Ντάφ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ντάφ της Σκωτίας
Dub, King of Scotland d. 967, r. 962-967.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος967
Forres
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Τόπος ταφήςΆιονα
Χώρα πολιτογράφησηςΣκωτία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΚένεθ Γ΄ της Σκωτίας
ΓονείςΜάλκολμ Α΄ της Σκωτίας
ΑδέλφιαΚένεθ Β΄ της Σκωτίας
ΟικογένειαΟίκος των Αλπινιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαlist of kings of Strathclyde
Θυρεός
Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg

Ο Ντάφ της Σκωτίας ή Ντάφ μακ Μάλκολμ ή Ντάφ ο Σφοδρός ή Ντάφ ο Μελανός(Αρχαία Γαελικά : Dubh mac Mhaoil Chaluim, περί το 928 - 967), βασιλιάς της Σκωτίας (962 - 967) ήταν γιος του Μάλκολμ Α΄ της Σκωτίας και διάδοχος του Ίντουλφ της Σκωτίας που δολοφονήθηκε (962).[1][2][3] Οι παλιότεροι χρονικογράφοι τον εμπλέκουν σε ιστορίες προδοσίας και μαγείας οι οποίες απορρίπτονται από τους σύγχρονους ιστορικούς, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την βασιλεία του ανάμεσα στις οποίες βρισκόταν το Χρονικό των βασιλέων της Άλμπα και μια εισαγωγή στα Χρονικά του Ούλστερ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Χρονικά καταγράφουν την πληροφορία ότι την εποχή του Ντάφ ο επίσκοπος Φοθάχ πιθανότατα επίσκοπος του Αγίου Ανδρέα ή του Ντάνκελντ πέθανε. Μια άλλη πληροφορία ήταν η μάχη ανάμεσα στον Ντάφ και τον Κούλεν της Σκωτίας πάνω στην κορυφογραμμή του Κραπ, στην μάχη έπεσαν ο Ντουχάν, επίσκοπος του Ντάνκελντ πιθανότατα γενάρχης του Οίκου του Ντάνκελντ και ο Ντάμπντον, μορμάρος του Άθολ. Οι πηγές διαφέρουν σχετικά με την τύχη του Ντάφ, το Χρονικό γράφει ότι πήγε εξορία. Η Λατινική έκδοση των Αυθεντικών Χρονικών του Άντριου του Ουίντον σημειώνει ότι πέθανε στο Φορ και συνδέει την δολοφονία του με μια έκλειψη ηλίου που έγινε στις 20 Ιουλίου 966. Τα Χρονικά του Ούλστερ αναφέρον μόνο "Ο Ντάφ μακ Μάλκολμ, βασιλιάς της Άλμπα εκτελέστηκε από τους ίδιους τους Σκωτσέζους", τοποθετώντας τον θάνατο του από εμφύλιες συγκρούσεις το 967. Έχει ειπωθεί ότι ο λίθος του Σουένο κοντά στην Φορ ήταν ένα μνημείο αφιερωμένο στον Ντάφ που ηγέρθη από τον αδελφό του Μάλκολμ Β΄ της Σκωτίας, έχει ειπωθεί ότι εξορίστηκε ή εκτελέστηκε από τον Κούλεν γιο του Ίντουλφ που τον διαδέχθηκε στον θρόνο με την υποστήριξη των οπαδών του.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται ότι το σώμα του κρύφτηκε κάτω από την γέφυρα του Κίνλος και ο ήλιος δεν έλαμψε ξανά μέχρι που η σωρός του βρέθηκε και έγινε η ταφή της, μια έκλειψη ηλίου στις 10 Ιουλίου 967 επιβεβαιώνει την ιστορία.[4] Ο Ντάφ άφησε τουλάχιστον έναν γιο τον Κένεθ Γ΄ της Σκωτίας, οι απόγονοι δεν μπόρεσαν να εδραιωθούν στον θρόνο της Σκωτίας μετά την δολοφονία του Κένεθ (1005) διατήρησαν μόνο την μονμαρτεία του Φάιφ, οι ΜακΝτάφ διατήρησαν την μονμαρτεία που αργότερα έγινε κομητεία μέχρι το 1371.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dub mac Maíl Coluim is the Mediaeval Gaelic form. The modern form, Dubh, has the sense of "dark" or "black", especially in reference to hair colour
  2. This form was used in older histories, but is not commonly used today
  3. Chronicle of the Kings of Alba and related Scoto-Latin texts. Niger is a literal Latin translation of the Gaelic Dub, which may itself have been an epithet rather than a given name: the Duan Albanach refers to him as Dubhoda dén, Dubod the vehement or impetuous
  4. Aeneas James George Mackay (1888). "Duff (d.967)". In Stephen, Leslie. Dictionary of National Biography. 16. London: Smith, Elder & Co.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002.
  • Smyth, Alfred P., Warlords and Holy Men: Scotland AD 80–1000. Edinburgh UP, Edinburgh, 1984.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ντάφ της Σκωτίας
Γέννηση: 928 Θάνατος: 967
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ίντουλφ της Σκωτίας
Βασιλιάς της Σκωτίας
Royal Coat of Arms of the Kingdom of Scotland.svg

962 - 967
Διάδοχος
Κούλεν της Σκωτίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dub, King of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).