Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Α.Π.Ο.Ε.Λ.
Όνομα Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας
Ίδρυση 8 Νοεμβρίου 1926
Χρώματα           Μπλε, Κίτρινο
Πρόεδρος Μάριος Χαραλάμπους
Ιστοσελίδα apoel.com.cy
Ενεργά τμήματα του Α.Π.Ο.Ε.Λ.
Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg Basketball pictogram.svg
Ποδόσφαιρο Καλαθόσφαιρα Καλαθόσφαιρα

(Γυναικών)

Volleyball (indoor) pictogram.svg Futsal pictogram.svg Table tennis pictogram.svg
Πετόσφαιρα Ποδόσφαιρο

σάλας

Πινγκ πονγκ
Cycling (road) pictogram.svg Bowling pictogram.svg Archery pictogram.svg
Ποδηλασία Μπόουλινγκ Τοξοβολία
Swimming pictogram.svg Athletics pictogram.svg Blu Bianco e Giallo (Diagonale).png
Κολύμβηση Δρομείς Σύλλογος

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (Α.Π.Ο.Ε.Λ.) είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου. Τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ (μπλε και κίτρινο) συμβολίζουν τον πόθο των Ελλήνων Κυπρίων για ένωση της Κύπρου με την κυρίως Ελλάδα. Συγκεκριμένα το μπλε συμβολίζει την ελληνική σημαία και το κίτρινο τη σημαία της ελληνορθοδοξίας με το Δικέφαλο αετό. Εδρεύει στο Γ.Σ.Π.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία του Α.Π.Ο.Ε.Λ. είναι ο Γεώργιος Πούλιας. O Πούλιας ήρθε το 1922 στην Κύπρο από την Αλεξάνδρεια. Σκοπός του ήταν η ανάληψη, σε συνεργασία με έναν από τους θείους του, της διαχείρισης της επιχείρησης «Καπνοβιομηχανία Διανέλλου και Bεργόπουλου». Θα αντικαθιστούσε τον αποθανόντα Bεργόπουλο..

Παράλληλα, η επιλογή μελών του σωματείου Τράστ (με το οποίο ασχολείθηκε αρχικά ο Πούλιας)με βάση τα κριτήρια καταγωγής τους αποτέλεσε κύρια και σοβαρή διαφωνία. Μερίδα μελών υποστήριξε την άποψη ότι μόνο Έλληνες Ορθόδοξοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα εγγραφής ως μέλη του Τραστ. Από την άλλη υπήρχε η άποψη να συνεχίσει το σωματείο να αποδέχεται ως μη τακτικά μέλη του Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες, όπως ίσχυε από της ίδρυσης του. Τελικά, μέλη και ποδοσφαιριστές που επιδίωκαν τη δημιουργία ενός καθαρά ελληνικού σωματείου στη Λευκωσία με τη συμμετοχή μόνο Ελλήνων Κυπρίων απεχώρησαν και ίδρυσαν στις 8 Νοεμβρίου 1926 τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ).

O Γεώργιος Πούλιας διακρινόταν για την αγάπη του για τον αθλητισμό. Έτσι, λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του στην Κύπρο, αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών Σωματείων, του Τραστ και του Πανεργατικού. Η δυσαρέσκεια του για τον τρόπο επιλογής των μελών του Tραστ αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του ΑΠΟΕΛ στις 8 Νοεμβρίου 1926.

Μετονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας το 1928 με απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Η ιδέα για την μετονομασία προήλθε μετά από ένα ταξίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αλεξάνδρεια το 1927, όπου και πραγματοποίησε σειρά από φιλικούς αγώνες. Η απόδοση των ποδοσφαιριστών του ΠOΕΛ άφησε άριστες εντυπώσεις στους αθλητικούς παράγοντες της Αλεξάνδρειας. Οι παίκτες του ΠOΕΛ έδειξαν ότι είχαν γενικά αθλητικά προσόντα, πέρα από το ποδόσφαιρο. Ορισμένα λοιπόν άτομα πρότειναν τη δημιουργία τμήματος στίβου. Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε να συγκατανεύσει η Γενική Συνέλευση, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό, ο ΑΠOΕΛ ήταν καθαρά ποδοσφαιρικό σωματείο. Η Γενική Συνέλευση του 1928 ομοφώνως αποφάσισε τη μετονομασία του σωματείου σε ΑΠOΕΛ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για δημιουργία και άλλων, εκτός του ποδοσφαιρικού, τμημάτων στο σωματείο. Ως εκ τούτου, ο ΠOΕΛ απέκτησε πολύ γρήγορα τμήμα στίβου, πετόσφαιρας και επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ράγκμπυ, πυγμαχίας, ποδηλασίας, χόκευ , ενώ διατηρούσε και εκδρομικό τμήμα. Επίσης ο σύλλογος έκδωσε αθλητική εφημερίδα, την Αθλητική Ηχώ, από τις πρώτες αθλητικές κυπριακές εφημερίδες.

Η πρώτη διάκριση του σωματείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι την περίοδο 1930 - 1931, η όλη δραστηριότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου περιοριζόταν σε φιλικά παιγνίδια. Εν τω μεταξύ όμως είχαν ιδρυθεί και άλλοι σύλλογοι εκτός από τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο: ο Πεζοπορικός το 1927, η ΑΕΛ και ο Άρης το 1930 και ο Ολυμπιακός Λευκωσίας το 1931. Με πρωτοβουλία λοιπόν ορισμένων ατόμων και με διοργανωτή τον Πεζοπορικό προκηρύχθηκε το 1932 το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο, αφού η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί. Στον τελικό ο ΑΠOΕΛ συνέτριψε στη Λάρνακα την ΑΕΛ με 4—0 και κατέστη ο πρώτος πρωταθλητής Κύπρου, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο.

Ίδρυση της Κ.Ο.Π.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934 προέκυψε έντονη διαφωνία μεταξύ του Tραστ και της Ανόρθωσης Αμμόχωστου, σχετικά με τη διοργάνωση του τέταρτου ανεπίσημου πρωταθλήματος. Παράγοντες του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ επενέβησαν στη διένεξη αυτή. Πρότειναν τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, με αντικειμενικό στόχο τη δημιουργία ομοσπονδίας και την προκήρυξη του παγκύπριου πρωταθλήματος. Στην έδρα του στη Λευκωσία, στις 23 Σεπτεμβρίου 1934, αποφασίστηκε η ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Τα γεγονότα του 1948[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1948 ήταν σημαντική χρονιά στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού. Οι πολιτικές διαφορές ήταν η αιτία του σχίσματος σε αυτόν, και δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον ΑΠΟΕΛ. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρισκόντουσαν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό.

Στις 23 Μαΐου 1948 το διοικητικό συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ έστειλε τηλεγράφημα προς τον ΣΕΓΑΣ. Στο έγγραφο ο ΑΠOΕΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» και ευχόταν «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία».

Οι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του ΑΠOΕΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό «εθνοκτόνο ανταρσία» πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους, και διαχώρισαν τη θέση τους. Ο Tύπος με συνεχείς ανταποκρίσεις και σχόλιά του διεύρυνε τη ρήξη. Ακολούθησε η τιμωρία για αόριστο χρονικό διάστημα πέντε αθλητών του ΑΠOΕΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, X'Bασιλείου και Xριστοδούλου). Τελικά μια ομάδα ατόμων αποχώρησε από τον ΑΠOΕΛ και ίδρυσε, στις 4 Ιουνίου 1948, νέο σωματείο στην Λευκωσία με την επωνυμία Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας.

Προηγουμένως είχε ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 1948 η Νέα Σαλαμίνα, τον Απρίλιο η Αλκή και τον Μάιο ο Ορφέας.

Ευρωπαϊκά Επιτεύγματα

Ο Α.Π.Ο.Ε.Λ είναι η πρώτη Κυπριακή ομάδα που έχει καταφέρει να περάσει στην φάση των ομίλων των δύο μεγαλύτερων διασυλλογικών διοργανώσεων της Ευρώπης το UEFA Chanmpions Leugue και το UEFA Europa League. 3 φορές στο UEFA Chanmpions Leugue και μια φορά στο UEFA Europa League. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κατά τη δεύτερη συμμετοχή του στους ομίλους του UEFA Chanmpions Leugue κατά τη περίοδο του 2012-2013 έχει καταφέρει να φτάσει στον προημιτελικό δηλαδή στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτή την περίοδο ο Α.Π.Ο.Ε.Λ έχει καταφέρει να υποτάξει ομάδες όπως τη Πόρτο, τη Σαχτάρ, τη Ζενίτ και την ιστορική πρόκριση απέναντι στη Λυών στη φάση των 16. Τελικά το όνειρο τελειώνει όταν στην φάση των 8 βρίσκει απέναντι του το μεγαθήριο που ονομάζεται Ρεάλ Μαδρίτης και αποκλείεται με συνολικό σκορ 8-2 και στους 2 αγ'ωνες,.

Τμήμα Ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ΑΠΟΕΛ (ποδόσφαιρο)

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (Α.Π.Ο.Ε.Λ.) εδρεύει στη Λευκωσία. Ο ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ[1] αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ασπίδα Κύπρου:
  • Νικήτρια (13): 1963, 1984, 1986, 1992, 1993, 1996, 1999, 2002, 2004, 2008, 2009, 2011, 2013

Τμήμα Καλαθόσφαιρας Αντρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα καλαθόσφαιρας ιδρύθηκε το 1948 και μέχρι το 1958 οι αγώνες, φιλικοί πάντα, γίνονταν σε αυτοσχέδια γήπεδα. Το 1957 μια μικτή ομάδα από καλαθοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ και της ΓΣ Παγκύπρια μετέβησαν στην Αίγυπτο δίνοντας πολλά φιλικά παιχνίδια. Το 1958 διοργανώθηκε το πρωτάθλημα Λευκωσίας με πρώτο πρωταθλητή τον ΑΠΟΕΛ. Το 1965 ιδρύθηκε η Κυπριακή ομοσπονδία διοργανώνοντας και τις πρώτες επίσημες διοργανώσεις με τον ΑΠΟΕΛ να κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή ήταν το 1980 με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας . Στη διοργάνωση του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1985 ο ΑΠΟΕΛ δημιούργησε ένα μεγάλο ρεκόρ, στη διοργάνωση αντιμετώπισε τη Ζαντάρ πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας και με μεγάλους παίκτες στην σύνθεση της όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς, στον έναν από τους δύο αγώνες που έγιναν στο Ζαντάρ ο ΑΠΟΕΛ έχασε με 192-116, συνολικά σημειώθηκαν 298 πόντοι οι περισσότεροι που έχουν σημειωθεί σε ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κυπριακό Πρωτάθλημα (11): 1976, 1979, 1981, 1995, 1996, 1998, 1999, 2002, 2009, 2010, 2014
 • Κυπριακό Κύπελλο (11): 1973, 1979, 1984, 1986, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 2002, 2003
 • Κυπριακή Ασπίδα (10): 1972, 1976, 1986, 1994, 1995, 1996, 1998, 2001, 2002, 2010

Τμήμα Πετόσφαιρας Αντρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πετοσφαίρiση καλλιεργήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ το 1926 αμέσως μετά την ίδρυση του , μάλιστα στους παγκύπριους αγώνες του 1928 η δευτεραθλήτρια ομάδα της Λευκωσίας αποτελούνταν από αθλητές του ΑΠΟΕΛ. Μέχρι το 1947 οι κυπριακές ομάδες ελλείψει διοργανώτριας αρχής επιδίνονταν μόνο σε φιλικές συναντήσεις.

Το 1947 ιδρύθηκε η τοπική επιτροπή Κύπρου η οποία καθιέρωσε τοπικά πρωταθλήματα, με τους εκάτοστε πρωταθλητές να συμμετέχουν στο πανεπαρχειακό πρωτάθλημα που ήταν η Β΄ κατηγορία του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Το 1951 ο ΑΠΟΕΛ κατακτά το πρωτάθλημα και προσκαλείται στην Αίγυπτο για φιλικούς αγώνες, έτσι έγινε η πρώτη Κυπριακή ομάδα που παίζει στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα οι αγώνες βόλεϊ περιορίστηκαν, ενώ μεγάλη άνθιση γνώρισαν τα τουρνουά Beach volley μεταξύ των συλλόγων. Από το 1965 που ιδρύθηκε η κυπριακή ομοσπονδία ο ΑΠΟΕΛ πρωταγωνιστεί.

Στα πανελλήνια πρωταθλήματα η μεγαλύτερη επιτυχία του ΑΠΟΕΛ ήταν το 1971 όταν στο πανεπαρχειακό πρωτάθλημα σημείωσε 5 νίκες και μία ήττα τερματίζοντας 2ος και χάνοντας την άνοδο για την Ά εθνική.

Από τις μεγαλύτερες μορφές του ΑΠΟΕΛ και του κυπριακού βόλεϊ ήταν ο Κώστας Χατζηανδρέου.

Τίτλοι στη πετόσφαιρα Αντρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Πετόσφαιρας Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γυναικείο τμήμα πετόσφαιρας ιδρύθηκε το 1975 και έχει στο παλμαρέ του ένα Κύπελλο Κύπρου το 1978. Μεγάλες αθλήτριες που έχουν περάσει από αυτό το τμήμα του ΑΠΟΕΛ είναι οι αδελφές Νικολάου (Χριστίνα, Μάρω, Στάλω, Άντρη) οι οποίες αγωνίστηκαν και σε ελληνικούς συλλόγους κατακτώντας και πρωταθλήματα Ελλάδας.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κύπελλο Κύπρου: 1978

Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΠΟΕΛ είναι πρωτοπόρος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης σην Κύπρο. Το τμήμα αυτό ιδρύθηκε το 1928 και το 1936 διοργάνωσε τουρνουά με τη συμμετοχή και αθλητών από άλλους συλλόγους. Από το 1950 ο ΑΠΟΕΛ διοργάνωνε διασυλλογικά πρωταθλήματα αφού δεν υπήρχε επίσημη ομοσπονδία. Την 1 Ιουλίου 1963 με πρωτοβουλία του ΑΠΟΕΛ και με ιδρυτικά μέλη το Παγκύπριο γυμνάσιο, τη Αγγλική Σχολή και τη λέσχη υπαλλήλων της ΑΤΗΚ ιδρύθηκε η Κυπριακή ομοσπονδία (ΠΟΕΠΑ), η οποία και διοργανώνει τα πρώτα πρωταθλήματα στα οποία πρωταγωνιστούσε ο ΑΠΟΕΛ. Το 1970 ιδρύεται και το γυναικείο τμήμα του συλλόγου το οποίο ήταν το πρώτο στην Κύπρο.

Μεγάλοι αθλητές του ΑΠΟΕΛ είναι ο Μιχαλάκης Ζαμπάς με 6 συνεχόμενους τίτλους και ο οποίος σκοτώθηκε το 1974 στην τούρκικη εισβολή καθώς και ο Σταύρος Λούρας.

Τίτλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • πρωταθλήματα Κύπρου : 1974, 1978, 1979, 1980, 1981, 1983, 1986, 1988, 1989, 1990
 • κύπελλα Κύπρου :1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1988

Τμήμα Κλασικού Αθλητισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΠΟΕΛ καλλιέργησε τον κλασικό αθλητισμό από το 1926 αμέσως μετά την ίδρυση του συλλόγου. Οι πρώτοι αθλητές στίβου ήταν οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου, μάλιστα τέσσερις ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ είχαν πάρει μέρος στους πανελλήνιους αγώνες της Λεμεσού. Το 1945 καθιερώθηκαν στη Κύπρο διασυλλογικό πρωτάθλημα όπου ο ΑΠΟΕΛ , μέχρι το 1968, κατέκτησε όλες τις διοργανώσεις εκτός από μία. Το 1968 καταργείται το διασυλλογικό πρωτάθλημα και στη θέση του διοργανώνονται τα Διαγόρεια στη μνήμη του παλιού παράγοντα και ιδρυτικού μέλος του ΑΠΟΕΛ Διαγόρα Νικολαΐδη. Το 1976 όλα τα κυπριακά σωματεία αναστέλλουν τη λειτουργία των τμημάτων κλασικού αθλητισμού αφού όλοι οι αθλητές τους εντάχθηκαν στους επαρχιακούς συλλόγους.

Tμήμα Ποδηλασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα ποδηλασίας ιδρύθηκε το 1970 . Τα πρώτα χρόνια οι αθλητές του συλλόγου συμμετείχαν σε εσωτερικούς αγώνες αφού η κυπριακή ομοσπονδία ιδρύθηκε πολύ αργότερα το 1978. Για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα οι αθλητές του ΑΠΟΕΛ συμμετείχαν το 1979 στον διεθνή γύρο του Ισραήλ. Την επόμενη χρονιά συμμετείχαν στην ανάβαση Πάρνηθας όπου ο Σπύρος Αγρότης τερμάτισε πρώτος στους εφήβους και ήταν 4ος στη γενική βαθμολογία , αυτή ήταν η πρώτη διεθνής νίκη του ΑΠΟΕΛ. Ο ίδιος αθλητής κατέκτησε και το αργυρό μετάλλιο στους αγώνες μικρών κρατών Ευρώπης που έγιναν το 1985.

Ο ΑΠΟΕΛ στη ποδηλασία έχει αναδείξει μεγάλους αθλητές, από αυτούς πρωταθλητές Κύπρου έχουν αναδειχτεί, ο Σπύρος Αγρότης (1979, 1980, 1981, 1984, 1990), ο Ανδρέας Αγρότης (1985, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997) , ο Γιώργος Χατζημάρκου (1986). Επίσης Παγκύπριους τίτλους έχουν κατακτήσει και οι Νίκος Δημητρίου, Μιχάλης Χατζηιωάννου, Αλέξης Χαραλάμπους, Σωτήρης Σταύρου, Γιώργος Καλλίδης και ο Ευτήχιος Κασάπης.

Τίτλοι Ποδηλασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πρωτάθλημα Κύπρου ομαδικό ανδρών (19) : 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1991,1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2001
 • Πρωτάθλημα Κύπρου ομαδικό εφήβων : 1997, 1998
 • Πρωτάθλημα Κύπρου ομαδικό παίδων : 1981, 1983, 1984, 1992, 1997, 1998
 • Κύπελλα (4): 1996, 1997, 1998, 1999

Τμήμα Πυγμαχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα πρώτα τμήματα του ΑΠΟΕΛ ήταν και η πυγμαχία. Μεγάλοι αθλητές που έχει αναδείξει ο ΑΠΟΕΛ ήταν ο Κοβής Ιωαννίδης και ο Πετράκης Λοϊζίδης.

Τμήμα Ράγκμπι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα πρώτα τμήματα του συλλόγου το 1926, η λειτουργία του κράτησε λίγες εβδομάδες αφού τα ξερά γήπεδα της εποχής δεν ευνοούσαν την αναπτυξη του αθλήματος στην Κύπρο.

Τμήμα Χόκεϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα χόκεϊ ιδρύθηκε πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά διαλύθηκε το 1949 αφού πρώτα συμμετείχε και στα τρία πρωταθλήματα Κύπρου που διοργανώθηκαν με μεγαλύτερο αντίπαλο την Α.Υ.Μ.Α.. Παίκτες του τμήματος το 1930 αναφέρονται οι Π. Σαββίδης, Ν. Κυριακίδης, Χρ. Σαββίδης, Χρ. Συμεωνίδης, Ν. Πετρίδης, Γ. Ξενοφώντος, Π. Μιχαηλίδης, Ι. Ιωαννίδης, Κ. Τσιμμίλης , Ε. Γιαννακάκης και Μ. Κωνσταντινίδης[2].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • ΑΠΟΕΛ 1926-2001 75 χρόνια ένδοξης πορείας, έκδοση ΑΠΟΕΛ Λευκωσία 2002
 • Στεφανίδης, Γιώργος (2003). 40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Λευκωσία: Χαραυγή. ISBN 9963-8841-1-3. 
 • Γαβριηλίδη, Μιχάλης; Παπαμωησέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN ISBN 9963-8720-1-8. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ | apoelfc.com.cy
 2. Αθλητικό Τύπος, φύλλο 30-11-1931

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]