Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι
Richard Orsini - death 1304.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1230
Θάνατος 1303
Γλαρέντζα
Οικογένεια
Τέκνα Ιωάννης Α΄ Ορσίνι[1]
Γονείς Ματθαίος Α΄ Ορσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου

Ο Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι (Riccardo Orsini, 1230 - 1303) ήταν Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου μεταξύ των ετών 1258 - 1304.

Υπέγραφε ως "υψηλότατος και κυριώτατος κόντης Ρεκιάρδος του παλατίου και αυθέντης Κεφαλληνίας, Υακίνθου και Ιθάκης".[2]

Ο Ριχάρδος Ορσίνι ήταν δευτερότοκος γιος του Ματθαίου Β΄ Ορσίνι, διαδέχτηκε τον πατέρα του το 1258 και ήταν υποτελής του πρίγκηπα της Αχαΐας. Το 1264 επικύρωσε την δωρεά διαφόρων κτημάτων που παραχωρήθηκαν στην Λατινική Επισκοπή Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Παντρεύτηκε την Άννα Αγγελίνα, θυγατέρα του δεσπότη της Ηπείρου Ιωάννη Αγγέλου. Όταν ο Ιωάννης Παλαιολόγος, αδελφός του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' εκστράτευσε εναντίον του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β' Αγγέλου, ο Ριχάρδος και άλλοι υποτελείς του πρίγκηπα της Αχαΐας Γουλιέλμου Β' Βιλλεαρδουίνου συμμάχησαν με τον δεσπότη της Ηπείρου και έσπευσαν σε βοήθειά του. Στην μάχη που έγινε το 1259 στην πεδιάδα της Πελαγονίας ο δεσπότης Μιχαήλ Β’ νικήθηκε κατά κράτος και ο Γουλιέλμος αιχμαλωτίσθηκε.

Στην συνέχεια ο Ριχάρδος κλήθηκε από τον Πάπα μαζί με τους άλλους βαρώνους να στείλουν βοήθεια στο Λατίνο Αυτοκράτορα Κωνσταντινούπολης, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ, διότι η Κωνσταντινούπολη ελευθερώθηκε στο μεταξύ από τον στρατηγό Αλέξιο Στρατηγόπουλο το 1261 και ο Λατίνος Αυτοκράτορας Βαλδουίνος Β' ντε Κουρτεναί τράπηκε σε φυγή.

Μετά τον θάνατο του Γουλιέλμου Β' Βιλλεαρδουίνου το πριγκηπάτο της Αχαΐας περιήλθε στην επιτροπεία του Βασιλέως της Νεάπολης, έτσι ο Ριχάρδος αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει την επικυριαρχία του Βασιλιά της Νεάπολης, σαν υποτελής που ήταν στον πρίγκιπα της Αχαΐας.

Ο Ριχάρδος σκοτώθηκε στην Γλαρέντζα το 1304 ύστερα από μια διαμάχη με ένα από τους ιππότες του.

Προηγούμενος
Ματθαίος Β΄ Ορσίνι
Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας
12591304
Επόμενος
Ιωάννης Α’ Ορσίνι

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιωάννης Α΄ Ορσίνι. Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.
  2. Η Φραγκοκρατία στον Ελλαδικό χώρο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το Πρότυπο:Localurl: της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (Πρότυπο:Localurl: ιστορικό/συντάκτες).