Αυτό είναι ένα προβεβλημένο λήμμα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο.

Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 34°55′47″N 33°36′48″E / 34.929809°N 33.613218°E / 34.929809; 33.613218

Νέα Σαλαμίς
Πλήρες όνομα Νέα Σαλαμίς Αμμοχώστου
Ίδρυση 7 Μαρτίου 1948, πριν 68 χρόνια (1948-03-07)
Γήπεδο Στάδιο Αμμόχωστος, Λάρνακα,
(χωρητικότητα: 5000 θέσεις)
Πρόεδρος Flag of Cyprus.svg Παρασκευάς Ανδρέου
Προπονητής Flag of Cyprus.svg Γιαν Ντε Γιόνγκε
Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2016-17
Ιστοσελίδα neasalamina.com
Πρώτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα Νέας Σαλαμίνας
Football pictogram.svg Volleyball (indoor) pictogram.svg
Ποδόσφαιρο Πετόσφαιρα

Η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου είναι κυπριακός ποδοσφαιρικός σύλλογος που αποτελεί το σημαντικότερο και μακροβιότερο τμήμα του σωματείου της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου 1948. Έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι το στάδιο ΓΣΕ στην Αμμόχωστο, το οποίο όμως από το 1974 δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Προσωρινή ποδοσφαιρική έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος αποτελεί το ιδιόκτητο στάδιο Αμμόχωστος στη Λάρνακα, πόλη στην οποία επαναδραστηριοποιήθηκε η ομάδα μετά την προσφυγιά. Έμβλημα του σωματείου είναι ο πυρσός και ως χρώματα χρησιμοποιεί το κόκκινο και λευκό. Το 2006 δημιουργήθηκε επίσης γυναικείο ποδοσφαιρικό τμήμα, η λειτουργία του οποίου διακόπηκε το 2010 για οικονομικούς λόγους.

Μεγαλύτερες επιτυχίες του ποδοσφαιρικού τμήματος αποτελούν η κατάκτηση του κυπέλλου Κύπρου και της Ασπίδας το 1990. Ψηλότερη θέση που κατέκτησε στο παγκύπριο πρωτάθλημα ήταν η τρίτη θέση. Τα πρώτα πέντε χρόνια (1948-1953) συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Το 1953 το σωματείο έγινε μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) συμμετέχοντας ανελλιπώς στα πρωταθλήματα και κύπελλα υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας. Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει 54 συμμετοχές στην Α΄ κατηγορία Κύπρου, όντας στην έβδομη θέση στη σχετική κατάταξη.

Συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση το 1990 όταν αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης ποδοσφαίρου 1990-91, ενώ τα επόμενα χρόνια καταγράφονται συμμετοχές της στο Κύπελλο Ιντερτότο (1995, 1997 και 2000).

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του σωματείου. Την εποχή της ίδρυσης της Νέας Σαλαμίνας, η Ελλάδα διάνυε μια περίοδο ενόπλων συγκρούσεων λόγω της διαμάχης μεταξύ δεξιών και αριστερών στον Ελληνικό Εμφύλιο. Η κατάσταση στην Ελλάδα μεταφέρθηκε και στην Κύπρο διεισδύοντας τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό[1], καθώς οι περισσότεροι αθλητικοί παράγοντες ασχολούνταν επίσης με την πολιτική. Στην Αμμόχωστο, ο Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόρας (ΓΣΕ) και η Ανόρθωση ήταν οι μόνοι σύλλογοι που ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Μέσα στις τάξεις του ο ΓΣΕ είχε αθλητές στίβου αριστερών φρονημάτων, που κατατάσσονταν στους κορυφαίους της Κύπρου, ενώ στην Ανόρθωση αγωνίζονταν επίσης ποδοσφαιριστές με αριστερή ιδεολογία. Κάτω από την επίδραση του πολιτικού κλίματος της εποχής, τόσο ο ΓΣΕ όσο και η Ανόρθωση άρχισαν να επιβάλλουν περιορισμούς στην εισδοχή αριστερών μελών[2][3], ή αρνούνταν την προώθηση ποδοσφαιριστών αριστερών φρονημάτων. Από τις αρχές του 1947 μια μερίδα ανθρώπων της Αμμοχώστου με αριστερές αντιλήψεις που βρίσκονταν εντός και εκτός του ΓΣΕ και της Ανόρθωσης, θεωρούσαν ότι υπήρχε χώρος για τη δημιουργία ακόμα ενός αθλητικού σωματείου στην πόλη. Μπροστά στους περιορισμούς που επιβάλλονταν, οραματίστηκαν ένα σωματείο το οποίο θα ήταν μακρυά από την πολιτική και θα απευθυνόταν σε όλα τα λαϊκά στρώματα της Αμμοχώστου, με στόχο την εξάπλωση του αθλητισμού[1][3].

Ύστερα από συσκέψεις, στις 14 Φεβρουαρίου 1948[1][4] λήφθηκε η οριστική απόφαση για την ίδρυση σωματείου και άρχισαν οι προσπάθειες για την ιδρυτική συνέλευση και για εγγραφή μελών. Οι προσπάθειες αυτές καρποφόρησαν και την Κυριακή 7 Μαρτίου 1948[1][4] στον κινηματογράφο «Χατζηχαμπής» Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση της Νέας Σαλαμίνας, που αποτέλεσε το πρωτοπόρο αριστερό σωματείο της Κύπρου.[4][5]

Μετά τη δημιουργία του σωματείου πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στη δύναμη του. Το τμήμα ποδοσφαίρου που δημιουργήθηκε δεν ήταν αρχικά αρκετά ισχυρό, καθώς δεν εντάχθηκαν σε αυτό έτοιμοι ποδοσφαιριστές.[6]

Διωγμός από το στάδιο ΓΣΕ και ίδρυση της ΚΕΠΟ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τους παγκύπριους αγώνες στίβου το Μάιο του 1948, ο ΣΕΓΑΣ, Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων, ζήτησε από όλους τους Γυμναστικούς Συλλόγους της Κύπρου, τα μέλη και τους αθλητές τους, να υπογράψουν δημόσια διακήρυξη όπου θα εξεφράζουν την υποστήριξη τους προς τη Δεξιά παράταξη στον ελληνικό εμφύλιο, θα δήλωναν «εθνικοφρόνων φρονημάτων» και θα καταδίκαζαν τη δράση της Αριστεράς[1][2]. Οι Γυμναστικοί Σύλλογοι και οι αθλητές δεξιάς ιδεολογίας υπέγραψαν τις δηλώσεις αυτές. Ο μόνος σύλλογος που αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση αυτή ήταν ο Γυμναστικός Σύλλογος «Κινύρας» Πάφου και για αυτό αποκλείστηκε από τους αγώνες. Οι αριστεροί αθλητές ήταν αντίθετοι με τη δήλωση που έκαναν οι σύλλογοι τους, αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις[1][2]. Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν οι πρωταθλητές του ΓΣΕ, Αντώνης Τότσης και Νικής Γεωργίου. Ο ΓΣΕ κάλεσε τους δύο αθλητές σε απολογία αλλά εκείνοι επέμεναν στη θέση τους ότι ο αθλητισμός πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική.[7] Επιπρόσθετα, οι αριστεροί αθλητές αποφάσισαν να στηρίξουν το Γυμναστικό Σύλλογο «Κινύρα» Πάφου, αν τελικά δεν του επέτρεπαν να λάβει μέρος στους Παγκύπριους Αγώνες. Αν και είχαν πολλές πιθανότητες να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις, προτίμησαν να συμπαρασταθούν στον Κινύρα. Ο ΓΣΕ χαρακτηριζόταν ως επικρατέστερος για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στους αγώνες[2], ωστόσο μετά την εξέλιξη αυτή κατέλαβε την τρίτη θέση. Αντιδρώντας για το γεγονός ότι οι αθλητές της Νέας Σαλαμίνας δεν έλαβαν μέρος στους Παγκύπριους Αγώνες, ο ΓΣΕ έστειλε επιστολή στο σωματείο που το πληροφορούσε ότι απαγορευόταν η είσοδός του στο στάδιο ΓΣΕ[1][2][7], επιστολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του ΓΣΕ[8]. Ακολούθησαν διαγραφές και άλλων αθλητών από το ΓΣΕ και την Ανόρθωση, οι οποίοι είχαν συμπαρασταθεί στους συναθλητές του.[7] Η απαγόρευση χρήσης του σταδίου δημιούργησε πρόβλημα στη Νέα Σαλαμίνα, καθώς δεν ήταν σε θέση να το χρησιμοποιήσει για να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.[8]

Παρόμοια ατμόσφαιρα έναντι αθλητών αριστερών φρονημάτων επικρατούσε και σε άλλες πόλεις της Κύπρου. Στη Λάρνακα είχε ιδρυθεί τον Απρίλιο η Αλκή. Τον επόμενο μήνα, ο Γυμναστικός Σύλλογος Ζήνωνας (ΓΣΖ) σε γενική συνέλευση, απαγόρευσε από την Αλκή να χρησιμοποιεί το στάδιο της Λάρνακας.[2][7][8] Αντίστοιχη πρόταση για αποκλεισμό Τούρκων και καθολικών απορρίφθηκε. Στην ίδια γενική συνέλευση, τα μέλη του ΓΣΖ, τροποποίησαν σχετικό άρθρο του καταστατικού και απαγόρευαν στο μέλλον την εγγραφή μελών αν προηγουμένως δεν είχαν υπογράψει δήλωση πως «έχουν κλεισμένη μέσα τους την Ελλάδα», απαγορεύοντας ουσιαστικά σε αριστερούς να είναι μέλη του ή να αθλούνται στο γήπεδό του.[7] Στη Λευκωσία είχε ιδρυθεί το Μάιο ο Ορφέας. Τον ίδιο μήνα ο ΑΠΟΕΛ απέστειλε τηλεγράφημα στο ΣΕΓΑΣ, «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» κι ευχόταν, «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία» στην Ελλάδα. Η διοίκηση του σωματείου κάλεσε όλους τους αθλητές και ποδοσφαιριστές του σωματείου να προσυπογράψουν σχετική δήλωση, με την οποία θα συνηγορούσαν με το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. Οι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του ΑΠOEΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό «εθνοκτόνος ανταρσία», πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους. Μερικοί ποδοσφαιριστές διαχώρισαν τη θέση τους και αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις. Από εκεί και πέρα, ανέλαβε δράση ο Τύπος, ο οποίος με συνεχή ρεπορτάζ και σχόλιά του, έριχνε λάδι στη φωτιά, πυροδοτώντας την τελική έκρηξη. Ακολούθησε η επ΄ αόριστον τιμωρία πέντε αθλητών του AΠOEΛ από το σωματείο τους. Έτσι, οι ποδοσφαιριστές αυτοί αποσκίρτησαν από τον AΠOEΛ και μαζί με αρκετούς άλλους ίδρυσαν στις 4 Ιουνίου 1948 νέο σωματείο στη Λευκωσία, τον Αθλητικό Σύλλογο Ομόνοια Λευκωσίας[2][8]. Ακολούθως ιδρύθηκε και ο Α.Σ. Κερύνειας[9].

Λόγο των αριστερών φρονημάτων των μελών τους, τα νέα σωματεία δεν γίνονταν δεκτά στις τάξεις της ΚΟΠ και έτσι προχώρησαν στην ίδρυση μιας νέας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΚΕΠΟ), το Δεκέμβριο του 1948[10][11][12]. Η νέα ομοσπονδία, που διοργάνωνε πρωταθλήματα και κύπελλα[13], έγινε αφορμή για να στραφούν στα γήπεδα χιλιάδες νέοι φίλαθλοι. Οι αγώνες του πρωταθλήματος της ΚΕΠΟ προσέλκυαν πολύ περισσότερους φιλάθλους από αυτούς της ΚΟΠ[14][15]. Στην ΚΕΠΟ συμμετείχαν έξι ομάδες: η Νέα Σαλαμίνα στην Αμμόχωστο, η Ομόνοια και ο Ορφέας στη Λευκωσία, η Αλκή στη Λάρνακα, ο ΑΜΟΛ στη Λεμεσό (που το 1951 μετονομάστηκε σε Ανταίο) και ο Νέος Αστέρας στη Μόρφου[13].

Ενοποίηση Κυπριακού Ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ποδοσφαιριστές του πρώτου αγώνα μετά την ενοποίηση του Κυπριακού Ποδοσφαίρου μεταξύ Νέας Σαλαμίνας και Ανόρθωσης
Οι φιλάθλοι στον πρώτο αγώνα μετά την ενοποίηση του Κυπριακού Ποδοσφαίρου μεταξύ Νέας Σαλαμίνας και Ανόρθωσης

Τα σωματεία μέλη της ΚΕΠΟ ήταν υπέρ της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Προσπαθούσαν για τρία συνεχόμενα χρόνια να πείσουν την ΚΟΠ να τα δεχθεί ως μέλη της, αλλά η ΚΟΠ απέρριπτε το αίτημα τους.[7] Δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και η διεξαγωγή δύο πρωταθλημάτων σε μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, ήταν κάτι το πρωτοφανές. Δημιουργούνταν προβλήματα οικονομικής φύσεως και αθλητικών υποδομών. Ο διαχωρισμός αποτελούσε τροχοπέδη στις προοπτικές για πρόοδο και ανάπτυξη του κυπριακού ποδοσφαίρου.[1][16][17][18] Επιπρόσθετα, τα σωματεία θεωρούσαν ότι το πνεύμα του αθλητισμού είναι η συναδέλφωση και φιλία και όχι διαχωρισμός και διακρίσεις. Οι βάσεις για την ενοποίηση του Κυπριακού Ποδοσφαίρου άρχισαν να μπαίνουν με την πρώτη έκδοση της αθλητικής εφημερίδας Αθλητική, η οποία άρχισε σταυροφορία υπέρ της ενοποίησης το Δεκέμβριο του 1952. Μέσω της ίδιας εφημερίδας ακούστηκαν για πρώτη φορά φωνές για ενοποίηση, πέρα από το χώρο της ΚΟΠ (ξένοι προπονητές σωματείων ΚΟΠ). Η ΚΟΠ καταδίκασε τις δηλώσεις των προπονητών των δικών της σωματείων θεωρώντας πως «ήταν αντίθετες με το πνεύμα της Ομοσπονδίας»[17]. Οι παράγοντες της ΚΟΠ αρχικά κράτησαν εχθρική στάση καταδικάζοντας όσους ενεργούσαν υπέρ της ενοποίησης[19]. Το καλοκαίρι του 1953 όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι αθλητικοί παράγοντες της εποχής τάσσονταν υπέρ της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Τον Αύγουστο του 1953 η Νέα Σαλαμίνα, η Ομόνοια, η Αλκή και ο Ανταίος υπέβαλλαν κοινή αίτηση στην ΚΟΠ για εγγραφή στη δύναμη της ως σωματεία Α΄ κατηγορίας. Τον επόμενο μήνα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1953, η ΚΟΠ έκανε δεκτή την αίτηση της Νέας Σαλαμίνας, της Ομόνοιας και του Ανταίου για ένταξη τους στην ΚΟΠ[17][20][21]. Η πολεμική όμως της ΚΟΠ προς τα σωματεία αυτά συνεχίστηκε[17]. Απέρριψε την αίτηση της Αλκής, του Ορφέα και του Νέου Αστέρα Μόρφου (τα δύο πρώτα εντάχθηκαν ένα χρόνο αργότερα)[20], ενώ επικαλούμενη το καταστατικό της, υποστήριξε ότι μια ομάδα έπρεπε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας και οι άλλες δύο στην Β΄ κατηγορία. Τα σωματεία της ΚΕΠΟ αποδέχτηκαν τις προϋποθέσεις αυτές με σκοπό να επιτευχθεί τελικά η ενοποίηση. Σε ειδική συνεδρία της ΚΕΠΟ αποφασίστηκε να ενταχθεί στην Α΄ κατηγορία η Ομόνοια και στη Β΄ κατηγορία η Νέα Σαλαμίνα και ο Ανταίος[17]. Μετά τις εξελίξεις αυτές, η ΚΕΠΟ αυτοδιαλύθηκε[16].

Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ ομάδων από τις δύο ομοσπονδίες πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της Ανόρθωσης, οι οποίες συναντήθηκαν στα πλαίσια φιλικού παιχνιδιού στο στάδιο ΓΣΕ, στις 27 Σεπτεμβρίου 1953. Παρουσία 5200 φιλάθλων, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-1 υπέρ της Ανόρθωσης, σε ένα αγώνα που η Αθλητική χαρακτήρισε «επίδειξη ανώτερου αθλητικού πνεύματος» και «συναδέλφωση των φιλάθλων».[22][23]

Δημοτικό Στάδιο Αμμοχώστου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δημοτικό στάδιο Αμμοχώστου

Ο σύλλογος δε διέθετε γήπεδο προπόνησης μετά την άρνηση πρόσβασής του στο στάδιο ΓΣΕ με αποτέλεσμα να καταφύγει αρχικά στο γήπεδο του Αγίου Λουκά (Προόδου) στην Αμμόχωστο [15][24]. Παράλληλα, το σωματείο άρχισε τις προσπάθειες για δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου. Το Δεκέμβριο του 1948 το Ισραήλ έκανε δωρεά στο δήμο Αμμοχώστου τρεις χιλιάδες λίρες, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια που πρόσφεραν οι κάτοικοι της Αμμοχώστου στους Εβραίους πρόσφυγες. Η δωρεά προοριζόταν για υλοποίηση ενός κοινωφελούς έργου. Ο Γαβριήλ Μακρής, δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου και παράλληλα ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας, προώθησε την εισήγηση του σωματείου για δημιουργία γηπέδου. Το δημοτικό συμβούλιο Αμμοχώστου αποφάσισε όπως «η οικονομική βοήθεια των Εβραίων παραχωρηθεί για τη δημιουργία Δημοτικού Αθλητικού Σταδίου, το οποίο να είναι στη διάθεση των Αμμοχωστιανών για την προώθηση και εξάπλωση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού». Το γήπεδο τέθηκε στη διάθεση της Σαλαμίνας και οποιουδήποτε σωματείου καλλιεργούσε τον αθλητισμό[25]. Στις αρχές του 1949 ξεκίνησε να κατασκευάζεται με εθελοντική εργασία[15][24] το Δημοτικό Στάδιο, στην περιοχή της ενορίας του Αγίου Ιωάννη Αμμοχώστου. Το στάδιο ολοκληρώθηκε το 1952 και αποτέλεσε το πρώτο γήπεδο της Κύπρου με στέγαστρο στις κερκίδες. Στην κατασκευή του συμμετείχαν με κάθε μορφή προσφοράς και εργασίας οι φίλαθλοι του συλλόγου, όπως και οι ποδοσφαιριστές της που εργάστηκαν για την οικοδόμησή του[26]. Το στάδιο ολοκληρώθηκε το 1952 και αποτέλεσε την έδρα της Νέας Σαλαμίνας για την περίοδο 1952-53[1][15]. Από το 1953, μετά την ενοποίηση των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, καθορίστηκε ως έδρα της το στάδιο ΓΣΕ[23][25] μέχρι το 1974. Λόγω της κατάληψης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα έπειτα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το σωματείο αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα του. Το Δημοτικό Στάδιο της πόλης χρησιμοποιήθηκε για τις προπονήσεις της ομάδας μέχρι και το 1974[27].

Στάδιο Αμμόχωστος-Επιστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεντρική κερκίδα του Σταδίου Αμμόχωστος-Επιστροφή

Έδρα της Νέας Σαλαμίνας είναι τυπικά το Στάδιο ΓΣΕ (ΓΣ Ευαγόρας) στην Αμμόχωστο, το οποίο όμως δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Από το 1974 μέχρι το 1991 η Νέα Σαλαμίνα χρησιμοποίησε τα στάδια Παλιό ΓΣΖ στη Λάρνακα, το Δασάκι στο Δασάκι Άχνας, το κοινοτικό Δερύνειας και το Αντώνης Παπαδόπουλος στη Λάρνακα.

Σήμερα, η έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι το στάδιο «Αμμόχωστος-Επιστροφή» το οποίο έχει χωρητικότητα 5000 θέσεων και βρίσκεται στη Λάρνακα. Το στάδιο Αμμόχωστος χρησιμοποιείται κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ιδιοκτήτης του σταδίου είναι η Νέα Σαλαμίνα. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το οίκημα του σωματείου.

Το στάδιο Αμμόχωστος πήρε το όνομα του από την πόλη της Αμμοχώστου η οποία ήταν και αρχική έδρα της Νέας Σαλαμίνας πριν την τουρκική εισβολή. Κατασκευάστηκε το 1991 και χτίστηκε μέσα στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Λάρνακας. Η απόφαση για τη δημιουργία του σταδίου πάρθηκε το 1989 και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους άρχισε η κατασκευή του. Χάρη στις εισφορές των φιλάθλων της Νέας Σαλαμίνας στην Κύπρο και το εξωτερικό, του κυπριακού οργανισμού αθλητισμού και εθελοντική εργασία, επιτεύχθηκε η κατασκευή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.[1][28] Το στάδιο εγκαινιάστηκε το 1992 με τη διεξαγωγή του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U16 στις 17 Μαΐου, μεταξύ της Γερμανίας και της Ισπανίας στον οποίο η Γερμανία κέρδισε με 2-1.[29]

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Νέας Σαλαμίνας στο στάδιο Αμμόχωστος έγινε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 1991 με αντίπαλο τον Ευαγόρα Πάφου, τον οποίο νίκησε με 4-1.[30]

Έμβλημα και χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Σαλαμίνα για πρώτη φορά με την επετειακή εμφάνιση των 65 χρόνων, η οποία ήταν η στολή της ομάδας την περίοδο 1948-1950. (Αγώνας Κυπέλλου Κύπρου 2013-14 με αντίπαλο την Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών).

Το έμβλημα της Νέας Σαλαμίνας, μόλις ιδρύθηκε, ήταν ο Πυρσός. Ολοκληρώθηκε με την καθιέρωση των ερυθρόλευκων χρωμάτων, αφού προστέθηκαν στην ασπίδα οι πέντε κύκλοι των Ολυμπιακών Αγώνων και τα ερυθρόλευκα χρώματα.[31] Τα πρώτα χρώματα της Νέας Σαλαμίνας ήταν το κίτρινο και το βυσσινί[31][32]. Με αυτά αγωνίστηκε για δύο χρόνια στο πρωτάθλημα της ΚΕΠΟ. Μετά το 1950 το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την καθιέρωση του ερυθρόλευκου χρώματος[31][32]. Η εισήγηση στηριζόταν στη σκέψη πως το κόκκινο συμβολίζει τη δύναμη και το άσπρο την ειρήνη. Οι ερυθρόλευκες φανέλες με ρίγες προτιμήθηκαν διότι έμοιαζαν με αυτές του Ολυμπιακού Πειραιώς[31].

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλήματα και κύπελλα ΚΕΠΟ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πέντε πρωταθλήματα της ΚΕΠΟ, η Νέα Σαλαμίνα δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τίτλο. Τις δυο τελευταίες περιόδους κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση. Την περίοδο 1952-53 ήταν φιναλίστ του κυπέλλου χάνοντας με 2-0 από την Ομόνοια στο γήπεδο Γκόουλ Λευκωσίας.

Η πορεία της Νέας Σαλαμίνας στις διοργανώσεις της ΚΕΠΟ[33]
Περίοδος Πρωτάθλημα Κύπελλο
Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Υπέρ Κατά
1948-1949
1949-1950 5 6 10 1 2 7 24 43 4 Προημιτελικά
1950-1951 4 6 10 3 2 5 16 38 8 Ημιτελικά
1951-1952 2 6 10 6 1 3 20 15 13 Προημιτελικά
1952-1953 2 6 10 6 2 2 20 13 14 Φιναλίστ
Σύνολο 40 16 7 17 80 109 39
Βαθμολογία: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

Για την περίοδο 1948-49 δεν υπάρχουν στοιχεία. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Νέα Σαλαμίνα έδωσε 10 αγώνες, πέτυχε 3 νίκες (δύο επί του Νέου Αστέρα και μια επί της Αλκής) και έφερε και μια ισοπαλία (με την Αλκή). Στα υπόλοιπα παιχνίδια ηττήθηκε.[33]

Παγκύπριο Πρωτάθλημα και Κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος 1953-1959[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου το 1953, η Νέα Σαλαμίνα εντάχθηκε στη Β΄ κατηγορία της ΚΟΠ. Την πρώτη ποδοσφαιρική περίοδο, 1953-54, ο στόχος της Νέας Σαλαμίνας ήταν η άνοδος στην Α΄ κατηγορία. Ως έδρα χρησιμοποιούσε πλέον το στάδιο ΓΣΕ ενώ το δημοτικό στάδιο Αμμοχώστου, χρησιμοποιούταν για τις προπονήσεις. Εκείνη την εποχή, η Β΄ κατηγορία περιλάμβανε δύο ομίλους. Η Νέα Σαλαμίνα αγωνίστηκε στον όμιλο Λευκωσίας-Λάρνακας-Αμμοχώστου. Ο νικητής του ομίλου αντιμετώπιζε το νικητή του ομίλου Λεμεσού-Πάφου σε αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Α΄ κατηγορία. Στον όμιλό της, η Νέα Σαλαμίνα τερμάτισε δεύτερη, χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει την άνοδο[34]. Στο κύπελλο Κύπρου 1953-54 έφτασε μέχρι την φάση των ημιτελικών. Η Νέα Σαλαμίνα ήταν η πρώτη ομάδα που, αν και αγωνιζόμενη στη Β΄ κατηγορία, προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του κυπέλλου[34][35][36]. Το ρεκόρ αυτό δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα, αλλά ισοφαρίστηκε τρεις φορές (1983-84, 1984-85, 2005-06).

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, στέφθηκε πρωταθλήτρια της Β΄ κατηγορίας και συγχρόνως διασφάλισε την άνοδό της στην Α΄ κατηγορία. Αυτή την περίοδο τροποποιήθηκε ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων, με τη δημιουργία τριών ομίλων. Η Νέα Σαλαμίνα αγωνίστηκε στον όμιλο Λάρνακας-Αμμοχώστου. Με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο της, αγωνίστηκε για την άνοδο της με τους πρώτους των άλλων δύο ομίλων, την πρωταθλήτρια του ομίλου Λεμεσού-Πάφου (Ανταίος Λεμεσού) και της Λευκωσίας-Κερύνειας (Ορφέας). Με την ολοκλήρωση των αγώνων, σύμφωνα με την τελική βαθμολογία, η Νέα Σαλαμίνα κατέκτησε την πρώτη θέση[37]. Την ίδια περίοδο, στο κύπελλο Κύπρου 1954-55, απέκλεισε από τις επόμενες φάσεις μια από τις ισχυρότερες ομάδες της εποχής, τον ΑΠΟΕΛ, με νίκη 3-2 μέσα στο ΓΣΕ[38][39][40]. Μετά από 57 χρόνια, την περίοδο 2001-02 και αφού αγωνιζόταν στη Β΄ κατηγορία, επανέλαβε την επιτυχία αυτή αποκλείοντας πάλι τον μετέπειτα πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ εκτός έδρας με 1-0, στο ΓΣΠ[41].

Η περίοδος 1955-56 αποτελεί ιστορική για το σωματείο καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε στην Α΄ κατηγορία, πραγματοποιώντας αξιόλογη πορεία ως νεοφώτιστη στην κατηγορία. Διεκδίκησε το πρωτάθλημα κατακτώντας τελικά την τρίτη θέση, μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια ΑΕΛ[42][43][44][45]. Στη διάρκεια του πρωταθλήματος είχε τεθεί επικεφαλής[43]. Η τρίτη θέση είναι η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει στη διάρκεια της ιστορίας της, θέση που κατέκτησε τέσσερις φορές. Το πρώτο παιχνίδι της Νέας Σαλαμίνας στην Α΄ κατηγορία ήταν με αντίπαλο τη συμπολίτισσά της Ανόρθωση στην κοινή τους έδρα, το στάδιο ΓΣΕ (τυπικά ήταν εκτός έδρας αγώνας). Η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε με 3-2, νίκη που αποτελεί την πρώτη της στην Α΄ κατηγορία και πρώτη επί της Ανόρθωσης[43]. Την πρώτη της χρονιά στην κατηγορία πέτυχε νίκες απέναντι σε παραδοσιακές δυνάμεις της εποχής, όπως ο ΑΠΟΕΛ, η ΕΠΑ, η Ανόρθωση, ο Πεζοπορικός, αλλά και την Ομόνοια (εντός και εκτός έδρας)[42].

Η πορεία της Νέας Σαλαμίνας τη δεκαετία 1950-1959 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[42][44][46][47]
Περίοδος Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Δεκαετία 1950-1959 Κύπελλο
Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Υπέρ Κατά
1953-54 Β΄ κατηγορία Ημιτελικά
1954-55 Β΄ κατηγορία Προημιτελικά
1955-56 3 9 16 7 5 4 31 24 19 -
1956-57 5 9 16 6 2 8 24 25 14 -
1957-58 7 10 18 6 3 9 30 40 15 -
1958-59 Δεν διεξήχθηκε πρωτάθλημα Ά γύρος
Βαθμολογία: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

Δεκαετία 1960-1969[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας η Νέα Σαλαμίνα ήταν δυνατή στα εντός έδρας παιχνίδια, αλλά αδύνατη στα εκτός[48]. Αξιοσημείωτη είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την αναπληρωματική ομάδα την περίοδο 1960-61[48]. Τα παιχνίδια των αναπληρωματικών παικτών συγκέντρωναν το ίδιο ενδιαφέρον με αυτά της κύριας σύνθεσης μεταξύ των φιλάθλων, οι οποίοι πανηγύρισαν με ενθουσιασμό την κατάκτηση του τίτλου αυτού.

Είσοδος παικτών στο διεθνή φιλικό Νέα Σαλαμίνα-Άρσεναλ (1964) στο Στάδιο ΓΣΕ

Τα πρώτα χρόνια τη δεκαετίας δημιουργήθηκε ένας πυρήνας για ένα ισχυρό σύνολο. Νεαροί, αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές εντάσσονταν στην κύρια ομάδα, με σημαντικότερο τον Κυριάκο Κουρέα, μετέπειτα παίχτη του Ολυμπιακού Πειραιώς[49]. Την περίοδο 1963-64 τo πρωτάθλημα διακόπηκε τον Δεκέμβριο του 1963 λόγω των δικοινοτικών διαταραχών και δεν συνεχίστηκε ποτέ. Μέχρι τη στιγμή της διακοπής η Νέα Σαλαμίνα ήταν στην τρίτη θέση με ένα βαθμό διαφορά από τον πρώτο και το δεύτερο. Μαζί με την Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές της περιόδου μέχρι τη στιγμή που διακόπηκε.[50]

Την περίοδο 1964-65, λόγω της δημιουργίας της Εθνικής Φρουράς, πολλοί παίχτες της Νέας Σαλαμίνας κατατάχθηκαν στο στρατό. Το σωματείο και οι ποδοσφαιριστές του δεν έτυχαν καμίας διευκόλυνσης από το ΓΕΕΦ, πάρα τις επιστολές που απέστελλαν. Συχνό ήταν το φαινόμενο οι παίχτες να έρχονται κατευθείαν από το στρατόπεδο, από διάφορες περιοχές της Κύπρου, για να αγωνιστούν σε επίσημους αγώνες πρωταθλήματος, χωρίς προπόνηση[51].

Η ομάδα της περιόδου 1965-66

Η περίοδος 1965-66 αποτελεί μια από τις καλύτερες και συνάμα οδυνηρές περιόδους για τη Νέα Σαλαμίνα, η οποία παραμένει ορόσημο στην ιστορία της ομάδας μέχρι σήμερα. Μερίδα του αθλητικού τύπου υποστήριξε πως η Νέα Σαλαμίνα έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Κύπρο.[52] Διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς και παράλληλα έπαιξε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά απέτυχε να το κατακτήσει.[53] Στο πρωτάθλημα άρχισε με συνεχόμενες νίκες και διεκδικούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα.[52] Σε παιχνίδι με το ΑΠΟΕΛ στο παλιό ΓΣΠ, η Νέα Σαλαμίνα προηγείτο με 3-0. Στο 62ο λεπτό, παίχτης του ΑΠΟΕΛ χτύπησε ποδοσφαιριστή της Νέας Σαλαμίνας και μέλος του ΑΠΟΕΛ άρπαξε τη σημαία του επόπτη και την έκρυψε. Ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι, σύμφωνα με τις πρόνοιες ειδικής εγκυκλίου της ΚΟΠ και τελικά η δικαστική της ΚΟΠ αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα. Η εκδίκαση της υπόθεσης κράτησε περισσότερο από τρεις εβδομάδες και στο διάστημα αυτό η Νέα Σαλαμίνα ηττήθηκε από τον ουραγό της βαθμολογίας, Άρη Λεμεσού. Η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε τον επαναληπτικό με αντίπαλο το ΑΠΟΕΛ.[54]. Στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος η Ομόνοια και η Σαλαμίνα ισοβαθμούσαν στην κορυφή, ενώ ο Ολυμπιακός ακολουθούσε με ένα βαθμό διαφορά[55]. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας, ενώ προηγείτο η Νέα Σαλαμίνα με 2-1, ο διαιτητής πρόσθεσε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, δίνοντας την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ισοφαρίσει[56]. Ο διαιτητής δικαιολόγησε την απόφαση αυτή αναφερόμενος σε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται σύμφωνα με τον τύπο της εποχής[56]. Μετά από συμπλοκές στα τελευταία δευτερόλεπτα το παιχνίδι διακόπηκε και η δικαστική που ακολούθησε αποφάσισε την επανάληψή του.[56]. Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, το πρωτάθλημα είχε τελειώσει. Στη βαθμολογία πρώτη ήταν η Ομόνοια με 50 βαθμούς, δεύτερη η Νέα Σαλαμίνα με 47 βαθμούς και τρίτος ο Ολυμπιακός με 46 βαθμούς. Η Νέα Σαλαμίνα με νίκη επί του Ολυμπιακού κατακτούσε το πρωτάθλημα αφού είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Ομόνοια. Στις 31 Μαΐου 1966 πληθώρα λεωφορείων και αυτοκινήτων ξεκίνησαν από το πρωί από την Αμμόχωστο προς τη Λευκωσία. Η Νέα Σαλαμίνα τελικά ηττήθηκε με 6-3 χάνοντας την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλήτρια.[55][56]. Η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, που είχε δεχθεί μόνο 15 τέρματα σε 19 αγωνιστικές, δέχθηκε έξι σε ένα μόνο παιχνίδι, σαφώς επηρεασμένη από τα γεγονότα.[55] Η Νέα Σαλαμίνα κατέκτησε για δεύτερη φορά στην τρίτη θέση. Η ήττα αυτή προκάλεσε προβλήματα και ορισμένοι ποδοσφαιριστές δεν εμφανίστηκαν ξανά στην ομάδα με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί αποδυναμωμένη στο τελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Απόλλωνα. Παρά το γεγονός πως αποτελούσε το φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου, ηττήθηκε με 4-2[55][57]. Την περίοδο αυτή η Νέα Σαλαμίνα είχε την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 21 τέρματα σε 20 παιχνίδια, για πρώτη και μοναδική φορά.

Κοντά στη λήξη της περιόδου 1966-67, δεδομένης της διεκδίκησης του τίτλου από τον Ολυμπιακό και την Ανόρθωση, το διοικητικό συμβούλιο του πρώτου έστειλε τηλεγράφημα σε αυτό της Νέας Σαλαμίνας αναφέροντας φήμες για συνεννόηση στον επικείμενο αγώνα της με τη δεύτερη. Σε απάντησή του προέδρου το τηλεγράφημα απορρίφθηκε ως απαράδεκτο. Η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε την Ανόρθωση και ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα, παρά την ήττα του από την Ομόνοια[27]. Ως αποτέλεσμα, το διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού απέστειλε νέο τηλεγράφημα ζητώντας συγγνώμη και δίνοντας συγχαρητήρια στη Νέα Σαλαμίνα για τη νίκη της[58].

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Νέα Σαλαμίνα κατακτούσε θέσεις στα μέσα του βαθμολογικού πίνακα, πραγματοποιώντας αξιόλογες πορείες στο κύπελλο. Οι μαζικές φυγές ποδοσφαιριστών της, είτε προς το εξωτερικό είτε προς άλλες πόλεις, αλλά και το γεγονός πως αρκετοί ποδοσφαιριστές της ήταν στρατεύσιμοι, επηρέασαν την ομάδα[59].

Η πορεία της Νέας Σαλαμίνας τη δεκαετία 1960-1969 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[44][60][61]
Περίοδος Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Δεκαετία 1960-1969 Κύπελλο
Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Υπέρ Κατά
1959-60 6 11 20 8 4 8 29 27 20 -
1960-61 8 13 24 10 4 10 47 41 48 -
1961-62 5 13 24 11 6 7 48 36 52 Ημιτελικά
1962-63 4 12 22 9 8 5 56 43 48 Προημιτελικά
1963-64 Το πρωτάθλημα διακόπηκε Προημιτελικά
1964-65 7 11 20 5 7 8 33 42 37 Ημιτελικά
1965-66 3 11 20 12 4 4 39 21 48 Φιναλίστ
1966-67 5 12 22 12 5 5 37 21 51 Προημιτελικά
1967-68 8 12 22 8 4 10 47 49 42 Α΄ γύρος
1968-69 9 12 22 6 7 9 30 41 41 Ημιτελικά
Βαθμολογία 1959-1960: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί
Βαθμολογία 1960-1969: Νίκη=3 βαθμοί, Ισοπαλία=2 βαθμοί, Ήττα=1 βαθμός

Δεκαετία 1970-1979[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο οίκημα της Νέας Σαλαμίνας στη Λάρνακα μετά την προσφυγιά

Τις δύο πρώτες αγωνιστικές περιόδους της δεκαετίας του 1970, η Νέα Σαλαμίνα τερμάτισε στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα, ενώ τις επόμενες δύο κινδύνεψε με υποβιβασμό που τελικά απέφυγε με προσπάθεια προς το τέλος των περιόδων. Το 1971 συμμετείχε στον τελικό του ειδικού κυπέλλου Παλιγγενεσίας, το οποίο διοργάνωσε η ΚΟΠ για να τιμήσει τα 150 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Η Νέα Σαλαμίνα ηττήθηκε στον τελικό από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας με σκορ 1-0 στην παράταση.[62]

Η τραγικότερη ημέρα στην ιστορία του σωματείου καταγράφεται στις 14 Αυγούστου 1974, με την κατάληψη της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, γεγονός που κατέστησε το σωματείο προσφυγικό [1]. Οι φίλαθλοι και οι ποδοσφαιριστές του σωματείου διασκορπίστηκαν σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό. Τον Οκτώβριο, ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συνεδρίασαν στο οίκημα του Άρη, στη Λεμεσό. Εκεί αποφασίστηκε η επαναδραστηριοποίηση του σωματείου[63]. Κριτήριο για την τοποθεσία προσωρινής έδρας ήταν η παρουσία του έμψυχου υλικού της ομάδας. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Νέας Σαλαμίνας βρίσκονταν στη Λάρνακα και έτσι πάρθηκε απόφαση να είναι αυτή η πόλη προσωρινή βάση του ποδοσφαιρικού τμήματος[63]. Αρχικά, η Νέα Σαλαμίνα στεγάσθηκε προσωρινά στο οίκημα της Αλκής. Τον Ιανουάριο απέκτησε δικό της οίκημα, με ενοίκιο. Στα πρώτα στάδια τα έξοδα καλύπτονταν από εισφορές των μελών και φίλων του σωματείου. Παράλληλα ξεκίνησαν δύο ποδοσφαιρικά κλιμάκια, ένα στη Λάρνακα και ένα στη Λεμεσό, για τις προπονήσεις νεαρών ποδοσφαιριστών [64].

Πριν το τέλος του 1974, η ΚΟΠ αποφάσισε τη διεξαγωγή ειδικού πρωταθλήματος. Υπήρχε προβληματισμός για τη συμμετοχή της ομάδας, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που δημιούργησε η προσφυγιά, ωστόσο αποφάσισαν να συμμετάσχουν. Στόχος δεν ήταν τόσο η διάκριση όσο η επιβίωση και η παραμονή στην Α΄ κατηγορία.[65]. Καθώς δεν είχε μόνιμη έδρα, την περίοδο 1974-75 χρησιμοποίησε το ΓΣΖ στη Λάρνακα[65], την περίοδο 1975-76 είχε έδρα τη Δερύνεια,[66] την περίοδο 1976-77 επέστρεψε στο ΓΣΖ[67], την περίοδο 1977-78 χρησιμοποίησε το Δασάκι Άχνας[68] και την περίοδο 1978-79 επέστρεψε στο ΓΣΖ[69] όπου και παρέμεινε και την περίοδο 1979-80[70].

Η παραμονή στην Α΄ κατηγορία είχε επιτευχθεί μέχρι το 1979. Ωστόσο, την περίοδο 1978-79, παρόλο που είχε καλό ξεκίνημα, Νέα Σαλαμίνα υποβιβάστηκε την τελευταία αγωνιστική στη Β΄ κατηγορία, μετά από 25 συνεχή έτη παρουσίας στην πρώτη κατηγορία. Καθοριστική υπήρξε η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, όταν η παραμονή εξαρτιόταν από αποτελέσματα των αντιπάλων. Η Νέα Σαλαμίνα αντιμετώπιζε την ΕΝΠ την οποία κέρδισε με 3-2. Παράλληλα, χρειαζόταν να μη νικήσει ο Ευαγόρας την πρωταθλήτρια Ομόνοια ή να χάσει ο Ολυμπιακός από την Αλκή. Τελικά, ο Ευαγόρας κέρδισε την Ομόνοια και ο Ολυμπιακός έφερε ισοπαλία με την Αλκή[69]. Πέντε ομάδες είχαν κατακτήσει ένα βαθμό περισσότερο από τη Νέα Σαλαμίνα και έτσι διαβαθμίστηκε (παρόλο που είχε πετύχει 10 νίκες), διατυπώνοντας παράλληλα παράπονα και αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για στημένα παιχνίδια σε βάρος της[71]. Την περίοδο 1978-79 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διπλή διαβάθμιση, ενώ όλες τις προηγούμενες η διαβάθμιση ήταν μονή ή δεν ίσχυε καθόλου.

Το καλοκαίρι του 1974, πριν την τουρκική εισβολή, η Νέα Σαλαμίνα είχε συμφωνήσει για συνεργασία με το Βούλγαρο προπονητή Ιόντσο Άρσοφ, ο οποίος τις επόμενες δεκαετίες κατέκτησε τίτλους με την Ομόνοια. Η έλευση του προπονητή στην Κύπρο και η συμφωνία ακυρώθηκε, αφού ήταν αδύνατο να εργοδοτηθεί ένας ξένος προπονητής[64].

Η πορεία της Νέας Σαλαμίνας τη δεκαετία 1970-1979 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[44][72][73]
Περίοδος Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Δεκαετία 1970-1979 Κύπελλο
Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Υπέρ Κατά
1969-70 6 12 22 6 9 7 26 24 43 Προημιτελικά
1970-71 10 12 22 7 5 10 24 36 19 Προημιτελικά
1971-72 8 12 22 5 10 7 16 22 20 Β΄ γύρος
1972-73 13 14 26 8 4 14 18 28 20 Β΄ γύρος
1973-74 13 14 26 5 8 13 14 30 18 Β΄ γύρος
1974-75 11 14 26 7 3 16 27 51 17 Προημιτελικά
1975-76 10 15 28 8 8 12 35 46 24 Προημιτελικά
1976-77 13 16 30 6 10 14 36 49 22 Β΄ γύρος
1977-78 10 16 30 8 12 10 43 48 28 Β΄ γύρος
1978-79 15 16 30 10 6 14 42 48 26 Β΄ γύρος
Βαθμολογία 1969-1970: Νίκη=3 βαθμοί, Ισοπαλία=2 βαθμοί, Ήττα=1 βαθμός
Βαθμολογία 1970-1979: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

Δεκαετία 1980-1989[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φιλάθλοι και ποδοσφαιριστές της Νέας Σαλαμίνας γιορτάζουν αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας 1979-80 στο παλιό στάδιο ΓΣΖ

Την περίοδο 1979-80 αγωνίστηκε στη Β΄ κατηγορία και είχε θριαμβευτική πορεία. Πολλές φορές οι φίλαθλοι στους αγώνες της Νέας Σαλαμίνας ήταν περισσότεροι από τους φιλάθλους αγώνων Α΄ κατηγορίας. Κατέκτησε άνετα το πρωτάθλημα και επέστρεψε στην Α΄ κατηγορία την περίοδο 1980-81[70][74]. Την πρώτη αγωνιστική κέρδισε την μετέπειτα πρωταθλήτρια και πανίσχυρη τότε Ομόνοια, με 2-1 εκτός έδρας, στο Μακάριο στάδιο της Λευκωσίας. Αυτή η ήττα της Ομόνοιας ήταν η πρώτη που υπέστη στο Μακάριο από τότε που ξεκίνησε να αγωνίζεται σε αυτό[75]. Η Νέα Σαλαμίνα διεκδίκησε ψηλή θέση στο πρωτάθλημα, αλλά τελικά τερμάτισε έβδομη.[76]

Την περίοδο 1981-82 η Νέα Σαλαμίνα απέκτησε για πρώτη φορά ξένους ποδοσφαιριστές: τους Βούλγαρους Νάσκο Μιχαήλιοφ και Στέφαν Παυλώφ[77]. Την περίοδο 1982-83 συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό. Στο παιχνίδι με αντίπαλο την ΕΝΠ στο ΓΣΖ τρεις ποδοσφαιριστές της Νέας Σαλαμίνας αποβλήθηκαν με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές να περικυκλώσουν τον επόπτη γραμμών για να διαμαρτυρηθούν. Ο επόπτης υποστήριξε πως δέχτηκε κτυπήματα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά οι ακτινογραφίες τον διέψευσαν. Μετά από καταγγελία του επόπτη, η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο που επέβαλε ποινή φυλάκισης 45 ημερών. Το γεγονός αυτό ήταν πρωτοφανές για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές παρέμειναν στη φυλακή για πέντε μέρες και απελευθερώθηκαν μετά την κατακραυγή της κοινής γνώμης, ωστόσο στη συνέχεια η δικαστική της ΚΟΠ τους επέβαλε εξοντωτικές ποινές με αποτέλεσμα να μείνουν για πολλούς μήνες εκτός γηπέδου.[78][79]

Οι επόμενες ποδοσφαιρικές περίοδοι δεν συνοδεύτηκαν από διακρίσεις, ωστόσο η Νέα Σαλαμίνα πέτυχε πολλές φορές νίκες επί των πρωτοπόρων της βαθμολογίας. Μέχρι το 1985 χρησιμοποιούσε ως έδρα το ΓΣΖ. Την περίοδο 1985-86 χρησιμοποίησε δύο έδρες. Σε επτά παιχνίδια αγωνίστηκε στη Δερύνεια, ενώ στα υπόλοιπα έξι στο ΓΣΖ[80]. Τότε άρχισαν να υλοποιούνται ιδιόκτητοι χώροι προπόνησης της Νέας Σαλαμίνας δίπλα από το συνοικισμό του Τσιακιλλερού[81]. Την περίοδο 1986-87 χρησιμοποίησε ως έδρα το ΓΣΖ[82]. Από το 1987-88 έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος ήταν το νέο γήπεδο της Ανόρθωσης, το στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος στη Λάρνακα[83]. Τη χρονιά αυτή ολοκληρώθηκαν οι ιδιόκτητες αθλητικές εγκαταστάσεις του σωματείου στον προσφυγικό συνοικισμό Τσακκιλερού, δίπλα από τα γήπεδα προπόνησης της ποδοσφαιρικής ομάδας, με εθελοντική δουλειά και προσφορά εκατοντάδων φίλων του σωματείου[83]. Την περίοδο 1988-89, μετά από μια καλή πορεία τερμάτισε στην τέταρτη θέση ενώ στο κύπελλο έφτασε κοντά στη συμμετοχή της στον τελικό αλλά αποκλείστηκε από την μετέπειτα κυπελλούχο ΑΕΛ. Την περίοδο αυτή, ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας, ο Νάϊτζελ Μακνήλ, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 τέρματα.[84]

Η πορεία της Νέας Σαλαμίνας τη δεκαετία 1980-1989 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[44][85][86]
Περίοδος Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Δεκαετία 1980-1989 Κύπελλο
Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Υπέρ Κατά
1979-80 Β΄ κατηγορία 1979-80 Β΄ γύρος
1980-81 7 14 26 8 8 10 29 32 24 Προημιτελικά
1981-82 6 14 26 8 9 9 34 30 25 Β΄ γύρος
1982-83 12 14 26 6 8 12 28 39 20 Προημιτελικά
1983-84 11 14 26 7 8 11 25 41 22 Β΄ γύρος
1984-85 10 14 26 6 12 8 25 29 24 Προημιτελικά
1985-86 5 14 26 7 11 8 26 26 25 Β΄ γύρος
1986-87 13 16 30 7 10 13 45 54 24 Ημιτελικά
1987-88 7 16 30 14 5 11 43 34 33 Προημιτελικά
1988-89 4 15 28 11 11 6 51 35 33 Ημιτελικά
Βαθμολογία: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

Δεκαετία 1990-1999[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα που αγωνίστηκε στον τελικό Κυπέλλου Κύπρου 1989-1990, με φόντο τους φιλάθλους της ομάδας
Κατάκτηση του Κυπέλλου

Η περίοδος 1989-1990 αποτελεί την πιο πετυχημένη στην ιστορία του σωματείου. Η Νέα Σαλαμίνα κατέκτησε το πρώτο της ποδοσφαιρικό τίτλο, το κύπελλο Κύπρου.[87][88] Η επιτυχία αυτή πανηγυρίστηκε έντονα από τους φίλους του σωματείου. Την εβδομάδα πριν το τελικό υπήρξε μεγάλη και πρωτοφανής κινητοποίηση ανάμεσα στους φιλάθλους της ομάδας, ακόμα και από το εξωτερικό, που ταξίδεψαν στην Κύπρο αποκλειστικά για να παρευρεθούν σε αυτό το παιχνίδι.[89]. Ο τίτλος αυτός ήταν ο δεύτερος που κατακτούσε προσφυγικό σωματείο μετά την εισβολή του 1974[90]. Στον τελικό της 8ης Ιουνίου 1990, η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε την Ομόνοια με 3-2 στο Τσίρειο στάδιο στη Λεμεσό. Οι παίχτες που αγωνίστηκαν στον ιστορικό τελικό ήταν: Χριστάκης Χριστοφή, Αρτέμης Ανδρέου, Κύπρος Τσιγκέλης, Ελισσαίος Ψαράς, Φλώρος Νικολάου (αρχηγός), Κένι Ντάιερ, Βαγγέλης Αδάμου, Τάκης Δαυίδ, Χριστάκης Μαύρος, Ηλίας Ηλία, Πάμπης Ανδρέου, Σ. Αναστασίου. Σκόρερ ήταν ο Ηλίας Ηλία, ο Χριστάκης Μαύρος και ο Πάμπης Ανδρέου. Προπονητής της ήταν ο παλιός ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας, Ανδρέας Μουσκάλλης[90][91][92][93].

Κατάκτηση Ασπίδας

Η κατάκτηση του Κυπέλλου έδωσε την ευκαιρία στη Νέα Σαλαμίνα να διεκδικήσει την ασπίδα (Super Cup)[87], με αντίπαλο τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ. Η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε με 0-1 στο Μακάρειο στάδιο, το οποίο αποτελούσε και έδρα του αντιπάλου[91]. Σκόρερ του τέρματος ήταν ο Νάιτζελ Μακνίλ.[94] Ήταν ο δεύτερος τίτλος στη ιστορία του σωματείου, σε διάστημα μόνο λίγων μηνών. Τη συγκεκριμένη χρονιά η ασπίδα ήταν αφιερωμένη στα 30 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας (Ασπίδα Ανεξαρτησίας).[94][95]

Η ομάδα που αντιμετώπισε την Αμπερντίν ΦΚ στον εντός έδρας αγώνα για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 1990-1991 με φόντο τους φιλάθλους της ομάδας
Ευρωπαϊκή συμμετοχή

Ως κυπελλούχος, η Νέα Σαλαμίνα έπαιξε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκά κύπελλα το 1990, όπου αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης 1990-91 από την Αμπερντίν ΦΚ. Η Αμπερντίν ΦΚ, η οποία είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης την περίοδο 1982-83 νικώντας στον τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης[96], ήταν μια πολύ ισχυρή ομάδα. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο Τσίρειο στάδιο, στις 19 Σεπτεμβρίου 1990, παρουσία 8000 φίλων του σωματείου. Η Νέα Σαλαμίνα ηττήθηκε με 0-2 (ημίχρονο 0-0)[97][98][99]. Ο επαναληπτικός έγινε στην πόλη Αμπερντίν, στο στάδιο Πιντότρι, στις 3 Οκτωβρίου 1990. Η Νέα Σαλαμίνα έχασε με 3-0.[4][98][100] Οι ενδεκάδες των δύο παιχνιδιών ήταν: Χριστάκης Χριστοφή, Αρτέμης Ανδρέου, Κύπρος Τσιγκέλης, Ελισσαίος Ψαράς, Φλώρος Νικολάου, Κένι Ντάιερ, Πάμπης Ανδρέου, Τάκης Δαυίδ (68' Σταύρος Ευθυμίου), Νάϊτζελ Μακνήλ (85' Χριστάκης Μαύρος), Ηλίας Ηλία, Βαγγέλης Αδάμου (εντός έδρας)[99] και Γιαννάκης Ιωάννου, Αρτέμης Ανδρέου, Κύπρος Τσιγκέλης, Ελισσαίος Ψαράς, Φλώρος Νικολάου, Κένι Ντάιερ, Βαγγέλης Αδάμου, Χριστάκης Μαύρος, Νάϊτζελ Μακνήλ (47' Πάμπης Ανδρέου), Ηλίας Ηλία, Βάσος Μαύρος (εκτός έδρας)[100].

Η δεκαετία 1990-1999 αποτελεί την πιο πετυχημένη στην ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Πέρα από την κατάκτηση του κυπέλλου, της ασπίδας και τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων, διεκδίκησε και το πρωτάθλημα. Σημαντικό γεγονός αποτελεί η απόκτηση ιδιόκτητης έδρας το 1991, του σταδίου Αμμόχωστος στη Λάρνακα, η οικοδόμηση του οποίου επιτεύχθηκε από εθελοντική εργασία των φιλάθλών του σωματείου.

Την περίοδο 1992-93 η Νέα Σαλαμίνα διεκδίκησε το πρωτάθλημα με αξιώσεις.[53] Στο τέλος του πρώτου γύρου ήταν πρώτη στη βαθμολογία[101] και στη διάρκεια του πρωταθλήματος βρέθηκε με διαφορά έως και πέντε βαθμούς από τους αντιπάλους της.[102] Τελικά περιορίστηκε στην τρίτη θέση και στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Την ίδια θέση κατέκτησε και την περίοδο 1994-95, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στο Κύπελλο Ιντερτότο του 1995.[103] Την ίδια περίοδο, ο ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας Πάμπης Αντρέου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 25 τέρματα.[103] Στο Ιντερτότο συμμετείχε και την περίοδο 1997 αν και είχε τερματίσει όγδοη, αφού οι υπόλοιπες ομάδες δεν δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή.[104]

Η πορεία της Νέας Σαλαμίνας τη δεκαετία 1990-1999 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[44][105]
Περίοδος Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Δεκαετία 1990-1999 Κύπελλο
Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Υπέρ Κατά
1989-90 10 14 26 6 10 10 26 32 22 Κυπελλούχος
1990-91 6 14 26 9 9 8 38 31 27 Α΄ γύρος
1991-92 5 14 26 11 5 10 45 47 38 Β΄ γύρος
1992-93 3 14 26 15 3 8 44 28 48 Ημιτελικά
1993-94 9 14 26 8 8 10 32 31 32 Ημιτελικά
1994-95 3 12 33 17 6 10 59 50 57 Α΄ γύρος
1995-96 8 14 26 10 3 13 37 48 33 Προημιτελικά
1996-97 8 14 26 8 10 8 42 36 34 Προημιτελικά
1997-98 8 14 26 10 1 15 43 59 31 Προημιτελικά
1998-99 10 14 26 8 4 14 46 53 28 Ημιτελικά
Βαθμολογία 1989-91: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί
Βαθμολογία 1991-99: Νίκη=3 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

Δεκαετία 2000-2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα που αγωνίστηκε στον τελικό Κυπέλλου Κύπρου 2000-2001 με φόντο τους φιλάθλους της ομάδας
Πανηγυρισμοί για τη νίκη επί του Ολυμπιακού και την άνοδο στην Α΄ κατηγορία την περίοδο 2008-09

Στη δεκαετία αυτή η Νεά Σαλαμίνα διαβαθμίστηκε τέσσερις φορές. Την περίοδο 1999-00 τερμάτισε στην τέταρτη θέση και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Ιντερτότο 2000. Την περίοδο 2000-01 η Νέα Σαλαμίνα βρέθηκε στη 12η θέση που οδηγούσε στη Β΄ κατηγορία[106]. Την τελευταία αγωνιστική χρειαζόταν νίκη επί του Διγενή και παράλληλα να μη νικήσει η Δόξα τον Απόλλωνα ή να χάσει ο Εθνικός Άχνας από την ΕΝΠ (εφόσον καλυπτόταν η διαφορά τερμάτων με τον Εθνικό). Η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε εύκολα τον ήδη διαβαθμισμένο Διγενή, αλλά παράλληλα η Δόξα κέρδιζε τον Απόλλωνα και ο Εθνικός έφερε ισοπαλία[107]. Η Νέα Σαλαμίνα διαβαθμιζόταν για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Την ίδια περίοδο, κατάφερε να συμμετάσχει στον τελικό του Κυπελλου Κύπρου, αφού απέκλεισε το ΑΠΟΕΛ στα ημιτελικά[108][109]. Στο τελικό της 12ης Μαΐου 2012 (μια μόλις εβδομάδα μετά την τελευταία αγωνιστική και τον υποβιβασμό) έχασε από τον Απόλλωνα στο νεο ΓΣΠ με 1-0.[110][88] Η Νέα Σαλαμίνα έγινε η πρώτη ομάδα στο κυπριακό ποδόσφαιρο που ενώ είχε υποβιβαστεί, αγωνίστηκε στον τελικό του κυπέλλου.[106]

Την περίοδο 2001-02 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και επέστρεψε στην Α΄ κατηγορία. Αξιοσημείωτος είναι ο αποκλεισμός του μετέπειτα πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ από το κύπελλο 2001-02, σε νοκ-άουτ αγώνα, στην έδρα του αντιπάλου[41][111]. Ήταν η δεύτερη πρόκριση επί του ΑΠΟΕΛ σε διάστημα λίγων μηνών. Στο κύπελλο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

Την περίοδο 2002-03 διαβαθμίστηκε και πάλι στη Β΄ κατηγορία για να επιστρέψει και πάλι ως πρωταθλήτρια. Την περίοδο 2004-05 τερμάτισε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος. Την περίοδο αυτή χρησιμοποίησε ως έδρα το στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος και σε δύο παιχνίδια το Μακάριο, λόγω απαγόρευσης χρήσης της δικής της έδρας, για την οποία απαιτούνταν βελτιωτικά έργα. Την περίοδο 2005-06 επέστρεψε στο στάδιο Αμμόχωστος, τερματίζοντας και πάλι στην έκτη θέση. Την περίοδο 2006-07 τερμάτισε 10η και την περίοδο 2007-08 13η με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί και πάλι στην Β΄ κατηγορία. Μετά από ένα δύσκολο πρωτάθλημα στη Β΄ κατηγορία 2008-09, επέστρεψε στην Α΄ κατηγορία, κερδίζοντας στο τελευταίο παιχνίδι τον Ολυμπιακό και την άνοδο, και αφήνοντας τον αντίπαλο της στη Β΄ κατηγορία[112][113][88].

Η πορεία της Νέας Σαλαμίνας τη δεκαετία 2000-2009 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ
Περίοδος Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Δεκαετία 2000-2009 Κύπελλο
Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Υπέρ Κατά
1999-00[114] 4 14 26 13 4 9 58 34 43 Β΄ γύρος
2000-01[106] 12 14 26 7 6 13 41 47 27 Φιναλίστ
2001-02 Β΄ κατηγορία 2001-02 Προημιτελικά
2002-03[115] 12 14 26 6 11 9 39 40 29 Ομίλοι (16)
2003-04 Β΄ κατηγορία 2003-04 Ομίλοι (16)
2004-05[116] 6 14 26 11 3 12 36 40 36 Γ΄ γύρος
2005-06[117] 6 14 26 12 5 9 53 48 41 Προημιτελικά
2006-07[118] 10 14 26 7 9 10 32 41 30 Δ΄ γύρος
2007-08[119] 13 14 26 6 6 14 28 54 24 Ομίλοι (8)
2008-09 Β΄ κατηγορία 2008-09 Α΄ γύρος
Βαθμολογία: Νίκη=3 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

Δεκαετία 2010-[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2009-10 διαβαθμίστηκε και πάλι στην Β΄ κατηγορία. Την περίοδο 2010-11 εξασφάλισε την άνοδο της στην Α΄ κατηγορία. Την περίοδο 2011-12, τερμάτισε στην 7η θέση. Την περίοδο 2012-13, τερμάτισε στην 11η θέση με αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε μονό αγώνα μπαράζ σε ουδέτερο στάδιο με την 4η ομάδα της Β΄ κατηγορίας, με τη νικήτρια να εξασφαλίζει συμμετοχή στην 2013-14. Η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε με 3-0 και περέμεινε στην Α΄ κατηγορία.[120][88] Την περίοδο 2013-14 η ομάδα τερμάτισε στην 7η θέση, έπειτα από μια καλή αγωνιστική παρουσία.[121] Μάλιστα ισοφάρισε το ρεκόρ νικών της (17) από την περίοδο περίοδο 1994-95.[122]

Η πορεία της Νέας Σαλαμίνας τη δεκαετία 2010- στις διοργανώσεις της ΚΟΠ
Περίοδος Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Δεκαετία 2010- Κύπελλο
Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Υπέρ Κατά
2009-10[123] 13 14 26 2 8 16 19 45 14 Β΄ γύρος
2010-11 Β΄ κατηγορία 2010-11 Α΄ γύρος
2011-12[124] 7 14 32 11 10 11 39 47 43 Β΄ γύρος
2012-13[125] 11 14 32 8 7 17 27 44 31 Β΄ γύρος
2013-14[121] 7 14 36 17 3 16 43 49 541 Β΄ γύρος[126]
2014-15[127] 9 12 32 9 9 14 31 37 36 Β΄ γύρος[128]
2015-16 6 14 36 9 10 17 44 72 37 Β΄ γύρος
Βαθμολογία: Νίκη=3 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

1: Η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε 54 βαθμούς, αλλά τιμωρήθηκε με αφαίρεση 3 βαθμών από την επιτροπή κριτηρίων της ΚΟΠ πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος[129] και έτσι στην τελική βαθμολογία αναγράφονται 51 βαθμοί.

Ευρωπαϊκές Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως κυπελλούχος η Νέα Σαλαμίνα έπαιξε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκά κύπελλα το 1990, όπου αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο από την Αμπερντίν ΦΚ. Επιπρόσθετα, συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο το 1995 και το 1997, όπου αποκλείστηκε. Στο Ιντερτότο 2000, μετά από δύο νίκες απέναντι στην αλβανική Βλάζνια προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο του, στον οποίο κέρδισε την Αούστρια Βιέννης εντός έδρας, αλλά αποκλείστηκε μετά το 3-0 εκτός έδρας, στη Βιέννη.

Ευρωπαϊκά παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα της Νέας Σαλαμίνας στον εντός έδρας αγώνα με αντίπαλο την Αμπερντίν ΦΚ για το Κύπελλο Κυπελλούχων 1990-91 με φόντο τους φιλάθλους της ομάδας.
Σεζόν Κύπελλο Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός Συν. σκορ Πρ./Απ.
1990-91 Κυπελλούχων Α' γύρος Αμπερντίν ΦΚ 0-2[98][130] 0-3[98][131] 0-5 Symbol delete vote.svg
1995 Ιντερτότο Ομίλοι ΟΦΗ - 1-2[132][133] 3η θέση Symbol delete vote.svg
Τέρβις Πάρνου 2-0[132][133] -
ΦΚ Μπούντουτσνοστ - 1-1[132][133]
Μπάγερ Λεβερκούζεν 0-2[132][133] -
1997 Ιντερτότο Ομίλοι ΦΚ Λοζάν-Σπορ - 1-4[134][135] 4η θέση Symbol delete vote.svg
Αρντς ΦΚ 4-1[134][135] -
Ρουαγιάλ Αντβέρπ ΦΚ - 0-4[134][135]
ΑΖ Οσέρ 1-10[134][135] -
2000 Ιντερτότο Α΄ γύρος ΚΦ Βλάζνια Σκόδρα 4-1[136][137] 2-1[136][137] 6-2 Symbol keep vote.svg
Β΄ γύρος Αούστρια Βιέννης 1-0[137][138] 0-3[137][138] 1-3 Symbol delete vote.svg

Συνολικές συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντός Εκτός Σύνολο
Κύπελλο Συμ. Αγ. Πρ. Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
Κυπελλούχων 1 2 0 0 0 1 0 2 0 0 0 1 0 3 0 0 0 2 0 5 0
Ιντερτότο 3 12 1 4 0 2 12 14 12 1 1 4 5 15 4 5 1 6 17 29 16
Σύνολο 4 14 1 4 0 3 12 16 12 1 1 5 5 18 4 5 1 8 17 34 16

Για σκοπούς σύγκρισης υπολογίζεται βαθμολογία με το σύστημα: νίκη=3 βαθμοί, ισοπαλία=1 βαθμός, ήττα=0 βαθμοί.

Στατιστικά ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Σαλαμίνα έχει αντιμετωπίσει αντιπάλους από 11 διαφορετικές χώρες.

Εντός Εκτός Σύνολο
Χώρα Αγ. Π Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
Flag of Albania.svg Αλβανία 2 1 0 1 0 0 4 1 3 1 0 0 2 1 3 2 0 0 6 2 6
Flag of Austria.svg Αυστρία 2 0 1 1 0 0 1 0 3 0 0 1 0 3 0 1 0 1 1 3 3
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 4 0 0 0 1 0 4 0
Flag of Northern Ireland.svg Βόρεια Ιρλανδία 1 0 0 1 0 0 4 1 3 0 0 0 0 0 0 1 0 0 4 1 3
Flag of France.svg Γαλλία 1 0 0 0 0 1 1 10 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 10 0
Flag of Germany.svg Γερμανία 1 0 0 0 0 1 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2 0
Flag of Switzerland.svg Ελβετία 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 4 0 0 0 1 1 4 0
Flag of Greece.svg Ελλάδα 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 2 0 0 0 1 1 2 0
Flag of Estonia.svg Εσθονία 1 0 0 1 0 0 2 0 3 0 0 0 0 0 0 1 0 0 2 0 3
Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 1 1 0 1 0 1 1 1
Flag of Scotland.svg Σκωτία 2 0 1 0 0 1 0 2 0 0 0 1 0 3 0 0 0 2 0 5 0
Σύνολο 14 1 2 4 0 3 12 16 12 1 1 5 5 18 4 5 1 8 17 34 16

Για σκοπούς σύγκρισης υπολογίζεται βαθμολογία με το σύστημα: νίκη=3 βαθμοί, ισοπαλία=1 βαθμός, ήττα=0 βαθμοί.

Οι αγώνες της Νέας Σαλαμίνας στους ομίλους του Ιντερτότο περιλαμβάνονται στον πίνακα, αλλά όχι και στη στήλη «αποκλεισμοί» επειδή δεν ήταν νοκ-άουτ αγώνες.

1 H ΦΚ Μπουντούσνοστ, ομάδα από το Μαυροβούνιο, όταν αντιμετώπισε τη Νέα Σαλαμίνα εκπροσωπούσε τη Σερβία και Μαυροβούνιο.

Στατιστικά ανά αντίπαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Σαλαμίνα έχει αντιμετωπίσει συνολικά 11 διαφορετικούς αντιπάλους.

Εντός Εκτός Σύνολο
Ομάδα Αγ. Π Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
ΑΖ Οσέρ 1 0 0 0 0 1 1 10 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 10 0
Αμπερντίν ΦΚ 2 0 1 0 0 1 0 2 0 0 0 1 0 3 0 0 0 2 0 5 0
Αούστρια Βιέννης 2 0 1 1 0 0 1 0 3 0 0 1 0 3 0 1 0 1 1 3 3
Αρντς ΦΚ 1 0 0 1 0 0 4 1 3 0 0 0 0 0 0 1 0 0 4 1 3
ΚΦ Βλάζνια Σκόδρα 2 1 0 1 0 0 4 1 3 1 0 0 2 1 3 2 0 0 6 2 6
Μπάγερ Λεβερκούζεν 1 0 0 0 0 1 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2 0
ΟΦΗ 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 2 0 0 0 1 1 2 0
Ρουαγιάλ Αντβέρπ ΦΚ 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 4 0 0 0 1 0 4 0
Τέρβις Πάρνου 1 0 0 1 0 0 2 0 3 0 0 0 0 0 0 1 0 0 2 0 3
ΦΚ Λοζάν-Σπορ 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 4 0 0 0 1 1 4 0
ΦΚ Μπούντουτσνοστ 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 1 1 0 1 0 1 1 1
Σύνολο 14 1 2 4 0 3 12 16 12 1 1 5 5 18 4 5 1 8 17 34 16

Για σκοπούς σύγκρισης υπολογίζεται βαθμολογία με το σύστημα: νίκη=3 βαθμοί, ισοπαλία=1 βαθμός, ήττα=0 βαθμοί.

Οι αγώνες της Νέας Σαλαμίνας στους ομίλους του Ιντερτότο περιλαμβάνονται στον πίνακα, αλλά όχι και στη στήλη «αποκλεισμοί» επειδή δεν ήταν νοκ-άουτ αγώνες.

Πορεία στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά στατιστικά στην Α΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τη συνολική πορεία της Νέας Σαλαμίνας στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας από το 1955 έως και το 2015. Η βαθμολογία είναι το άθροισμα της πραγματικής βαθμολογίας κάθε περιόδου, ανεξάρτητα από το σύστημα βαθμολόγησης. Χρησιμοποιώντας το σύγχρονο σύστημα βαθμολόγησης (Νίκη=3 Βαθμοί, Ισοπαλία=1 Βαθμός, Ήττα:0 βαθμοί) οι βαθμοί που εξασφαλίζει είναι 1721. Η περίοδος 1963-64, στην οποία το πρωτάθλημα διακόπηκε δεν συμπεριλαμβάνεται.

Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας
Συμμετοχές Αγώνες Σύνολο Εντός Εκτός
Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
53 1359 455 356 548 1896 2053 1660 288 179 212 1086 859 974 167 177 336 810 1194 686
 • Η Νέα Σαλαμίνα πέτυχε τις περισσότερες νίκες (17) την περίοδο 1994-95 (σε 33 αγωνιστικές) και την περίοδο 2013-14 (σε 36 αγωνιστικές). Ακολουθεί η περίοδος 1992-93 με 15 νίκες (σε 26 αγωνιστικές). Τις λιγότερες νίκες (2) πέτυχε την περίοδο 2009-10.
 • Οι περισσότερες ισοπαλίες (12) σημειώθηκαν την περίοδο 1977-78 και 1984-85. Την περίοδο 1997-98 σημείωσε μόλις μία ισοπαλία.
 • Τις λιγότερες ήττες (4) σημείωσε τις περιόδους 1955-56 και 1965-66 (εξαιρείται η περίοδος 1963-64 όπου τη στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος η Νέα Σαλαμίνα είχε μία ήττα). Τις περισσότερες ήττες (17) δέχτηκε την περίοδο 2012-13 (σε 32 αγώνες). Ακολουθούν οι περίοδοι 1974-75 (αμέσως μετά την προσφυγιά) και οι περίοδοι 2009-10 (26 αγωνιστικές) και με 2013-14 (26 αγωνιστικές) με 16 ήττες.
 • Τα περισσότερα τέρματα (59) σημείωσε την περίοδο 1994-95 (στην οποία όμως το πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί με τρεις γύρους). Ακολουθεί η περίοδος 1999-00 με 58 τέρματα. Τα λιγότερα τέρματα (14) σημείωσε την περίοδο 1973-74.
 • Τα λιγότερα τέρματα (21) δέχτηκε τις περιόδους 1965-66 (καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος) και 1966-67 (δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος). Εξαιρείται η περίοδος 1963-64 στην οποία τη στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος η Νέα Σαλαμίνα είχε δεχτεί 10 τέρματα. Τα περισσότερα τέρματα (59) δέχτηκε την περίοδο 1997-98.
 • Την καλύτερη αναλογία τερμάτων (+24) είχε την περίοδο 1999-00 και τη χειρότερη (-26) τις περιόδους 2007-08 και 2009-10.
 • Τους περισσότερους βαθμούς (57) κέρδισε την περίοδο 1994-95 (στην οποία όμως το πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί με τρεις γύρους-σύστημα βαθμολόγησης 3-1-0). Ακολουθεί η περίοδος 2013-14 με 54 βαθμούς (σύστημα βαθμολόγησης 3-1-0). Ακολουθεί η περίοδος 1961-62 με (52) βαθμούς (σύστημα βαθμολόγησης 3-2-1). Αν υπολογιστούν όλες οι περίοδοι με το σύστημα βαθμολογίας 3-1-0, η περίοδος 1994-95 παραμένει πρώτη με 57 βαθμούς, ακολουθεί η περίοδος 2013-14 με 54 βαθμούς και έπεται η περιόδος 1992-93 με 48 βαθμούς. Αν υπολογιστούν οι βαθμοί ανά αγώνα, η περίοδος 1965-66 έρχεται πρώτη με 2 βαθμούς ανά αγώνα (εξαιρείται η περίοδος 1963-64 με 2 βαθμούς ανά αγώνα τη στιγμή της διακοπής). Με βάση το σύστημα βαθμολόγησης που ίσχυε κάθε αγωνιστική περίοδο πρώτη έρχεται και πάλι η περίοδος 1965-66 με 2,40 βαθμούς ανά αγώνα (εξαιρείται η περίοδος 1963-64 με 2,43 βαθμούς ανά αγώνα τη στιγμή της διακοπής). Τους λιγότερους βαθμούς (14) κέρδισε τις περιόδους 1956-57 και 2009-10. Αν υπολογιστούν όλες οι περίοδοι με το σύστημα βαθμολογία 3-1-0 οι λιγότεροι βαθμοί έχουν κερδηθεί την περίοδο 2009-10 (εξαιρείται η περίοδος 1963-64).

Στατιστικά ανά αντίπαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τα στατιστικά της Νέας Σαλαμίνας για όλους τους αγώνες στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας (1955/56-2013/14) ανά αντίπαλο.

Νέα Σαλαμίνα Vs Σύνολο Εντός Εκτός
Ομάδα Αγώνες Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
Ανόρθωση 107 19 29 59 108 190 88 12 17 24 55 82 53 7 12 35 53 108 35
ΑΕΛ 105 36 28 41 153 166 131 20 17 15 80 69 74 16 11 26 73 97 57
Απόλλων 105 30 31 44 131 175 121 21 16 16 70 68 75 9 15 28 61 107 46
Ομόνοια 105 19 19 67 109 226 78 13 6 33 52 88 43 6 13 34 57 138 35
ΑΠΟΕΛ 103 22 20 61 96 183 89 15 9 27 61 87 53 7 11 34 35 96 36
Ολυμπιακός 93 34 25 34 156 158 123 23 15 9 92 59 79 11 10 25 64 99 44
Άρης 89 43 19 27 157 120 142 26 11 8 97 54 82 17 8 19 60 66 60
Αλκή 82 31 23 28 147 118 114 15 16 10 83 48 59 16 7 18 64 70 55
ΕΝΠ 81 23 29 29 90 107 91 17 15 9 57 42 58 6 14 20 33 65 33
Πεζοπορικός 72 13 28 31 79 112 73 11 10 15 52 57 42 2 18 16 27 55 31
ΕΠΑ 68 27 20 21 94 87 95 17 9 8 52 37 54 10 11 13 42 50 41
Εθνικός Άχνας 55 20 11 24 69 77 67 13 4 10 35 28 41 7 7 14 34 49 26
ΑΠΟΠ 36 21 8 7 70 35 59 11 6 1 41 16 32 10 2 6 29 19 27
ΑΕΚ 37 14 8 15 43 53 50 8 6 5 25 19 30 6 2 10 18 34 20
Ευαγόρας 34 13 13 8 53 33 47 12 4 1 39 10 34 1 9 7 14 23 13
Διγενής Μόρφου 28 8 10 10 41 39 30 5 4 5 20 20 17 3 6 5 21 19 13
Ομόνοια Αρ. 25 12 7 6 43 21 37 7 2 3 27 12 20 5 5 3 16 9 17
Δόξα 18 8 3 7 23 19 27 5 0 4 12 8 15 3 3 3 11 11 12
ΑΣΙΛ 16 8 2 6 31 19 24 4 1 3 14 9 12 4 1 3 17 10 12
Ερμής 14 5 4 5 22 19 16 4 1 2 13 6 11 1 3 3 9 13 5
ΑΠΕΠ 12 9 1 2 34 12 24 5 0 1 21 3 13 4 1 1 13 9 11
ΑΕΠ 12 5 4 3 14 10 19 2 3 1 8 6 9 3 1 2 6 4 10
Αναγέννηση 10 7 1 2 30 15 20 4 1 0 20 9 12 3 0 2 10 6 8
ΑΟΑΝ 8 4 4 0 10 4 16 2 2 0 5 1 8 2 2 0 5 3 8
Ορφέας 8 3 3 2 16 12 15 2 2 0 10 5 9 1 1 2 6 7 6
ΑΫΜΑ 6 5 1 0 26 7 15 3 0 0 16 3 8 2 1 0 10 4 7
Κεραυνός 6 2 2 2 6 5 6 2 1 0 4 0 5 0 1 2 2 5 1
ΑΠΟΠ Κιν. 6 1 2 3 8 11 5 1 1 1 4 4 4 0 1 2 4 7 1
Εθνικός Άσσιας 4 3 1 0 11 4 10 2 0 0 5 2 6 1 1 0 6 2 4
Οθέλλος 4 3 0 1 4 1 9 1 0 1 1 1 3 2 0 0 3 0 6
ΑΕΚ Κουκλιών 4 3 0 1 9 5 9 2 0 0 5 2 6 1 0 1 4 3 3
Χαλκάνορας 4 2 0 2 8 8 4 2 0 0 7 3 4 0 0 2 1 5 0
ΘΟΪ 2 2 0 0 5 2 6 1 0 0 3 1 3 1 0 0 2 1 3
Σύνολο 1359 455 356 548 1896 2053 1660 288 179 212 1086 859 974 167 177 336 810 1194 686

Η βαθμολογία υπολογίζεται βάσει των κανόνων βαθμολόγησης των επιμέρους πρωταθλημάτων. Σε κάποιες περιόδους ίσχυε το σύστημα βαθμολόγησης 2-1-0, σε κάποιες το σύστημα 3-2-1 και στις υπόλοιπες το σημερινό σύστημα 3-1-0.
Τα αποτελέσματα της περιόδου 1963-64, στην οποία το πρωτάθλημα διέκοπηκε, δεν συμπεριλαμβάνονται.

Πορεία Κύπελλο Κύπρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Σαλαμίνα έχει 59 συμμετοχές στο κύπελλο Κύπρου, έχοντας μία κατάκτηση, τρεις παρουσίες σε τελικό, 12 παρουσίες στην ημιτελική και 32 παρουσίες στην προημιτελική φάση. Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τα στατιστικά της Νέας Σαλαμίνας για όλους τους αγώνες στο κύπελλο Κύπρου (1953/1954-2014/2015) ανά αντίπαλο.

Νέα Σαλαμίνα Vs Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Π Α
Άδωνις 2 2 0 0 9 1 1 0
ΑΕΖ 2 2 0 0 18 2 1 0
ΑΕΚ 10 4 1 5 12 13 2 3
ΑΕΚ Κακοπετριάς 1 1 0 0 2 0 1 0
ΑΕΛ 10 2 4 4 15 15 2 4
ΑΕΜ Μόρφου 2 2 0 0 9 1 1 0
Αλκή 11 6 1 4 15 12 4 3
Αναγέννηση 9 4 2 3 17 11 3 1
Αναγέννηση Λυθροδόντα 1 1 0 0 8 0 1 0
Ανόρθωση 9 1 3 5 5 10 1 4
ΑΟΑΝ 1 1 0 0 4 2 1 0
ΑΠΕΠ 5 4 0 1 22 2 3 0
ΑΠΟΕΛ 20 4 5 11 20 41 3 9
Απόλλων 13 1 1 11 7 23 0 8
Απόλλων Λυμπιών 1 1 0 0 4 0 1 0
ΑΠΟΠ 2 2 0 0 9 0 2 0
Άρης 7 3 4 0 19 9 4 0
ΑΣΙΛ 4 4 0 0 10 1 3 0
Αχιλλέας Αγίου Θεράποντα 1 0 0 1 1 2 0 1
Διγενής 10 4 4 2 17 11 4 1
Δόξα 3 1 1 1 4 5 1 1
Εθνικός Άσσιας 2 2 0 0 10 0 2 0
Εθνικός Άχνας 10 5 1 4 14 11 1 3
Ελπίδα Ξυλοφάγου 1 1 0 0 4 2 1 0
Ένωσις Αγίων Ομολογητών 2 1 0 1 6 3 1 0
Ένωση Νέων Παραλιμνίου 9 3 0 6 9 14 3 4
ΕΠΑ 7 2 1 4 5 9 2 3
Ερμής 2 1 0 1 6 4 1 0
Ευαγόρας 5 4 1 0 13 1 4 0
Ηρακλής 1 1 0 0 4 1 1 0
ΘΟΪ Λακατάμιας 3 2 0 1 6 2 2 0
ΘΟΪ Αυγόρου 2 2 0 0 13 0 1 0
Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών 1 1 0 0 4 1 1 0
Κεραυνός 3 3 0 0 12 1 2 0
Ντεμίρσπορ Λάρνακας 1 1 0 0 8 5 1 0
Οθέλλος 4 4 0 0 12 3 3 0
Ολυμπιακός 8 2 1 5 8 2 1 3
Ομόνοια 15 5 2 8 18 33 3 6
Ομόνοια Αρ. 2 0 2 0 3 3 0 1
Ονήσιλος 3 2 1 0 9 1 2 0
Ορφέας 2 2 0 0 7 2 2 0
ΠΑΕΕΚ 3 3 0 0 5 0 2 0
Παρθενών Ζώδιας 1 1 0 0 3 0 1 0
Πεζοπορικός 8 3 0 5 18 16 3 4
Ροτσίδης Μάμμαρι 3 3 0 0 7 0 2 0
Φάρος Ακροπόλεως 1 1 0 0 6 1 1 0
Φωτειακός Φρενάρου 3 3 0 0 13 0 2 0
Χαλκάνορας Ιδαλίου 2 1 1 0 4 2 1 0
Σύνολο 228 109 36 83 454 278 85 59

Πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος Πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας Κατάληξη Κύπελλο
Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Υπέρ Κατά
1953-1954 2 4 6 4 1 1 23 11 9 Παραμονή Ημιτελικά
1954-1955 1 4 6 6 0 0 26 1 12 Συμμετοχή στα μπαράζ Προημιτελικά
1 3 4 3 1 0 17 5 7 Άνοδος
1979-1980 1 14 26 18 6 2 70 14 42 Άνοδος Β΄ γύρος
2001-2002 1 14 26 21 3 2 95 22 66 Άνοδος Προημιτελικά
2003-2004 1 14 26 21 3 2 68 23 66 Άνοδος Ομίλοι (16)
2008-2009[139] 3 14 26 14 7 5 38 21 49 Άνοδος Α΄ γύρος
2010-2011[140] 2 14 32 14 13 5 50 25 55 Άνοδος Α΄ γύρος

Παλαιοί Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1948-49 Flag of Cyprus.svg Μιχαήλ Δανιήλ Σιαλής
 • 1949000Flag of Cyprus.svg Ρουμπέν Περπεριάν
 • 1950000Flag of England.svg Γκίλλι
 • 1950-51 Flag of Cyprus.svg Κωστάκης Αντωνιάδης
 • 1951000Flag of Cyprus.svg Κώστας Ελευθερίου
 • 1952000Flag of England.svg Χέντερσον
 • 1952-53 Flag of Cyprus.svg Κώστάκης Αντωνιάδης
 • 1953-55 Flag of Cyprus.svg Κώστας Βασιλείου
 • 1955-57 Flag of Cyprus.svg Κώστας Τσίγκης
 • 1957-59 Flag of Hungary.svg Ούβε Ζέγκελερ
 • 1959-61 Flag of Cyprus.svg Νικής Γεωργίου
 • 1961-62 Flag of Cyprus.svg Κώστας Βασιλείου
 • 1962-64 Flag of Cyprus.svg Αράμ Τσιατιρτζιάν
 • 1964-65 Flag of Cyprus.svg Κώστας Βασιλείου
 • 1965-67 Flag of Cyprus.svg Κωστάκης Αντωνιάδης
 • 1967-68 Flag of Bulgaria.svg Στόγιαν Πετρώφ
 • 1968-69 Flag of Cyprus.svg Ανδρέας Φώκκης
 • 1969-71 Flag of Cyprus.svg Πάμπος Αβρααμίδης
 • 1971-73 Flag of SFR Yugoslavia.svg Σίμα Μιλοβάνωφ
 • 1973000Flag of SFR Yugoslavia.svg Μιλοβάνωφ
 • 1974000Flag of Cyprus.svg Μαυρίκιος Άσπρου
 • 1974-75 Flag of Cyprus.svg Αντρέας Κοντεάτης/Flag of Cyprus.svg Νικής Γεωργίου (Λάρνακα)
 • 1974-75 Flag of Cyprus.svg Μαυρίκιος Άσπρους (Λεμεσό)
 • 1975-77 Flag of Cyprus.svg Κωστάκης Αντωνιάδης
 • 1977-80 Flag of Bulgaria.svg Σπύρο Ντεπάρσκι
 • 1980-82 Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιόλεφ Γιάγκεχ
 • 1982000Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιάγκεχ
 • 1983000Flag of Cyprus.svg Ανδρέας Μουσκάλλης
 • 1983-84 Flag of the Czech Republic.svg Μάριο Μπούζεκ
 • 1984-86 Flag of the Czech Republic.svg Μίλαν Ματσιάλα
 • 1986-90 Flag of Cyprus.svg Ανδρέας Μουσκάλλης
 • 1990-91 Flag of Bulgaria.svg Μποζίηλ Κόλεφ
 • 1991-94 Flag of Poland.svg Βλατισλάβ Έγκελ
 • 1994-95 Flag of Montenegro.svg Μότσα Βούκοτιτς
 • 1995000Flag of Bulgaria.svg Μπορίς Νικόλωφ
 • 1995-96 Flag of Poland.svg Βλατισλάβ Έγκελ
 • 1996-97 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Σλόμποταν Κάραλιτς
 • 1998000Flag of Cyprus.svg Λούκας Κότροφος
 • 1998000Flag of Serbia.svg Μάικλ Ουροκάλο
 • 1998-99 Flag of Cyprus.svg Ανδρέας Μουσκάλλης

Πηγές: 1948-1998: Στυλιανού, 1988, σελ. 126 και Στυλιανού, 1998, σελ. 150

Παλαιοί Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Flag of Cyprus.svg Αγγελίδης Άγγελος (1967-78)
 • Flag of Cyprus.svg Ανδρέου Πάμπης (1987-97/1999-03)
 • Flag of Cyprus.svg Αριστοτέλους Βάσος (1950-64)
 • Flag of Cyprus.svg Ηλία Ηλίας (1971-82)
 • Flag of Cyprus.svg Ηλία Ηλίας (1983-96)
 • Flag of Cyprus.svg Ηλία Αντρελλής (1948-60)
 • Flag of Cyprus.svg Ιωαννίδης Ανδρέας (1988-08)
 • Flag of Cyprus.svg Ιωάννου Κόκος (1972-85)
 • Flag of Cyprus.svg Κοντεάτης Ανδρέας (1962-72)
 • Flag of Cyprus.svg Κότροφος Σοφοκλής (1959-72)
 • Flag of Cyprus.svg Κουλλαπής Λούκας (1976-86)
 • Flag of Cyprus.svg Κυριάκου Μωυσής (1973-85)[151]
 • Flag of Cyprus.svg Ορφανίδης Μιχάλης (1959-67)
 • Flag of Cyprus.svg Πιτσιάουλος Νίκος (1955-68)
 • Flag of Cyprus.svg Σιάλος Μιχάλης (1959-68)
 • Flag of Cyprus.svg Φώκκης Ανδρέας (1952-65)
 • Flag of Cyprus.svg Φώκκης Πασχάλης (1966-77)
 • Flag of Cyprus.svg Χριστοφή Βαρνάβας (1963-72)
 • Flag of Cyprus.svg Χριστοφή Κυριάκος (1959-68)
 • Flag of Sierra Leone.svg Τζούλιους Γούμπεϊ (2004-07)
 • Flag of Sierra Leone.svg Μουσταφά Μπαγκούρα (2006-08)
 • Flag of England.svg Ναϊτζελ Μακνήλ (1987-91)
 • Flag of England.svg Κένι Ντάιερ (1988-91)

Πηγές: 1948-1998: Στυλιανού, 1988, σελ. 185-209 και Στυλιανού, 1998, σελ. 177-180

Για περισσότερους παλαιούς ποδοσφαιριστές, δείτε Ποδοσφαιριστές Νέας Σαλαμίνας.

Τουρκοκύπριοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Νέα Σαλαμίνα με την τουρκοκυπριακή Γενί Τζαμί, σε ένα φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα στο Στάδιο Αμμόχωστος. Ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ομάδες μετά από 50 χρόνια.

Από την ίδρυσή της, η Νέα Σαλαμίνα επιδίωξε να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα της Αμμοχώστου. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αποδοχή συμμετοχής Τουρκοκύπριων ποδοσφαιριστών στην ποδοσφαιρική ομάδα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 αγωνίσθηκαν με τα χρώματα της Νέας Σαλαμίνας Τουρκοκύπριοι ποδοσφαιριστές (Σιεκκερής, Νιταής, Μουσταφάς κ.α.). Όταν εντάχθηκε στην ΚΟΠ, αγωνίστηκε για δύο περιόδους στη Β΄ κατηγορία και είχε ως αντιπάλους τουρκοκυπριακά σωματεία (π.χ. Ντεμίρσπορ Λάρνακας, Κενσγίκ Κιουτζιού, Τουρκ Κουτζιούκ). Όταν τα τουρκοκυπριακά σωματεία άρχισαν στα τέλη του 1955 να αποχωρούν από τα πρωταθλήματα της ΚΟΠ, η Νέα Σαλαμίνα έκανε προσπάθειες να μεταπεισθούν και να συνεχίσουν. Παρά την αποχώρηση των τουρκοκυπριακών συλλόγων από την ΚΟΠ, οι Τουρκοκύπριοι ποδοσφαιριστές παρέμειναν ευπρόσδεκτοι στη Νέα Σαλαμίνα. Το 1962 μετεγγράφηκαν στη Νέα Σαλαμίνα ο Καλλικάς και το 1970 ο τουρκικής καταγωγής Νεζιάκ.[152] Το 2004 μετεγγράφηκαν στη Νέα Σαλαμίνα οι Τουρκοκύπριοι Ιμάμ και Ουλούσοϊ, οι οποίοι με την παρουσία τους στη Νέα Σαλαμίνα έγιναν οι πρώτοι Τουρκοκύπριοι ποδοσφαιριστές που έλαβαν μέρος στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ μετά από τριάντα χρόνια.[153][154]

Στις 26 Μαρτίου 2005 η Νέα Σαλαμίνα έδωσε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με την τουρκοκυπριακή Γενί Τζαμί (στα πλαίσια της μεταγραφής του Ουλούσοϊ), στο γήπεδο Αμμόχωστος, επικρατώντας με 6-0. Ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ομάδες μετά από 50 χρόνια. Την αναμέτρηση παρακολούθησαν 2500 φίλαθλοι που κάθισαν μαζί στις κερκίδες στέλνοντας μήνυμα ειρήνης. Στην αναμέτρηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και από τις δύο κοινότητες, των δημοτικών και αθλητικών αρχών και της Εκκλησίας.[155][156]

Ποδόσφαιρο Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006, η Νέα Σαλαμίνα δημιούργησε γυναικείο ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο συμμετείχε στις γυναικείες διοργανώσεις. Στην πρώτη συμμετοχή της στο κυπριακό πρωτάθλημα την περίοδο 2006-2007, κατέλαβε την τρίτη θέση και προκρίθηκε στο τελικό του κυπέλλου,[157] όπου έχασε 1-3 από την ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων στο Νεο Γ.Σ.Π..[158] Την ίδια χρονιά κατέκτησε το Super Cup κερδίζοντας την ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων με 2-1 στο στάδιο Αμμόχωστος.[159][160][161]

Την περίοδο 2007-2008 κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Το ίδιο έγινε και την περίοδο 2008-09, χάνοντας το πρωτάθλημα λόγω μηδενισμού στο παιχνίδι της με τον πρωταθλητή Απόλλωνα, αφού στο μεταξύ τους παιχνίδι με γηπεδούχο τη Νέα Σαλαμίνα, ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι λόγω υπερβολικής παρουσίας φιλάθλων συγκριτικά με τη χωρητικότητα του γηπέδου.[162][163] Την ίδια περίοδο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα καθώς τερμάτισε πρώτη με τη λήξη του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος.

Την περίοδο 2008-2009 παίχτρια της Νέας Σαλαμίνας, η Σκεύη Αντωνίου, αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 64 γκολ [164].

Το σωματείο αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του γυναικείου ποδοσφαιρικού τμήματος το 2010 για οικονομικούς λόγους.

Τίτλοι-Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδρών
Γυναικών

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φίλαθλοι της Νέας Σαλαμίνας
Οι φίλαθλοι της Νέας Σαλαμίνας στο Στάδιο Αμμόχωστος σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Αλκή Λάρνακας την περίοδο 2011-12
Οι φιλάθλοι της Νέας Σαλαμίνας στο Στάδιο Αμμόχωστος σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Αλκή Λάρνακας την περίοδο 2011-12.  
Οι φίλαθλοι της Νέας Σαλαμίνας στο Στάδιο Αμμόχωστος σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την ΑΕΚ Λάρνακας την περίοδο 2009-10
Οι φιλάθλοι της Νέας Σαλαμίνας στο Στάδιο Αμμόχωστος σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την ΑΕΚ Λάρνακας την περίοδο 2009-10.  
Οι φίλαθλοι της Νέας Σαλαμίνας στο Στάδιο Αμμόχωστος σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Ένωσις Νέων Παραλιμνίου την περίοδο 2006-07.
Οι φιλάθλοι της Νέας Σαλαμίνας στο Στάδιο Αμμόχωστος σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Ένωσις Νέων Παραλιμνίου την περίοδο 2006-07.  
Οι φιλάθλοι της Νέας Σαλαμίνας στο Στάδιο Αμμόχωστος σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Αθλητική Ένωση Πάφου την περίοδο 2006-07.  
Οι φιλάθλοι της Νέας Σαλαμίνας στο Τσίρειο Στάδιο σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο τον Άρη Λεμεσού την περίοδο 2010-11.  
Οι φιλάθλοι της Νέας Σαλαμίνας στον τελικό Κυπέλλου Κύπρου 2000-2001, στο Νέο Γ.Σ.Π. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 «ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ». Αθλητισμός. Δήμος Αμμοχώστου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-08. https://web.archive.org/web/20151108201857/http://www.famagusta.org.cy/default.asp?id=261. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Μελετίου 2011, σελ. 97
 3. 3,0 3,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 16
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 17
 5. «Eδώ γεννήθηκε». Balla.com.cy. 2016-03-07. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-25. http://web.archive.org/web/20160525183128/http://www.balla.com.cy/edo-gennithike. Ανακτήθηκε στις 2016-05-25. 
 6. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 20
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 19
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 21
 9. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 23
 10. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 23
 11. Μελετίου 2011, σελ. 98
 12. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 51
 13. 13,0 13,1 Μελετίου 2011, σελ. 140
 14. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 24
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 Μελετίου 2011, σελ. 141
 16. 16,0 16,1 Μελετίου 2011, σελ. 142
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 37-41
 18. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 23
 19. Γαβριηλίδη 2001, σελ. 61
 20. 20,0 20,1 Μελετίου 2011, σελ. 204
 21. Γαβριηλίδη 2001, σελ. 59
 22. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 42
 23. 23,0 23,1 Μελετίου 2011, σελ. 212
 24. 24,0 24,1 Μελετίου 2011, σελ. 199
 25. 25,0 25,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 25
 26. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 189
 27. 27,0 27,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 78
 28. Στυλιανού 1998, σελ. 188
 29. «European U-16 Championship 1992». RSSSF. 28 Ιουνίου 2006. http://www.rsssf.com/tablese/ec-u16-92.html. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 30. Στυλιανού 1998, σελ. 191
 31. 31,0 31,1 31,2 31,3 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 4
 32. 32,0 32,1 Μελετίου 2011, σελ. 196
 33. 33,0 33,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 28
 34. 34,0 34,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 44
 35. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 61
 36. «1953/54». RSSSF. 2 Σεπτεμβρίου 2010. http://www.rsssf.com/tablesc/cypcuphistfull.html#54. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 37. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 45
 38. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 47
 39. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 63
 40. «1954/55». RSSSF. 2 Σεπτεμβρίου 2010. http://www.rsssf.com/tablesc/cypcuphistfull.html#55. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 41. 41,0 41,1 «Τραμπουκισμοί γιατί η Σαλαμίνα... τόλμησε να πετάξει έξω από το κύπελλο τον ΑΠΟΕΛ». Αθλητισμός. typos.com.cy. 2 Δεκεμβρίου 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2003-11-12. https://web.archive.org/web/20031112095048/http://typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=13498. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 42. 42,0 42,1 42,2 Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 65
 43. 43,0 43,1 43,2 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 48
 44. 44,0 44,1 44,2 44,3 44,4 44,5 «Cyprus - List of Final Tables 1931-1998». RSSSF. 6 Ιανουαρίου 2005. http://www.rsssf.com/tablesc/cyphist.html. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 45. Μελετίου 2011, σελ. 246
 46. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 131
 47. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 67-69
 48. 48,0 48,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 57
 49. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 63
 50. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 75
 51. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 64
 52. 52,0 52,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 66
 53. 53,0 53,1 Κυριάκου, Άκη (2015-12-13). «Τρεις φορές 3η η Νέα Σαλαμίνα». www.sigmalive.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-25. http://web.archive.org/web/20160525184204/http://www.sigmalive.com/sports/football/cyprus/a-league/291646/pane-21-xronia-na-kerdisei-entos-i-salamina-photos. Ανακτήθηκε στις 2016-05-25. 
 54. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 68
 55. 55,0 55,1 55,2 55,3 Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 78
 56. 56,0 56,1 56,2 56,3 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 73
 57. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 74
 58. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 186
 59. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 79-81
 60. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 136
 61. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 70-85
 62. Στεφανίδης, Γιώργος (2015-03-23). «Το Κύπελλο Παλιγγενεσίας το 1971». Χαραυγή: σελ. 12. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-01-11. https://web.archive.org/web/20160111165632/http://dialogos.com.cy/haravgi/wp-content/uploads/sites/3/2015/03/23032015.pdf. 
 63. 63,0 63,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 90
 64. 64,0 64,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 126
 65. 65,0 65,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 92
 66. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 91
 67. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 95
 68. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 96
 69. 69,0 69,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 97
 70. 70,0 70,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 99
 71. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 104
 72. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 139
 73. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 86-104
 74. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 106
 75. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 104
 76. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 105
 77. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 107
 78. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 109
 79. ««Έγκλημα και τιμωρία...»». SentraGoal Κύπρου. 26 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2013. https://archive.is/85LBE. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 80. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 115
 81. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 117
 82. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 118
 83. 83,0 83,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 123
 84. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 160
 85. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 143
 86. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 108-125
 87. 87,0 87,1 Στυλιανού 1998, σελ. 121
 88. 88,0 88,1 88,2 88,3 «Οι Σαλαμιναίοι ξέρουν από τελικούς (pics&vids)». Balla.com.cy. 2016-02-24. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-25. http://web.archive.org/web/20160525180740/http://www.balla.com.cy/oi-salaminaioi-xerun-apo-telikus. Ανακτήθηκε στις 2016-05-25. 
 89. Στυλιανού 1998, σελ. 123
 90. 90,0 90,1 Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 126
 91. 91,0 91,1 Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 162
 92. «Τελικοί Κυπέλλου Κύπρου». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/?lang=Gr&show=staticpage&PageID=286&CompetitionID=4. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
 93. Στυλιανού 1998, σελ. 125
 94. 94,0 94,1 Στυλιανού 1998, σελ. 126
 95. «Αγώνες-Κατακτήσεις». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/page/287/49/12/2009%20-%202010. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012. 
 96. «1982/83: Aberdeen sing in the rain» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. UEFA. 16 Ιανουαρίου 2009. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1982/intro.html. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
 97. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 157
 98. 98,0 98,1 98,2 98,3 «Season 1990 - 1991» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. UEFA. 16 Ιανουαρίου 2009. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1990/round=118/index.html. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
 99. 99,0 99,1 Στεφανίδης 2003, σελ. 206
 100. 100,0 100,1 Στεφανίδης 2003, σελ. 207
 101. Στυλιανού 1998, σελ. 130
 102. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 132
 103. 103,0 103,1 Στυλιανού 1998, σελ. 137
 104. «Ευρωπαία... η Σαλαμίνα». Ο Φιλελεύθερος: σελ. 12. 17 Απριλίου 1997. 
 105. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 128-146
 106. 106,0 106,1 106,2 Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 148
 107. «Η Σαλαμίνα πέφτει... σανίδα σωτηρίας μόνο η ΑΔΕΑ». TYPOS.COM.CY. 5 Μαΐου 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2003-11-17. https://web.archive.org/web/20031117145000/http://typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=5196. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
 108. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 149
 109. «Ο ήρωας του Τέπλιτσε και η «εκδίκηση» για την τεσσάρα». TYPOS.COM.CY. 12 Απριλίου 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2004-09-28. https://web.archive.org/web/20040928040030/http://typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=4251. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
 110. «Ο Ζουμπάρεφ έντυσε τη Λεμεσό στα γιορτινά». TYPOS.COM.CY. 13 Μαΐου 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2003-11-17. https://web.archive.org/web/20031117150950/http://typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=5502. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
 111. «Όταν η Σαλαμίνα έκανε το... μπαμ επί του ΑΠΟΕΛ». www.kerkida.net. 2015-12-21. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-01-03. https://web.archive.org/web/20160103063224/http://www.kerkida.net/articles/a-katigoria/eidiseis/nea-salamina/141948-otan-i-salamina-ekane-to-mpam-epi-toy-apoel. Ανακτήθηκε στις 2016-01-03. 
 112. «Άνοδος για τη Νέα Σαλαμίνα!». Εφημερίδα Πολίτης. 5 Απριλίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-08. https://archive.is/zv9d6. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 113. «Κόκκινα χαμόγελα στο Μακάρειο...». Protathlima.com. 5 Απριλίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2013. http://archive.is/rr1ii. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 114. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 146
 115. «Cyprus 2002/03». RSSSF. 25 Αυγούστου 2003. http://www.rsssf.com/tablesc/cyp03.html. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
 116. «Cyprus 2004/05». RSSSF. 28 Μαρτίου 2006. http://www.rsssf.com/tablesc/cyp05.html. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
 117. «Cyprus 2005/06». RSSSF. 26 Οκτωβρίου 2006. http://www.rsssf.com/tablesc/cyp06.html. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
 118. «Cyprus 2006/07». RSSSF. 7 Σεπτεμβρίου 2007. http://www.rsssf.com/tablesc/cyp07.html. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
 119. «Cyprus 2007/08». RSSSF. 12 Σεπτεμβρίου 2009. http://www.rsssf.com/tablesc/cyp08.html. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012. 
 120. «Παραμένει στην Α’ Κατηγορία η Νέα Σαλαμίνα». Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. 23 Μαΐου 2013. http://www.cfa.com.cy/Gr/news/14612. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2013. 
 121. 121,0 121,1 «Παγκύπριο Πρωτάθλημα "Γλαύκος Κληρίδης" 13/14 - Β' Φάση - Β' ΟΜΙΛΟΣ». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/competitionstage/1374198/1705364. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2014. 
 122. «Ισοφάρισε το ρεκόρ νικών». sentragoal.philenews.com. 19 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-08. https://web.archive.org/web/20151108202208/http://goal.philenews.com/article.asp?catid=23561&subid=2&pubid=129732700. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2014. 
 123. «Πρωτάθλημα Marfin Laiki Α΄Κατηγορίας 2009-2010 - Φάση Α΄». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/competitionstage/45/53/12/2009%20-%202010. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 124. «Πρωτάθλημα Λαϊκής Τράπεζας 2011/2012 - Φάση Β΄ - Β΄ Όμιλος». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/competitionstage/87/181/14/2011-2012. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 125. «Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας 2012/2013 - ΦΑΣΗ Β΄ - Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ». Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. 23 Μαΐου 2013. http://www.cfa.com.cy/Gr/competitionstage/111/220. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2013. 
 126. «Κύπελλο Κύπρου Α΄ - Β΄ Κατηγορίας Coca-Cola - Φάση Β΄ (2013-2014)». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/kofixtures/1464676/1577606. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
 127. «Παγκύπριο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας 14/15 - Β΄ Φάση - Β΄ Όμιλος 14/15». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/competitionstage/1762710/2088179. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2014. 
 128. «Κύπελλο Κύπρου Α΄ - Β΄ Κατηγορίας Coca-Cola - Φάση Β΄ (2014-2015)». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/kofixtures/1881950/1976520. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2014. 
 129. «Αποφάσεις Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Κριτηρίων». ΚΟΠ. 17 Μαΐου 2013. http://www.cfa.com.cy/Gr/news/14551/17. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2013. 
 130. Στεφανίδης 2003, σελ. 206
 131. Στεφανίδης 2003, σελ. 207
 132. 132,0 132,1 132,2 132,3 «Season 1995» (στα Αγγλικά). UEFA INTERTOTO CUP. UEFA. 21 Αυγούστου 2008. http://en.archive.uefa.com/competitions/intertotocup/history/season=1995/round=675/group=787.html. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2012. 
 133. 133,0 133,1 133,2 133,3 «UEFA Intertoto Cup 1995» (στα Αγγλικά). UEFA Intertoto Cup. RSSSF. 07 Ιουλίου 2002. http://www.rsssf.com/tablesu/uic95.html. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2012. 
 134. 134,0 134,1 134,2 134,3 «Season 1997» (στα Αγγλικά). UEFA INTERTOTO CUP. UEFA. 21 Αυγούστου 2008. http://en.archive.uefa.com/competitions/intertotocup/history/season=1997/round=726/group=871.html. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2012. 
 135. 135,0 135,1 135,2 135,3 «UEFA Intertoto Cup 1997» (στα Αγγλικά). UEFA Intertoto Cup. RSSSF. 07 Ιουλίου 2002. http://www.rsssf.com/tablesu/uic97.html. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2012. 
 136. 136,0 136,1 «Season 2000» (στα Αγγλικά). UEFA INTERTOTO CUP. UEFA. 16 Ιανουαρίου 2009. http://en.archive.uefa.com/competitions/intertotocup/history/season=2000/round=1462/index.html. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2012. 
 137. 137,0 137,1 137,2 137,3 «UEFA Intertoto Cup 2000» (στα Αγγλικά). UEFA Intertoto Cup. RSSSF. 07 Ιουλίου 2002. http://www.rsssf.com/tablesu/uic00.html. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2012. 
 138. 138,0 138,1 «Season 2000» (στα Αγγλικά). UEFA INTERTOTO CUP. UEFA. 16 Ιανουαρίου 2009. http://en.archive.uefa.com/competitions/intertotocup/history/season=2000/round=1463/index.html. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2012. 
 139. «Πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας 2008-2009 - Φάση Α΄». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/competitionstage/5/29/6/2008%20-%202009. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 140. «Πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας 2010-2011 - Α΄ ΟΜΙΛΟΣ - Φάση Β΄». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/competitionstage/63/128/15/2010-2011. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
 141. «Και επίσημα Μίρσαντ Γιόνους». Sigmalive.com. 21 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2013. https://archive.is/KmzJl. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2012. 
 142. «Υπέγραψε και ανακοινώνεται ο Χαραλαμπίδης!». protathlima.com. 19 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2013. https://archive.is/X14xb. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2013. 
 143. «Τέλος ο Χαραλαμπίδης (τα πρώτα ονόματα για τον αντικαταστάτη)». kerkida.net. 7 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. https://archive.is/Ck0DO. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. 
 144. «Νέα μέρα (το μήνυμα Καλαϊτζίδη)». kerkida.net. 11 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2013. https://archive.is/SDebg. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. 
 145. «Νέα στροφή από Καλαϊτζίδη, φεύγει οριστικά». sentragoal.philenews.com. 15 Ιανουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-08. https://web.archive.org/web/20151108202725/http://goal.philenews.com/article.asp?catid=23561&subid=2&pubid=129610956. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2014. 
 146. «Υπέγραψε και αναλαμβάνει ο Λάρκου». sentragoal.philenews.com. 16 Ιανουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-08. https://web.archive.org/web/20151108202956/http://goal.philenews.com/article.asp?catid=23561&subid=2&pubid=129611840. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014. 
 147. «Νέα Σαλαμίνα: Και επίσημα τέλος ο Λάρκου». sigmalive.com. 16 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-08. https://web.archive.org/web/20151108225539/http://www.sigmalive.com/sports/football/cyprus/a-league/190051/nea-salamina-kai-episima-telos-o-larkou. 
 148. «ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Έβαλε υπογραφή ο Νίκος Παναγιώτου». sport-fm.com.cy. 16 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-08. https://web.archive.org/web/20151108225607/http://sport-fm.com.cy/podosfairo/salamina/item/21899-%CE%BD%CE%B5%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%BF-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%85/21899-%CE%BD%CE%B5%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%BF-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%85.html. 
 149. «Τέλος ο Παναγιώτου απο τη Νέα Σαλαμίνα». sigmalive.com. 4 Μαΐου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-08. https://web.archive.org/web/20151108225552/http://www.sigmalive.com/sports/football/cyprus/a-league/229406/telos-o-panagiotou-apo-ti-nea-salamina. 
 150. «Σαλαμίνα: Υπέγραψε ο Jan de Jonge». sigmalive.com. 19 Ιουνίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-08. https://web.archive.org/web/20151108202249/http://www.sigmalive.com/sports/team/salamina/242554/salamina-ypegrapse-o-jan-de-jonge. 
 151. «Μωϋσής Β.: Ένας ακούραστος εργάτης στην εποχή της φανέλας». 2014-03-03. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-25. http://web.archive.org/web/20160525184057/http://www.24h.com.cy/balla/item/51117-moisis-v-enas-akourastos-ergatis-sitn-epoxi-tis-fanelas.html. Ανακτήθηκε στις 2016-05-25. 
 152. Στυλιανού 1998, σελ. 149
 153. «Κύπρος : Ο αθλητισμός ενώνει ...». SportNet. 26 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2013. https://archive.is/QcBbx. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. 
 154. «Ο καλύτερος Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής πάει Αλκή». Εφημερίδα Καθημαρινή. 13 Ιουνίου 2011. http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=48610&show=Y. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. 
 155. «Πενήντα χρόνια μετά, το ποδόσφαιρο μας ένωσε...». typos.com.cy. 26 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2013. https://archive.is/k1PXr. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2012. 
 156. «Τείχη, καλά κτισμένα». 24sports.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-05. http://web.archive.org/web/20160305120650/http://www.24sports.com.cy/mobile.php?modid=2&artid=113607. Ανακτήθηκε στις 2016-05-25. 
 157. «ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΑΕΚ-ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΕΛΙΚΟ». www.kerkida.net. 2007-05-06. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-11-07. https://web.archive.org/web/20071107204528/http://www.kerkida.net/index.php?pageaction=ker&modid=ShowArticle&artid=2806&catid=26. Ανακτήθηκε στις 2007-05-06. 
 158. «ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΝΤΑΜΠΛ Η ΑΕΚ». www.kerkida.net. 2007-05-13. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-11-07. https://web.archive.org/web/20071107204403/http://www.kerkida.net/index.php?pageaction=ker&modid=ShowArticle&artid=2945&catid=26. Ανακτήθηκε στις 2007-11-07. 
 159. «Σούπερ πρωταθλήτρια η Νέα Σαλαμίνα». www.politis-sports.com. 2007-10-28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-12-27. http://www.webcitation.org/6e58ACtjI. Ανακτήθηκε στις 2016-01-03. 
 160. «ΕΓΡΑΨΕ... ΙΣΤΟΡΙΑ». www.kerkida.net. 2007-10-29. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-10-31. https://web.archive.org/web/20071031035827/http://www.kerkida.net/index.php?pageaction=ker&modid=ShowArticle&artid=7011&catid=26. Ανακτήθηκε στις 2007-10-29. 
 161. «ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΓΥΝΑΙΚΩΝ». www.kerkida.net. 2007-10-23. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-10-25. https://web.archive.org/web/20071025003147/http://www.kerkida.net/index.php?pageaction=ker&modid=ShowArticle&artid=6870&catid=26. Ανακτήθηκε στις 2007-10-23. 
 162. «Πρωτάθλημα Γυναικών Α΄ Κατηγορίας - Φάση Α΄». ΚΟΠ. http://www.cfa.com.cy/Gr/competitionstage/40/39/6/2008%20-%202009. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2012. 
 163. «Σαλαμίνα: Ποιο Fair Play από Απόλλων Ladies;». SigmaLive. 26 Φεβρουαρίου 2009. http://www.cfa.com.cy/Gr/competitionstage/40/39/6/2008%20-%202009. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2012. 
 164. «Σκόρερ Γυναικείου πρωταθλήματος 2008-2009». Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. http://www.cfa.com.cy/?lang=Gr&show=staticpage&PageID=281&CompetitionID=40. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2009. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Γαβριηλίδης, Μιχάλης; Παπαμωυσέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN 9963-8720-1-8. 
 • Μελετίου, Γιώργος (2011). Κυπριακό ποδόσφαιρο 1900-1960. Λευκωσία: Power Publishing. ISBN 978-9963-688-87-6. 
 • Στυλιανού, Πάμπος; Γεωργίου, Νεόφυτος (1988). Νέα Σαλαμίνα, 40 χρόνια πρωτοπόρας αθλητικής πορείας. Κύπρος: Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου. 
 • Στυλιανού, Πάμπος (1998). 50 χρόνια Νέα Σαλαμίνα 1948-1998. Κύπρος: Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου. ISBN 9963-8370-0-Χ. 
 • Στεφανίδης, Γιώργος (2003). 40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Λευκωσία: Χαραυγή. ISBN 9963-8841-1-3. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα