Παλατινή Κομητεία της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°00′N 20°42′E / 38.000°N 20.700°E / 38.000; 20.700 Η Παλατινή Κομητεία της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου υπήρξε, από το 1185 ως το 1479, ως τμήμα του Βασιλείου της Σικελίας.

Ο τίτλος και το δικαίωμα της διακυβέρνησης των Ιονίων Νήσων της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου δόθηκε, αρχικά, στον Μαργαριτώνη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Γουλιέλμο Β', Βασιλιά της Σικελίας, το 1185.

Μετά τον Ναύαρχο Μαργαριτώνη, γνωστός στην ιστορία ως Μαργαρίτο του Μπρίντιζι, η κομητεία πέρασε στον έλεγχο ενός κλάδου της οικογένειας των Ορσίνι μέχρι το 1325, όταν πέρασε για σύντομο χρονικό διάστημα στην κατοχή των Ανδεγαυών ή Ανζού και στη συνέχεια, από το 1357 σύμφωνα με το Χρονικό των Τόκκων, στην Οίκος των Τόκκων μέχρι το 1479, όταν διαλύθηκε από τους Ενετούς και τους Οθωμανούς όπου η Ζάκυνθος πέρασε υπό τον έλεγχο της Βενετίας ενώ η Κεφαλονιά ανήκε για 21 χρόνια στους Τούρκους.

Κατάλογος των Παλατινών Κομήτων Κεφαλληνίας και Ζακύνθου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος Ορσίνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Καπέτων-Ανζού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Τόκκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα County palatine of Cephalonia and Zakynthos της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).