Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαρκιωνία της Βοδονίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρκιζάτο της Βοδονίτσας
12041414

Έμβλημα
ΠρωτεύουσαΜενδενίτσα Φθιώτιδας

Η Μαρκιωνία της Βοδονίτσας ήταν φράγκικο φέουδο, το οποίο ιδρύθηκε στην σημερινή Ελλάδα στις αρχές του 13ου αιώνα, μετά τη Δ' Σταυροφορία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της Βοδονίτσας, σημερινής Μενδενίτσας της Φθιώτιδας, κατακτήθηκε από τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό, Βασιλιά της Θεσσαλονίκης το 1204. Αυτός την παραχώρησε στον Μαρκήσιο Γκουίντο Παλαβιτσίνι[1], απόγονο μιας ισχυρής οικογένειας της Βόρειας Ιταλίας. Μία από τις αρμοδιότητες του Μαρκησίου ήταν η ανάληψη της φύλαξης των στενών των Θερμοπυλών[2]. Ο Μαρκήσιος Γάιος αντιστάθηκε στις επιθέσεις του Δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρου Άγγελου, ο οποίος κατέλυσε το Βασίλειο της Θεσσαλονίκης το 1224. Χάρη στη λυσσαλέα αντίσταση των Μαρκησίων Παλαβιτσίνι, κυρίως, τα Λατινικά Κράτη της Νότιας Ελλάδας (Αθήνα, Αχαΐα και Σάλωνα) γλίτωσαν για αρκετά χρόνια από τη Ρωμαϊκή ανάκτηση.

Οι Μαρκήσιοι της Βοδονίτσας αναγνωρίστηκαν ως βασάλοι του Πρίγκιπα της Αχαΐας, αλλά η πίστη τους και η υποτέλειά τους προς αυτόν παρέμενε υπό αμφισβήτηση. Το Μαρκιζάτο υπήρξε ένα από τα ελάχιστα φράγκικα φέουδα, που αντιστάθηκε στις καταλανικές κατακτήσεις της περιόδου 1310-1320 και στην εγκατάσταση του Δουκάτου των Νέων Πατρών, αν και λεηλατήθηκε αρκετές φορές από τους Αλμογάβαρους της Αθήνας. Οι Μαρκήσιοι με ιταλική καταγωγή διοικούσαν τη Βοδονίτσα μέχρι την κατάκτησή της από τους Τούρκους το 1414.

Μαρκήσιοι της Βοδονίτσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το όνομα Παλαβιτσίνι βρίσκεται σε ορισμένες πηγές και ως Πελαβιτσίνι, Πελαβιτσίνο ή Παλαβιτσίνο.
  2. Δεν είναι γνωστό αν ο τίτλος του Μαρκιζάτου για το φέουδο της Βοδονίτσας προέρχεται από το ατομικό αξίωμα του Γκουίντο, Μαρκησίου στην Ιταλία, ή του αξιώματός του εντός του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • W. Miller. “The Marquisate of Boudonitza (1204-1414)”. The Journal of Hellenic Studies, 28 (1908): 234–249

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]