντομογραφία του ονόματος Γκουάν-σι-γίν (Guanshiyin), που σημαίνει «αυτός, που αντιλαμβάνεται τις φωνές του κόσμου». Αυτό υποδηλώνει ότι την ιδιότητά της να ικανοποιεί από άπειρη ευσπλαχνία τις εκκλήσεις των πιστών για βοήθεια.[4] Θεωρείται πως είναι «η φωνή και το φως του κόσμου», αφού λέγεται πως γεννήθηκε από το δεξί μάτι του Αμίντα Βούδα.[5]

Περισσότερες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάννον παίζει κυρίαρχο ρόλο στον βουδισμό της καθαρής χώρας στην Ιαπωνία και συχνά λατρεύεται μαζί με τον Αμίντα Βούδα και τον μποντισάτβα Σεϊσί. Συνήθως απεικονίζεται στο κέντρο ο Αμίντα Βούδας, ο Σεϊσί στα δεξιά και η Κάννον στα αριστερά. Αυτή η λατρευτική ομάδα είναι γνωστή ως Αμίντα Σανζόν (Amida Sanzon), δηλαδή τριάδα Αμίντα. Η Κάννον είναι μία από τους 25 μποντισάτβα, που κατεβαίνουν από τον ουρανό μαζί με τον Αμίντα, για να υποδεχθούν τις ψυχές των νεκρών στην καθαρή χώρα του Αμίντα. Το στέμμα της Κάννον συχνά στολίζεται με μια μικρή εικόνα του Αμίντα, πράγμα που δείχνει τη στενή σχέση, που υπάρχει μεταξύ τους. Η Κάννον έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Τζίζο (Jizō). Και οι δύο πραστατεύουν τα έξι βασίλεια της καρμικής αναγέννησης, είναι προστάτες των παιδιών και των μητέρων και δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά, που πέθαναν λόγω άμβλωσης. Τα αγάλματα Κάννον τοποθετούνται πολλές φορές κατά εξάδες (έξι Κάννον)[6] όπως συμβαίνει και με τα αγάλματα Τζίζο (έξι Τζίζο). Αγάλματα με έξι Κάννον χρησιμοποιήθηκαν στην Ιαπωνία από τον 10ο αιώνα. [3] Έχει ως εμβλήματα το λουλούδι του νούφαρου και ένα βάζο με νερό.[5]

Προσωνύμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμφανίζεται με διάφορες μορφές και της έχουν αποδοθεί διάφορα ονόματα,[3][7][6] όπως:

 • Μπατό Κάννον (Batō Kannon): Εμφανίζεται να φοράει καπέλο σε σχήμα αλόγου ή με αλογοκεφαλή. Θεωρείται προστάτης των αλόγων και των ζώων των αγροτών γενικότερα. Οι αγρότες στις προσευχές τους την παρακαλούν να προστατέψει τα κοπάδια τους.[8]
 • Μποκεφούτζι Κάννον (Bokefuji Kannon): Είναι μία σύγχρονη μορφή της Κάννον. Εμφανίζεται να προστατεύει τους ηλικιωμένους από τη γεροντική άνοια. Εμφανίζεται ως μία γυναίκα και στα πόδια της είναι πεσμένοι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, που ικετεύουν για βοήθεια.
 • Μπιακούε Κάννον (Byakue Kannon): Ονομάζεται επίσης Μπιακουσόζον (Byakushozon) ή Μπιακούε Καντζιζάιμο (Byakue Kanjizaimo). Φοράει μία λευκή ρόμπα και προστατεύει από ασθένειες και καταστροφές. Βοηθάει τις γυναίκες να αποκτήσουν εύκολα παιδιά και στην σωστή ανατροφή των παιδιών.
 • Ντόμπουτσου Σούγκο Κάννον (Dōbutsu Shūgō Kannon) ή απλά Ντόμπουτσου Κάννον (Dōbutsu Kannon): Είναι μία σύγχρονη μορφή της Κάννον καθώς έχουν δημιουργηθεί αρκετά νεκροταφεία ζώων στη σημερινή Ιαπωνία. Θεωρείται προστάτης των κατοικίδιων ζώων.[8]
 • Φουκουκεντζακού Κάννον (Fukūkenjaku Kannon): Είναι μία από τις έξι Κάννον στη σχολή Τεντάϊ. Η λέξη Φουκουκεντζακού σημαίνει κυριολεκτικά «ποτέ άδειο λάσο», «ποτέ άδειο σχοινί». Η Κάννον εμφανίζεται να κρατάει ένα σχοινί στο χέρι της με το οποίο προσπαθεί να πιάσει τις αδέσποτες ψυχές των ανθρώπων και να τις σώσει. Η Κάννον μπορεί να κρατάει και άλλα αντικείμενα, όπως δίχτυ, νούφαρο, κ.α.
 • Γκούζε Κάννον (Guze Kannon) ή Κούσε Κάννον (Kuse Kannon): Είναι ένα διαφορετικό όνομα της Σο-Κάννον (Shō-Kannon). Το όνομα Γκούζε κυριολεκτικά σημαίνει «σωτηρία».
 • Γκιοράν Κάννον (Gyoran Kannon): Κυριολεκτικά σημαίνει «Κάννον με ένα καλάθι ψάρια». Εμφανίζεται να κρατάει ένα καλάθι ψάρια ή να στέκεται πάνω σε ένα ψάρι. Θεωρείται προστάτης της ναυτιλίας και της αλιείας.[9]
 • Χατακίρι Κάννον (Hatakiri Kannon): η Κάννον, που σχίζει ρούχα. Λατρεύεται στον ναό Κιριχάτα-τζι (Kirihata-ji), που βρίσκεται στο βουνό Τοκουντοζάν.
 • Χένγκε Κάννον (Henge Kannon): Σημαίνει κυριολεκτικά «οι μεταμορφώσεις της Κάννον». Είναι ένας γενικός όρος, που υποδηλώνει τις πολλές μεταμορφώσεις της Κάννον. Χρησιμοποιείται για την Κάννον, όταν μεταμορφώνεται με υπερφυσικό τρόπο και εμφανίζεται με πολλά χέρια ή κεφάλια.
 • Τζίμπο Κάννον (Jibo Kannon): Η λέξη Jibo 慈母 σημαίνει «Ευσπλαχνική ή συμπάσχουσα μητέρα». Απεικονίζεται με μία λευκή ρόμπα και κρατάει ένα μωρό στα χέρια της. Τα αγάλματα αυτά έγιναν πολύ δημοφιλή στην περίοδο των διωγμών των Χριστιανών στην Ιαπωνία. Οι Χριστιανοί τα χρησιμοποιούσαν, για να αναπαραστήσουν την Παρθένο Μαρία με το Χριστό ως βρέφος.
 • Τζουντέι Μπουτσούμο Κάννον (Juntei Butsumo Kannon): Κυριολεκτικά σημαίνει «καθαρή μία, μητέρα των βουδιστικών θεοτήτων». Αυτή η Κάννον θεωρείται μητέρα των μυριάδων Βουδών και μποντισάτβα. Είναι μία από τις έξι Κάννον.
 • Τζούιτσιμεν Κάννον (Jūichimen Kannon): Κυριολεκτικά σημαίνει «Κάννον με 11 κεφάλια».[8] Υπάρχουν διάφορες θεωρίες πως προέκυψε αυτή η μορφή της Κάννον. Είναι μία από τις έξι Κάννον και απεικονίζεται με 11 κεφάλια πάνω στο στέμμα της. Είναι υπεύθυνη για τη σωτηρία αυτών, που βρίσκονται στο βασίλειο Ασούρα.
 • Κογιάσου Κάννον (Koyasu Kannon): Η λέξη Κογιάσου κυριολεκτικά σημαίνει «ασφαλής τοκετός». Αυτή η Κάννον θεωρείται πως εξασφαλίζει έναν εύκολο τοκετό και βοηθάει τις μητέρες στην ανατροφή των παιδιών. Εμφανίζεται να θηλάζει ένα βρέφος κάποιες φορές. Αυτή η μορφή της Κάννον παραγκώνισε ως έναν βαθμό την Koyasu-sama, την αντίστοιχη θεά του Σιντοϊσμού χωρίς όμως να εκλείψει εντελώς η λατρεία της στην Ιαπωνία. Και αυτά τα αγάλματα χρησιμοποιήθηκαν από τους Χριστιανούς στην περίοδο των διωγμών των Χριστιανών στην Ιαπωνία, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν τα αγάλματα Jibo Kannon και Maria Kannon.
 • Μαρία Κάννον (Maria Kannon): Πρόκειται για άγαλμα της Παρθένου Μαρίας, που παρουσιαζόταν ως άγαλμα της Κάννον. Στο 17ο αιώνα οι Χριστιανοί στην Ιαπωνία βρίσκονταν υπό διωγμό. Γι' αυτό δημιούργησαν τέτοια αγάλματα, που τα ονόμασαν Μαρία Κάννον, αλλά δεν λατρεύονταν ως Κάννον. Ένας χριστιανικός σταυρός κάποιες φορές ήταν κρυμμένος στο άγαλμα.
 • Μιζούκο Κουγιό Κάννον (Mizuko Kuyō Kannon): Προστάτης των παιδιών, που πέθαναν κατά τη γέννησή τους λόγω ασθένειας, αποβολής ή άμβλωσης. Αποτελεί κοινό σημείο με τον Τζίζο Μποσάτσου.
 • Νιοϊρίν Κάννον (Nyoirin Kannon): Είναι μία από τις έξι Κάννον. Απεικονίζεται συνήθως με έξι χέρια. Αγάλματα της Νιοϊρίν Κάννον τοποθετούνται συχνά σε νεκροταφεία. Κρατάει πάντα στα χέρια της ένα κόσμημα, που εκπληρώνει επιθυμίες, και τον τροχό του Ντάρμα με τις οκτώ ακτίνες του, που συμβολίζει τις διδασκαλίες του βουδισμού και την οκταπλή οδό προς τη φώτιση.
 • Σεντζού Κάννον (Senju Kannon): η Κάννον με τα 1000 χέρια και τα 1000 μάτια (ένα σε καθεμιά από τις 1000 παλάμες). Πιστεύεται ότι προστατεύει τους ανθρώπους από ασθένειες, τύφλωση και άλλες ασθένειες ματιών. Είναι μία από τις έξι Κάννον και προστατεύει τους ανθρώπους στα έξι βασίλεια της καρμικής αναγέννησης.
 • Σο Κάννον (Shō Kannon): η ιερή μορφή της Κάννον. Είναι μία από τις έξι Κάννον. Η λέξη Shō προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «Arya», που σημαίνει ιερός. Συνήθως κρατάει ένα νούφαρο ή ένα βάζο με νερό και φοράει ένα στέμμα, που περιέχει την εικόνα του Αμίντα Βούδα, πράγμα που υποδηλώνει τη στενή τους σχέση.

Σημαντικά Αγάλματα στην Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιαπωνία έχουν κατασκευαστεί αρκετά αγάλματα Κάννον σε υπερφυσικό μέγεθος, που ονομάζονται Ντάι Κάννον (Dai-Kannon), δηλαδή μεγάλες Κάννον. Αυτό είναι φανερή ένδειξη του πόσο δημοφιλής είναι η Κάννον στην Ιαπωνία. Τα πιο σημαντικά από αυτά τα αγάλματα είναι:

 • Όφουνα Κάννον (Ōfuna Kannon): Είναι ένας βουδιστικός ναός στην Καμακούρα. Η Όφουνα Κάννον είναι κατασκευασμένη από μπετόν και το εξωτερικό μέρος του αγάλματος βάφεται λευκό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1929 και ολοκληρώθηκε το 1960. Οι εργασίες είχαν διακοπεί λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στο άγαλμα υπάρχει μουσείο και ένα ιερό. Το άγαλμα ζυγίζει 1900 τόνους και έχει ύψος 25 μέτρα. Για την κατασκευή του αγάλματος χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το σημείο μηδέν, όπου έπεσε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Επίσης, υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. [10] [11]
 • Ρυοζέν Κάννον (Ryozen Kannon): Βρίσκεται στο Κιότο. Το άγαλμα της Κάννον έχει 24 μέτρα ύψος και είναι κατασκευασμένο από 500 τόνους μπετόν. Είναι αφιερωμένο στους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν το 1955.[3] [12]
 • Μπιακούε Κάννον (Byakue Dai-Kannon ή Takasaki Kannon): Βρίσκεται στην πόλη Τακασάκι, στο νομό Γκούνμα. Κατασκευάστηκε το 1936. Ζυγίζει 6000 τόνους, έχει 41,8 μέτρα ύψος και είναι κατασκευασμένο από μπετόν. Οι επισκέπτες μπορούν να μπουν μέσα στο άγαλμα και να ανέβουν μέχρι το ύψος των ώμων του. Σε καθένα από τα συνολικά εννέα επίπεδα του αγάλματος υπάρχουν παράθυρα, για να θαυμάσουν οι επισκέπτες τη θέα. Στο εσωτερικό του αγάλματος υπάρχουν 20 μικρά βουδιστικά αγάλματα.[13] [14][15]
 • Σεντάι Κάννον (Sendai Kannon): Βρίσκεται στην πόλη Σεντάι και είναι αφιερωμένο στην Νιοϊρίν Κάννον. Έχει 100 μέτρα ύψος. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1991 και έχει 12 ορόφους. Υπάρχει δυνατότητα στους επισκέπτες να ανέβουν με ανελκυστήρα ή με σκάλες. Στο εσωτερικό του αγάλματος υπάρχουν πολλά αγάλματα του Βούδα και της Κάννον. Η είσοδος στο ναό γίνεται μέσα από το στόμα ενός δράκου, που βρίσκεται στη βάση του αγάλματος.[16]
 • Αβάτζi Κάννον (Awaji Kannon): Βρίσκεται στο νησί Αβάτζi. Κατασκευάστηκε το 1982 ως τουριστικό αξιοθέατο. Έχει ύψος 100 μέτρα περίπου. Μετά το θάνατο των ιδιοκτητών του έπαψε να λειτουργεί. Έχει υποστεί φθορές με το πέρασμα του χρόνου και συνιστά κίνδυνο ασφάλειας για τους πολίτες. Πλέον έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Ιαπωνικής κυβέρνησης και έχει αποφασιστεί να κατεδαφιστεί το αργότερο μέχρι το 2022.[17][18][19]
 • Σοντοσίμα Κάννον (Shōdoshima Daikanon): Βρίσκεται στο νησί Σοντοσίμα της Ιαπωνίας. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1993. Στο εσωτερικό υπάρχει λατρευτικός χώρος. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν με ανελκυστήρα ή με σκάλες μέχρι το στήθος του αγάλματος.[20]
 • Κουρούμε Κάννον (Naritasan Kurume Bunin ή Kurume Narita-san): Βρίσκεται στην πόλη Κουρούμε, στο νομό Φουκουόκα. Το άγαλμα έχει 62 μέτρα ύψος, είναι κατασκευασμένο από μπετόν και κόστισε δύο δισεκατομμύρια γιέν. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1982. Κρατάει στα χέρια της ένα βρέφος, που έχει μήκος 13 μέτρα.[21][22][23]
 • Ουσάμι Κάννον (Usami Kannon): Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ιτό (Itō), στη μικρή πόλη Ουσάμι , στο νομό Σιζουόκα. Κατασκευάστηκε το 1982 και έχει ύψος 50 μέτρα. Είναι σε καθιστή θέση σε ένα λόφο ψηλά στην πόλη Ουσάμι. Είναι το μεγαλύτερο καθιστό άγαλμα Κάννον στην Ιαπωνία.[3]
 • Κάγκα Κάννον (Kaga Kannon): Βρίσκεται στην επαρχία Κάγκα, στο νομό Ισικάουα. Βρίσκεται δίπλα σε έναν ναό, που είναι αφιερωμένος στη Κάννον Μποσάτσου και έχει 240 πόδια (ή 73 μέτρα) ύψος και κατασκευάστηκε το 1987.[24]
 • Χοκκάιντο Κάννον ή Μπιακούε Κάννον (Hokkaido Kannon ή Byakue Kannon): Βρίσκεται στην πόλη Ασιμπέτσου στο νησί Χοκκάιντο. Έχει 88 μέτρα ύψος και η ολοκλήρωση της κατασκευής του έγινε το 1989. Εσωτερικά έχει 20 ορόφους και περιέχει ιερά, αγάλματα και αρκετούς λατρευτικούς χώρους.[25][26]
 • Καμάισι Ντάι κάννον (Kamaishi Daikannon): Κατασκευάστηκε το 1970 και έχει 48,5 μέτρα ύψος. Βρίσκεται στην πόλη Καμάισι στο νομό Ιβάτε. Το εσωτερικό του αγάλματος έχει 13 ορόφους. Κρατάει ένα μεγάλο ψάρι στα χέρια της. Αποτελεί απεικόνιση της Γκυοράν Κάννον, που προστατεύει την αλιεία και ναυτιλία.[27][3]
 • Γκυοράν Κάννον (Gyoran Kannon): Βρίσκεται στην πόλη Ονταβάρα, στο νομό Καναγκάουα. Χτίστηκε το 1982 και έχει 13 μέτρα ύψος. Κρατάει ένα μεγάλο καλάθι με ψάρια.[28] [3]
 • Αϊζού Τζίμπο Κάννον (Aizu Jibo Kannon, Loving Mother Kannon): Βρίσκεται στην περιοχή Αϊζού, στο νομό Φουκουσίμα. Έχει 57 μέτρα ύψος και χτίστηκε το 1987. Κρατάει ένα βρέφος στην αγκαλιά της.[3][29]
 • Κάννον του κόλπου του Τόκιο (Tokyo Bay Kannon): Βρίσκεται στην πόλη Φούτσου (Futtsu), στο νομό Τσίμπα. Έχει 56 μέτρα ύψος. Κατασκευάστηκε το 1961 εις μνήμη των νεκρών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 'Όταν είναι καθαρός ο ουρανός είναι ορατό το όρος Φούτζι.[30][3]
 • Κάννον της Ειρήνης (Heiwa Peace Kannon): Βρίσκεται στην πόλη Ουτσουνομίγια (Utsunomiya). Κατασκευάστηκε στη μνήμη των νεκρών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι λαξευμένη σε έναν βράχο σε ένα λατομείο. Έχει ύψος 27 μέτρα και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αγάλματος το 1956.[31][32]
 • Νιρασάκι Χέιβα Κάννον (Nirasaki Heiwa Kannon): Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην πόλη Νιρασάκι, στο νομό Γιαμανάσι. Έχει 18,3 μέτρα ύψος και κατασκευάστηκε το 1958 στη μνήμη των νεκρών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι σύμβολο της ειρήνης.Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Avalokiteshvara | bodhisattva». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2020. 
 2. Παπαλεξανδρόπουλος, Στέλιος (2016). Ανατολικές Θρησκείες. Αθήνα: Gutenberg. σελ. 429-430. ISBN 9789600116960. 
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 «Kannon Bodhisattva (Bosatsu) - Goddess of Mercy, One Who Hears Prayers of the World, Japanese Buddhism Art History». www.onmarkproductions.com. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2020. 
 4. «Guan Yin - New World Encyclopedia». www.newworldencyclopedia.org. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2020. 
 5. 5,0 5,1 Fr?d?ric, Louis· Louis-Frédéric (2002). Japan Encyclopedia. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-01753-5. 
 6. 6,0 6,1 Yu, A. C. «Kannon Bodhisattva, Kannon Bosatsu - Japanese Wiki Corpus». japanese-wiki-corpus.github.io. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 7. «Kannon Bosatsu (Bodhisattva) - Chinese Buddhist Encyclopedia». www.chinabuddhismencyclopedia.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 8. 8,0 8,1 8,2 Chavez, Amy (25 Ιουνίου 2011). «Kannon: the goddess of mercy and pets». The Japan Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 9. «Gyoran Kannon — the "fish basket bodhisattva"». JAPANESE MYTHOLOGY & FOLKLORE (στα Αγγλικά). 8 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
 10. «Η Όφουνα Κάννον στην Καμακούρα». ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ. 13 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 11. «The Ofuna Kannon: Kamakura's Magnificent Monument to Peace». Japan Objects (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 12. travel.gaijinpot.com https://travel.gaijinpot.com/ryozen-kannon/. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
 13. «Jigen-in Temple (Takasaki Kannonyama, Takasaki Byakue Dai-Kannon)». GOOD LUCK TRIP (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 14. «Η κολοσσιαία Κάννον στην πόλη Τακασάκι». ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ. 21 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 15. Reserved, © Gunma Prefectural Government All Rights. «Byakue Dai-Kannon | Things to do». Tourist Guide of Gunma Prefecture (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 16. Travel, Tokyo Creative. «Sendai Daikannon - One of the world's top ten tallest statues». Tokyo Creative Travel (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 17. «Giant Kannon Statue». Awaji Island (στα Αγγλικά). 3 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 18. «Dilapidated, 100-meter-tall Buddhist statue in western Japan to be demolished» (στα αγγλικά). Mainichi Daily News. 2020-04-02. https://mainichi.jp/english/articles/20200402/p2a/00m/0na/016000c. Ανακτήθηκε στις 2020-10-12. 
 19. «Awaji's abandoned Kannon statue awaits uncertain fate». JAPAN PROPERTY CENTRAL (στα Αγγλικά). 11 Νοεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 20. «Great Kannon (Daikannon)». www.japan-guide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 21. Organization, Japan National Tourism. «Daihonzan Naritasan Kurume Temple | Fukuoka Attractions | Travel Japan | JNTO». Japan Travel (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 22. «Naritasan Kurume Temple». Kurume City Official Tourism Guide (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 23. Davies, Jake. «Kannon, Goddess of Mercy, Lord of Compassion». Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020. 
 24. Jon. «Kaga Kannon». Web Megaconstrucciones (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
 25. Jon. «Dai-Kannon en Hokkaidō». Web Megaconstrucciones (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
 26. «The Dai-Kannon of Ashibetsu – tomroyal.com» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
 27. «Kamaishi Daikannon». www.japan-guide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
 28. «小田原市». web2.nazca.co.jp. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
 29. «Aizu Jibo Dai Kannon - Aizu-Wakamatsu, Fukushima». JapanTravel (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
 30. Travel, Tokyo Creative. «Tokyo Bay Kannon». Tokyo Creative Travel (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
 31. «Peace Kannon | statue, Utsunomiya, Japan». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 
 32. «Tochigi Travel | Heiwa Kannon Peace Statue». WOW U Japan. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]