Καμικάζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Καμίκαζε (Ιαπωνικά: 神風) ή εσφαλμένα Καμικάζι (Αγγλικά: kamikaze) κατά την αγγλική προφορά, είναι μια Ιαπωνική λέξη, στην κυριολεξία σημαίνει Θείος Άνεμος. Η λέξη στην Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις επιθέσεις αυτοκτονίας, των Ιαπώνων στρατιωτών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ακολουθώντας τον κώδικα τιμής των Σαμουράι, προτιμούσαν να πεθάνουν από το να πιαστούν ζωντανοί. Η τακτική χρησιμοποιήθηκε τόσο από την ιαπωνική πολεμική αεροπορία κατά των Συμμαχικών νηοπομπών, όσο και από απλούς στρατιώτες ζωσμένους με εκρηκτικά. Ο ιαπωνικός όρος για τους Καμικάζι είναι τοκουμπέτσου κοουγκέκι τάι (Ιαπ:特別攻撃隊), το οποίο μεταφραζόμενο στα ελληνικά σημαίνει «ειδική επιθετική δύναμη».

Αργότερα ο όρος καμικάζι απόκτησε μια πιο διευρυμένη έννοια και χρησιμοποιείται πλέον για να περιγράψει τους τρομοκράτες που εκτελούν επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως και πιλότους της ναζιστικής Γερμανίας, ονομαζόμενη και Ζέλμπσστόπφερ (Selbsstopfer), που είχαν διαταγές να καταστρέψουν τον στόχο τους με την ρίψη του αεροπλάνου τους πάνω σε αυτόν.

Στη νεώτερη ελληνική γλώσσα και κυρίως τη δεκαετία του 1980, η λέξη "καμικάζι" χρησιμοποιόταν στην καθημερινή αργκό για να περιγράψει μοτοσυκλετιστές οι οποίοι προέβαιναν σε επικίνδυνους και επιθετικούς ελιγμούς με μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων, καθώς και συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, οι οποίοι συχνά σε περίπτωση λάθους είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή και το θάνατο τους.[εκκρεμεί παραπομπή]