Ματθαίος Α΄ Ορσίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ματθαίος Α΄ Ορσίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12ος αιώνας
Monopoli
Θάνατος μετά το 1238
Οικογένεια
Τέκνα Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι
Ματθαίος Β΄ Ορσίνι
Γονείς Ριχάρδος Ορσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου

Ο Ματθαίος Ορσίνι 1195 - 1238Μάιο Ορσίνι) ήταν Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας Ζακύνθου.

Ήταν εγγονός του Μαργαριτώνη, Παλατινού Κόμητος Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και γιος του Ριχάρδου Ορσίνι.

Αναγνώρισε την επικυριαρχία του Βασιλιά της Σικελίας. Ζώντας πειρατικό βίο, βοήθησε μαζί με τον Μαλτέζο πειρατή Ερρίκο Πισκατόρε, τον Γενουάτη πειρατή Λέοντα Βετρανό να κρατήσει την Κέρκυρα μακριά από τους Βενετούς. Η Βενετία έστειλε το 1206 στόλο, με Ναύαρχο τον γιο του γέρου πλέον Δόγη Δάνδολου, κυρίευσε το φρούριο της Κέρκυρας και συνέλαβε τον Βετρανό που στην συνέχεια κρέμασε μαζί με εξήντα συντρόφους του.

Ο Μάϊο φοβούμενος μην συλληφθεί και αυτός από τους Βενετούς δήλωσε μεταμέλεια για τον προηγούμενο πειρατικό του βίο και ζήτησε άφεση αμαρτιών από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ΄, παραδίδοντας τον εαυτό του και την χώρα του στην επικυριαρχία του Πάπα το 1207. Από τότε καταργήθηκαν οι Ορθόδοξες Επισκοπές Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Δυο χρόνια αργότερα αναγνώρισε την επικυριαρχία της Βενετίας πάνω στα δυο Νησιά το 1209.Τον Ιούλιο του 1228 φιλοξένησε στην Κεφαλονιά τον Αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β' του Χοενστάουφεν όταν το πλοίο του προσορμίσθηκε στο νησί κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιερουσαλήμ και ομολόγησε πίστη προς αυτόν, αλλά στην συνέχεια έγινε εκούσια υποτελής του Πρίγκιπα της Αχαΐας Γοδεφρείδου Β΄ Βιλλεαρδουίνου. Από τότε οι Κόμητες Κεφαλονιάς υπόκεινταν στον Πρίγκιπα Αχαΐας συναριθμούμενο μεταξύ των 12 ομότιμων με αυτόν ηγεμόνων.

Ο Ματθαίος ή Μάιος πέθανε το 1238 και τον διαδέχτηκε ο γιος του με το ίδιο όνομα Ματθαίος Β΄ Ορσίνι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Ιστορία της Ζακύνθου», Λεωνίδας Χ. Ζώης, Αθήνα 1955
  • “Η Φραγκοκρατία εν Ελλάδι” Ουίλλιαμ Μίλλερ. Μετάφραση Σπυρ. Λάμπρου. Αθήνα 1909-1910. Ελληνική Εκδοτική Εταιρεία. σελ.71-74

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προηγούμενος
Μαργαριτώνης
Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας
11951238
Επόμενος
Ματθαίος Β΄ Ορσίνι