Στέλιος Προσαλίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέλιος Προσαλίκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Φεβρουαρίου 1953
Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπετοσφαιριστής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στέλιος Προσαλίκας είναι παλαίμαχος διεθνής παίκτης και προπονητής του βόλεϊ. Έχει παίξει στις Εθνικές Ομάδες Εφήβων και Ανδρών και στον Ολυμπιακό, κατακτώντας 6 πρωταθλήματα. Ως προπονητής κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ελλάδος με τον Παναθηναικό, ευρωπαϊκό μετάλλιο με την ΑΕΚ και είχε αναλάβει την αντρική ομάδα του Ολυμπιακού και την Εθνική Ομάδα Βόλει Γυναικών. Στην 4ετία 2000 – 2004 οδήγησε την Εθνική ομάδα βόλεϊ Ελλάδας ανδρών στην κατάκτηση της 5ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και σε πολλές πρωτόγνωρες διακρίσεις για το ελληνικό βόλεϊ.

Το 2008 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης. Έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών και πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών, του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος. Διατηρεί τη Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης Ηλικιωμένων «Ιασώ» στην Πεύκη. Είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και εκπρόσωπός τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 κατεβαίνει Υποψήφιος Βουλευτής στην περιφέρεια της Β’ Αθήνας με Το Ποτάμι.

Αθλητική Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παίκτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέλιος Προσαλίκας ως παίκτης της ομάδας Βόλει του Ολυμπιακού.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης στην ομάδα του Α.Ο. Παραδείσου το 1968 όπου παρέμεινε μέχρι το 1972. Την ίδια χρονιά, πήρε μεταγραφή για την ομάδα του Ολυμπιακού στην οποία παρέμεινε για δέκα χρόνια (1972-1982) και με την οποία κατέκτησε 6 πρωταθλήματα. Το 1982 επέστρεψε στον Α.Ο. Παραδείσου με την ιδιότητα του παίκτη-προπονητή την οποία καθοδήγησε μέχρι το 1986, οδηγώντας την στην Α1. Από το 1986 μέχρι το 1992 έπαιξε ερασιτεχνικά στις ομάδες του Αθλητικού Ομίλου Φιλοθέης και του Αθλητικού Ομίλου Πολιτείας. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής του καριέρας υπήρξε αθλητής των Εθνικών ομάδων εφήβων και ανδρών μετρώντας πάνω από 50 διεθνείς συμμετοχές.

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία 1982-1992, διετέλεσε επικεφαλής προπονητής στις ανδρικές και γυναικείες ομάδες του Α.O. Παραδείσου. Το 1992 αναλαμβάνει προπονητής στη νεοφώτιστη, στην Α1, ομάδα των Ναυπηγείων την οποία οδηγεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη, κατακτώντας την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα.Tην ίδια συνταγή επανέλαβε και την επόμενη χρονιά (1993-1994) με την ομάδα του Ιωνικού Νέας Φιλαδελφείας. Το 1994 αναλαμβάνει την ομάδα βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού στην οποία παραμένει για 3 σεζόν (1994-1997) και με την οποία κατακτά 2 συνεχή Πρωταθλήματα (1994-1995, 1995-1996), επαναφέροντας την ομάδα στην κορυφή μετά από 9 χρόνια απουσίας από τους τίτλους. Το 1999 αναλαμβάνει την ομάδα της ΑΕΚ, με την οποία κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο final four του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 2000. Τη σεζόν 2006-2007, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αναλαμβάνει επικεφαλής της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού.

Εθνική Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέλιος Προσαλίκας ως προπονητής της Εθνικής Ομάδας Βόλει Ανδρών.

Το 2000 επιλέγεται Επικεφαλής Ομοσπονδιακός Προπονητής, υπεύθυνος για τη σύσταση και ανάπτυξη όλων των εθνικών ομάδων με απώτερο σκοπό την καλή παρουσία της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο τιμόνι της Εθνικής η ομάδα ζει ιστορικές στιγμές καθώς από την 45η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σκαρφαλώνει στην 8η του κόσμου. Το 2001, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αργεντινής, η ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της κατακτά την 7η θέση, ενώ το 2004 καταλαμβάνει την 5η θέση στο Παγκόσμιο Λιγκ (World Tour) της FIVB και ως αποκορύφωμα όλων την πέμπτη Ολυμπιακή νίκη στους αγώνες της Αθήνας (2004).

Επιχειρηματική Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διατηρεί την ιδιόκτητη Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης Ηλικιωμένων «Ιασώ» στην Πεύκη, δυναμικότητας 60 κλινών. Τη μονάδα επισκεπτόταν καθημερινά για φυσικοθεραπευτική φροντίδα ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του.

Ο Στέλιος Προσαλίκας με τον Γιάννη Τσαρούχη στο φυσικοθεραπευτήριο του "Ιασώ".

Διοικητικές θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008 συσπείρωσε τους φίλους του αθλήματος γύρω από το κίνημα «Φίλοι του βόλεϊ» και εκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, αναλαμβάνοντας τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική της εξυγίανση. Το 2009 εκλέχθηκε μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών. Από το 2004 είναι επίσης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Π.Ε.Μ.Φ.Η.) εκπροσωπώντας πάνω από 100 ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες τόσες μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εκπροσωπεί την ένωση στον Πανευρωπαϊκό Φορέα Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (E.C.H.O.) στις Βρυξέλλες.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ήταν Υποψήφιος Βουλευτής στην περιφέρεια της Β’ Αθήνας με Το Ποτάμι. Είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού του κόμματος.