Ιωάννης Α΄ Ορσίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Α΄ Ορσίνι
John I Orsini.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 13ος αιώνας
Θάνατος 1317
Οικογένεια
Σύζυγος Μαρία Αγγελίνα Κομνηνού Δούκα
Τέκνα Νικόλαος Ορσίνι
Ιωάννης Β΄ Ορσίνι
Γκυ Ορσίνι
Μαργαρίτα Ορσίνι
Γονείς Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου

Ο Ιωάννης Α΄ Ορσίνι (Giovanni Orsini, ... - 1317) ήταν κατά την περίοδο 1302-1317 Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Ο Ιωάννης Α΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του Ριχάρδο Α΄ Ορσίνι μετά τον θάνατό του και αναγνωρίστηκε σαν νόμιμος Κόμης Κεφαλληνίας από τον επικυρίαρχό του Φίλιππο της Σαβοΐας, σύζυγο της πριγκίπισσας Ισαβέλλας Βιλλεαρδουίνης της Αχαΐας, στον οποίο και έδωσε όρκο υποτελείας στις 7 Απριλίου 1304 στην Γλαρέντζα.

Όταν ο Βασιλιάς της Νάπολης Κάρολος Β΄ ο Ανδεγαυός κήρυξε τον πόλεμο κατά της πεθεράς του Άννας Καντακουζηνής (ανηψιάς του Μιχαήλ Η'), η οποία είχε συμμαχήσει με τούς Παλαιολόγους, ο Ιωάννης Α΄ και οι βαρόνοι της Πελοποννήσου κλήθηκαν σε βοήθειά του. Κατά την πολιορκία των Ρωγών, οι στρατιώτες του Δεσπότη της Ηπείρου επιτέθηκαν εναντίον των Φράγκων και τους υποχρέωσαν να υποχωρήσουν στην Άρτα, από όπου και επέστρεψε ο Ιωάννης στην Κομητεία του το 1304. Όταν ο πρωτοστάτορας Σαντομέρ πρόσβαλε την σύζυγό του Γουλιέλμα, αδελφή του Ιωάννη, αυτός έστειλε τον αδελφό τους Ροβέρτο, ο οποίος την απήγαγε όταν ο σύζυγός της απουσίαζε και την έφερε στην Κεφαλονιά. Ο Ιωάννης Α΄ πέθανε το 1317, οπότε βρίσκοντας οι Καταλανοί την Ζάκυνθο σε αναρχία, εξ αιτίας του θανάτου του κόμητος, εγκατέστησαν σε αυτή αποικία. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Νικόλαος Ορσίνι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαρία Αγγελίνα, θυγατέρα του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου Α' και αδελφή του Θωμά Αγγέλου, τελευταίου Έλληνα Δεσπότη Ηπείρου. Μαζί της έκανε δυο παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μίλλερ, μετάφρ. Λάμπρου, 1909-10, Tόμος A', βλ. πηγές σελ. 417
  2. Miller, W. (1908), βλ. πηγές, σελ. 292

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος
Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι
Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας
13021317
Επόμενος
Νικόλαος Ορσίνι