Κύπελλο Κύπρου (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κύπελλο Κύπρου
Cyprus Coca-Cola Cup (logo).png
Διοργανωτής ΚΟΠ
Ίδρυση 1934
Πρώτη περίοδος Κύπελλο Κύπρου ποδοσφαίρου ανδρών 1934-35
Χώρα Flag of Cyprus.svg Κύπρος
Χώρος διεξαγωγής Κύπρος
Αριθμός ομάδων 28
Προκρίνει σε ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ
Τρέχων κάτοχος ΑΕΚ Λάρνακας
(2017-18)
Περισ. κατακτήσεις ΑΠΟΕΛ (21)
Ιστοσελίδα cfacup.com.cy
Soccerball current event.svg 2018-19
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τη διοργάνωση

Το Κύπελλο Κύπρου αποτελεί ποδοσφαιρική διοργάνωση της Κύπρου. Διοργανώνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι ομάδες των πρωταθλημάτων της Α΄ κατηγορίας και της Β΄ κατηγορίας. Παλαιότερα στη διοργάνωση συμμετείχαν και οι ομάδες της Γ΄ κατηγορίας και της Δ΄ κατηγορίας. Πολυνίκης του θεσμού είναι ο ΑΠΟΕΛ με 21 κατακτήσεις.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κύπελλο Κύπρου ξεκίνησε το 1934 όταν είχε ιδρυθεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Ήταν η πρώτη διοργάνωση που διεξήγαγε η ΚΟΠ αφού το Κύπελλο Κύπρου 1934-35 προηγήθηκε της διεξαγωγής του πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας 1934-35.[1] Από το 1934 το κύπελλο διεξάγεται συνεχώς με μοναδικές εξαιρέσεις:

 1. Το διάστημα 1941 έως 1944 όταν δεν διεξήχθη κύπελλο (και πρωτάθλημα) λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί Κύπριοι κατετάγησαν εθελοντικά στον ελληνικό και αγγλικό στρατό, ενώ σχηματίστηκε και κυπριακό σύνταγμα. Τα πλείστα σωματεία ανέλαβαν εθνικό έργο συγκεντρώνοντας χρήματα και ρουχισμό τα οποία αποστέλλονταν στην Ελλάδα προς αρωγής του ελληνικού λαού και στρατού. Επιπλέον, πολλοί Έλληνες πρόσφυγες κατέφυγαν στην Κύπρου. Λόγω των πολεμικών συνθηκών που επικρατούσαν η ΚΟΠ αποφάσισε να διακόψει όλες τις διοργανώσεις της.[2][3][4]
 2. Τις περιόδους 1955-58 και 1959-61 όταν το κύπελλο δεν διεξήχθη λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Κύπρο ως αποτέλεσμα του αγώνα της ΕΟΚΑ. Διεξήχθη ενδιάμεσα την περίοδο 1958-59. Την περίοδο αυτή η ΚΟΠ ακύρωσε τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος λόγω της κατάστασης στην Κύπρο. Όταν τελείωσαν οι εχθροπραξίες και όλα έδειχναν ότι η Κύπρος θα αποκτούσε την ανεξαρτησία της, αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις ομάδες που ήταν αδρανείς για αρκετούς μήνες αποφάσισε να προκηρύξει ειδικό κύπελλο με την ονομασία Κύπελλο Ανεξαρτησίας. Η διοργάνωση θεωρήθηκε επίσημη και η νικήτρια της περιλαμβάνεται στη λίστα των κυπελλούχων Κύπρου.[2][5][6]

Την περίοδο 1961-62 το κύπελλο επανήλθε. Αθλοθέτης του θεσμού έγινε η εταιρεία Aδελφοί Λανίτη Λτδ (Coca-Cola Κύπρου). Η αθλοθέτηση του Κυπέλλου Coca-Cola συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Την περίοδο 1998-99 μετονομάζεται επίσημα σε Κύπελλο Coca-Cola.[7][2]

Συμμετέχουσες ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κύπελλο Κύπρου αρχικά συμμετείχαν μόνο οι ομάδες της Α΄ κατηγορίας. Η Β΄ κατηγορία είχε δημιουργηθεί παράλληλα με την Α΄ κατηγορία αλλά η διεξαγωγή της ήταν ανεπίσημη, αφού σε αυτήν συμμετείχαν οι αναπληρωματικές ομάδες των ομάδων Β΄ κατηγορίας και κάποιες άλλες ομάδες.

Από την περίοδο 1952-53 οι ομάδες του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας συμμετέχουν στο Κύπελλο Κύπρου, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο 1963-64. Σε μερικές διοργανώσεις των δεκαετιών ΄60 και ΄70 συμμετείχαν μόνο οι πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος (ή μόνο η πρωταθλήτρια). Από την περίοδο 1975-76 συμμετέχουν όλες οι ομάδες της Β΄ κατηγορίας στο κύπελλο Κύπρου. Η μεγαλύτερη επιτυχία ομάδων του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας στο θεσμό του κυπέλλου είναι η συμμετοχή στην ημιτελική φάση σε τέσσερις περιπτώσεις (Νέα Σαλαμίνα 1953-54, Ορφέας Λευκωσίας 1983-84, ΠΑΕΕΚ 1984-85, ΑΕΠ 2005-06).

Από την περίοδο 1971-72 έως και την περίοδο 2007-08 στο Κύπελλο Κύπρου συμμετείχαν και οι ομάδες του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας. Από την περίοδο 2008-09 οι ομάδες του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Κύπρου, μπορούν όμως να συμμετέχουν (προαιρετικά) στο Κύπελλο Γ΄ κατηγορίας και Επίλεκτης κατηγορίας ΣΤΟΚ (παλαιότερη ονομασία: Κύπελλο Κύπρου Γ΄ – Δ΄ κατηγορίας). Η καλύτερη πορεία ομάδας του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας στο κύπελλο Κύπρου ήταν η πορεία του Χαλκάνορα την περίοδο 1987-88 όταν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

Οι ομάδες του πρωταθλήματος Δ΄ κατηγορίας συμμετείχαν στο Κύπελλο Κύπρου από την περίοδο 1986-87 έως και την περίοδο 2007-08. Από την περίοδο 2008-09 οι ομάδες του πρωταθλήματος Δ΄ κατηγορίας δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Κύπρου, μπορούσαν όμως να συμμετάσχουν (προαιρετικά) στο Κύπελλο Κύπρου Γ΄ – Δ΄ κατηγορίας.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δομή του πρωταθλήματος έχει διαφοροποιηθεί στην πορεία των ετών.

 1. Από την περίοδο 1934-35 έως και την περίοδο 1983-84 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες ήταν μονοί και διεξάγονταν στην έδρα της ομάδας που είχε κληρωθεί ως γηπεδούχος. Σε περίπτωση ισοπαλίας διεξαγόταν επαναληπτικός στην έδρα της άλλης ομάδας. Εξαίρεση αποτελούν οι περίοδοι 1958-59 και 1973-74 όπου οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας.
 2. Από την περίοδο 1984-85 έως την περίοδο 2001-02 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες των προκριματικών φάσεων ήταν μονοί ενώ από τον Α΄ γύρο και μετά οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας.
 3. Από την περίοδο 2002-03 έως και την περίοδο 2005-06 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες των προκριματικών φάσεων ήταν μονοί ενώ από τον Α΄ γύρο και μετά οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας. Εξαίρεση αποτελούσε η φάση των 16 ομάδων όπου οι ομάδες χωρίζονταν σε 4 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος. Οι ομάδες κάθε ομίλου αναμετρήθηκαν αναμεταξύ τους από δύο φορές, μία εντός και μία εκτός έδρας. Οι δύο ομάδες που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς σε κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην προημιτελική φάση.
 4. Την περίοδο 2006-07 και την περίοδο 2007-08 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες των προκριματικών φάσεων ήταν μονοί ενώ από τον Α΄ γύρο και μετά οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας. Εξαίρεση αποτελούσε η προημιτελική φάση όπου οι 8 ομάδες χωρίζονταν σε 2 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος. Οι ομάδες κάθε ομίλου αναμετρήθηκαν αναμεταξύ τους από δύο φορές, μία εντός και μία εκτός έδρας. Οι δύο ομάδες που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς σε κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση.
 5. Από την περίοδο 2008-09 έως την περίοδο 2010-11 το κύπελλο διεξαγόταν με το σύστημα νοκ-άουτ όπου όλοι οι αγώνες ήταν διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας. Εξαίρεση αποτελούσε ο τελικός που ήταν μονός. Από την περίοδο 2011-12 το κύπελλο διεξάγεται με το σύστημα νοκ-άουτ όπου οι αγώνες της προκριματικής φάσης είναι μονοί ενώ στις επόμενες φάσεις οι αγώνες είναι διπλοί, ένας στην έδρα κάθε ομάδας. Ο τελικός είναι μονός.

Ευρωπαϊκές συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την περίοδο 1962-63 ο κυπελλούχος Κύπρου εξασφάλιζε συμμετοχή σε μία διοργάνωση της UEFA. Αρχικά συμμετείχε στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.[8][9] Σε περίπτωση που ο κυπελλούχος Κύπρου ήταν παράλληλα και πρωταθλητής Κύπρου (οπόταν είχε εξασφαλίσει συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ), στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης συμμετείχε ο φιναλίστ του κυπέλλου.[8][9] Το 1999 το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καταργήθηκε. Ο κυπελλούχος Κύπρου συμμετείχε πλέον στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και από το 2009 στο Γιουρόπα Λιγκ.[10]

Σε όλες τις περιόδους ο Κυπελλούχος Κύπρου εξασφαλίζει την καλύτερη θέση που δικαιούται η Κύπρος στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ (ο κυπελλούχος Κύπρου μπορεί να ξεκινήσει σε μεταγενέστερο προκριματικό γύρο, αν η Κύπρος το δικαιούται με βάση τη θέση της, σε σχέση με τις άλλες ομάδες που εξασφαλίζουν συμμετοχή στην ίδια διοργάνωση μέσω πρωταθλήματος). Παλαιότερα, αν ο κυπελλούχος Κύπρου ήταν παράλληλα και πρωταθλητής Κύπρου (οπόταν είχε εξασφαλίσει συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ), στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ συμμετείχε ο φιναλίστ του κυπέλλου. Από το 2015, μετά από απόφαση της UEFA, αν ο κυπελλούχος Κύπρου είναι παράλληλα και πρωταθλητής Κύπρου, τότε η θέση που δικαιούται ο κυπελλούχος Κύπρου στο Γιουρόπα Λιγκ δίνεται στη δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ευρωπαϊκή συμμετοχή στη διοργάνωση και η ομάδα που τερματίζει στην τέταρτη θέση.[11][12]

Έδρα τελικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τελικός του κυπέλλου έχει διεξαχθεί σε 6 διαφορετικά στάδια. Από την περίοδο 1934-35 έως και την περίοδο 1974-75 ο τελικός διεξαγόταν στη Λευκωσία, στο παλιό ΓΣΠ, ανεξαρτήτως αν το στάδιο αυτό αποτελούσε έδρα μόνο μίας εκ των δύο φιναλίστ. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η περίοδο 1970-71 όπου χρειάστηκε επαναληπτικός αγώνας αφού ο πρώτος τελικός μεταξύ Ομόνοιας Λευκωσίας και Ανόρθωσης Αμμοχώστου, που είχε διεξαχθεί στο παλιό ΓΣΠ (που ήταν και η έδρα της Ομόνοιας), τελείωσε ισόπαλος. Ο επαναληπτικός έγινε στην έδρα της Ανόρθωσης στην Αμμόχωστο, το στάδιο ΓΣΕ. Η επιλογή του παλιού ΓΣΠ ως η έδρα του τελικού οφειλόταν κυρίως στη δυνατότητα του σταδίου να φιλοξενεί περισσότερους φιλάθλους σε σχέση με τα υπόλοιπα στάδια της Κύπρου.[13] Την περίοδο 1937-38 η ΑΕΛ Λεμεσού είχε γίνει η πρώτη ομάδα εκτός Λευκωσίας που συμμετείχε σε τελικό κυπέλλου. Αντίπαλος ήταν ο Τραστ Λευκωσίας και η έδρα του τελικού ήταν το παλιό ΓΣΠ, το οποίο ήταν και έδρα του Τραστ. Νικητής αναδείχθηκε ο Τραστ. Την επόμενη περίοδο στον τελικό συμμετείχαν η ΑΕΛ Λεμεσού και ο ΑΠΟΕΛ. Παρόλο που ο τελικός είχε οριστεί να διεξαχθεί στο παλιό ΓΣΠ (έδρα του ΑΠΟΕΛ) η ΑΕΛ αντέδρασε και ζήτησε όπως ο τελικός διεξαχθεί στη Λεμεσό, στο στάδιο ΓΣΟ, που ήταν η δική της έδρα. Πραγματοποιήθηκε κλήρωση μεταξύ των δύο σταδίων με το παλιό ΓΣΠ να κληρώνεται ως η έδρα του τελικού.[14][15][16][17]

Το 1975 ολοκληρώθηκε το Τσίρειο Στάδιο και έτσι ο τελικός της περιόδου 1975-76 έγινε στο στάδιο αυτό. Οι επόμενοι 2 τελικοί έγιναν στο παλιό ΓΣΠ. Ο τελικός ήταν περιόδου 1977-78 ήταν ο τελευταίος που έγινε στο παλιό ΓΣΠ. Ο τελικός της περιόδου 1978-79 έγινε στο νεόκτιστο Μακάρειο Στάδιο στη Λευκωσία.[13]

Από το 1981, όταν η Κύπρος διέθετε πλέον κατάλληλα στάδια για διεξαγωγή τέτοιων αγώνων, η ουδετερότητα της έδρας του τελικού ήταν πάντα το ζητούμενο, δηλαδή αν οι ομάδες προέρχονταν από διαφορετική πόλη ο τελικός να διεξάγεται σε τρίτη πόλη. Αρχικά υπήρχαν στάδια μόνο σε Λευκωσία (Μακάρειο) και Λεμεσό (Τσίρειο). Μέχρι το 1989 που εγκαινιάστηκε το νέο ΓΣΖ στη Λάρνακα, όταν αντιμέτωπες στον τελικό ήταν ομάδες από Λευκωσία και Λεμεσό η έδρα του τελικού καθοριζόταν μετά από κλήρωση.[13] Αυτό χρειάστηκε σε τρεις περιπτώσεις (1981-82 Ομόνοια-Απόλλων, 1985-86 Απόλλων-ΑΠΟΕΛ, 1987-88 Ομόνοια-ΑΕΛ) με το Τσίρειο Στάδιο να κληρώνεται και στις 3.[13][16] Βάσει της προκήρυξης αν ο τελικός τελείωνε ισόπαλος, διεξαγόταν επαναληπτικός στην έδρα της άλλης ομάδας. Αυτό έγινε την περίοδο 1981-82 που ο πρώτος τελικός έγινε στο Τσίρειο, τελείωσε ισόπαλος και ο επαναληπτικός διεξήχθη στο Μακάρειο. Το 1989 διαθέσιμο για τελικό ήταν και το νέο ΓΣΖ το οποίο φιλοξένησε για πρώτη φορά τελικό την περίοδο 1992-93.[13]

Το 1999 ολοκληρώθηκε το νέο ΓΣΠ, το οποίο φιλοξένησε τον τελικό της περιόδου 1999-2000 μεταξύ Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ. Το νέο ΓΣΠ ήταν και είναι η κοινή έδρα των δύο αυτών ομάδων. Λόγω της μεγάλης χωρητικότητας και των σύγχρονων εγκαταστάσεων του, το νέο ΓΣΠ αποτελεί την πρώτη επιλογή για τελικούς κυπέλλου, αν και δεν αποτελεί ουδέτερη έδρα αφού είναι συχνή η παρουσία ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας στον τελικό.[13] Σε περίπτωση που η αντίπαλος ομάδα (με έδρα εκτός Λευκωσίας) έφερνε αντιρρήσεις, διεξαγόταν κλήρωση μεταξύ των εδρών των δύο ομάδων.[13] Αυτό έγινε πρώτη φορά την περίοδο 2005-06 (τελικός ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ Λάρνακας) με το νέο ΓΣΖ να κερδίζει.[16] Την περίοδο 2015-16 (τελικός Απόλλων-Ομόνοια) έγινε κλήρωση μεταξύ Τσιρείου και νέου ΓΣΠ με το πρώτο να κερδίζει.[18]

Σε κάποιες περιπτώσεις η αντίπαλος ομάδα συναινούσε στη διεξαγωγή του τελικού στο νέο ΓΣΠ έστω και αν ήταν η έδρα της αντιπάλου της. Αυτό έγινε σε πέντε τελικούς. Πρώτη φορά ήταν την περίοδο 2004-05 όταν ο Διγενής (με έδρα το Μακάρειο της Λευκωσίας) αποδέχθηκε όπως ο τελικός με αντίπαλο την Ομόνοια διεξαχθεί στο νέο ΓΣΠ, έδρα της αντιπάλου του. Την περίοδο 2006-07 η Ανόρθωση αποδέχθηκε να γίνει ο τελικός με αντίπαλο την Ομόνοια στο νέο ΓΣΠ. Το ίδιο έπραξε και την περίοδο 2007-08 με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ. Την περίοδο 2011-12 η ΑΕΛ αποδέχθηκε όπως ο τελικός με αντίπαλο την Ομόνοια διεξαχθεί στο νέο ΓΣΠ, όπως και ο Ερμής την περίοδο 2013-14 με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ.[13][19]

Από την περίοδο 2016-17 η ΚΟΠ αποφάσισε όπως το τελικός κυπέλλου να διεξάγεται στο νέο ΓΣΠ ανεξαρτήτως των συμμετεχόντων ομάδων, συμπεριλαμβάνοντας την απόφαση αυτή στις προκηρύξεις της διοργάνωσης.[20][21][22]

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τα στάδια που διεξήχθησαν οι τελικοί του κυπέλλου Κύπρου από την περίοδο 1934-35 έως και την περίοδο 2017-18, τον αριθμό των τελικών που διεξήχθησαν σε κάθε στάδιο και τις περιόδους των τελικών σε κάθε στάδιο. Παρόλο που οι διοργανώσεις του κυπέλλου Κύπρου είναι συνολικά 76, οι τελικοί που διεξήχθησαν είναι 81 αφού σε 5 περιπτώσεις ο τελικός τελείωσε ισόπαλος και χρειάστηκε επαναληπτικός αγώνας. Ο επαναληπτικός μπορούσε να διεξαχθεί είτε στο ίδιο στάδιο είτε στην έδρα της άλλης ομάδας, εφόσον ο πρώτος τελικός διεξήχθη στην έδρα μίας εκ των δύο αντιπάλων.

Στάδιο Αριθμός τελικών Περίοδοι
Παλιό ΓΣΠ 37 1934-35 (2 τελικοί), 1935-36, 1936-37 1937-38 1938-39, 1939-40, 1940-41, 1944-45, 1945-46, 1946-47, 1947-48, 1948-49, 1949-50, 1950-51, 1951-52, 1952-53, 1953-54, 1954-55, 1958-59, 1961-62, 1962-63 (2 τελικοί), 1963-64, 1964-65, 1965-66, 1966-67, 1967-68, 1968-69, 1969-70, 1970-71, 1971-72, 1972-73, 1973-74, 1974-75, 1976-77, 1977-78
Τσίρειο 18 1975-76, 1980-81 (2 τελικοί), 1981-82, 1982-83, 1983-84, 1985-86, 1986-87, 1987-88, 1988-89, 1989-90, 1991-92, 1993-94, 1994-95, 1995-96, 1998-99, 2012-13, 2015-16
Νέο ΓΣΠ 13 1999-00, 2000-01, 2001-02, 2002-03, 2003-04, 2004-05, 2006-07, 2007-08, 2008-09, 2011-12, 2013-14, 2016-17, 2017-18
Μακάρειο 7 1978-79, 1979-80, 1981-82 (επαναληπτικός), 1984-85, 1990-91, 1996-97, 1997-98
Νέο ΓΣΖ 5 1992-93, 2005-06, 2009-10, 2010-11, 2014-15
ΓΣΕ 1 1970-71 (επαναληπτικός)

Οι τελικοί του Κυπέλλου Κύπρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ομάδες που συμμετείχαν στον τελικό της διοργάνωσης κάθε περίοδο.[23][24][25]

Περίοδος Κυπελλούχος Φιναλίστ Αποτέλεσμα
1934-35 Τραστ ΑΠΟΕΛ 0-0, 1-0 (επ.)
1935-36 Τραστ Τουρκική Λέσχη 4-1
1936-37 ΑΠΟΕΛ Τραστ 2-1
1937-38 Τραστ ΑΕΛ 2-1
1938-39 ΑΕΛ ΑΠΟΕΛ 3-1
1939-40 ΑΕΛ Πεζοπορικός 3-1
1940-41 ΑΠΟΕΛ ΑΕΛ 2-1
1941-44 Δεν διεξήχθη
1944-45 ΕΠΑ ΑΠΟΕΛ 3-1
1945-46 ΕΠΑ ΑΠΟΕΛ 2-1
1946-47 ΑΠΟΕΛ Ανόρθωση 4-1
1947-48 ΑΕΛ ΑΠΟΕΛ 2-0
1948-49 Ανόρθωση ΑΠΟΕΛ 3-0
1949-50 ΕΠΑ Ανόρθωση 2-1
1950-51 ΑΠΟΕΛ ΕΠΑ 7-0
1951-52 Τσετίν Καγιά Πεζοπορικός 4-1
1952-53 ΕΠΑ Τσετίν Καγιά 2-1
1953-54 Τσετίν Καγιά Πεζοπορικός 2-1
1954-55 ΕΠΑ Πεζοπορικός 2-1
1955-58 Δεν διεξήχθη
1958-59 Ανόρθωση ΑΕΛ 1-0
1959-61 Δεν διεξήχθη
1961-62 Ανόρθωση Ολυμπιακός 5-2
1962-63 ΑΠΟΕΛ Ανόρθωση 2-2, 1-0 (επ.)
1963-64 Ανόρθωση ΑΠΟΕΛ 3-0
1964-65 Ομόνοια Απόλλων 5-1
1965-66 Απόλλων Νέα Σαλαμίνα 4-2
1966-67 Απόλλων Αλκή 1-0
1967-68 ΑΠΟΕΛ ΕΠΑ 2-1
1968-69 ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 1-0
1969-70 Πεζοπορικός Αλκή 2-1
1970-71 Ανόρθωση Ομόνοια 1-1, 1-0 (επ.)
1971-72 Ομόνοια Πεζοπορικός 3-1
1972-73 ΑΠΟΕΛ Πεζοπορικός 1-0
1973-74 Ομόνοια ΕΝΠ 2-0
1974-75 Ανόρθωση ΕΝΠ 3-2
1975-76 ΑΠΟΕΛ Αλκή 6-0
1976-77 Ολυμπιακός Αλκή 2-0
1977-78 ΑΠΟΕΛ Ολυμπιακός 3-0
1978-79 ΑΠΟΕΛ ΑΕΛ 1-0
Περίοδος Κυπελλούχος Φιναλίστ Αποτέλεσμα
1979-80 Ομόνοια Αλκή 3-1
1980-81 Ομόνοια ΕΝΠ 1-1, 3-0 (επ.)
1981-82 Ομόνοια Απόλλων 2-2, 4-2 (επ.)
1982-83 Ομόνοια ΕΝΠ 2-1
1983-84 ΑΠΟΕΛ Πεζοπορικός 3-1
1984-85 ΑΕΛ ΕΠΑ 1-0
1985-86 Απόλλων ΑΠΟΕΛ 2-0
1986-87 ΑΕΛ Απόλλων 1-0
1987-88 Ομόνοια ΑΕΛ 2-1
1988-89 ΑΕΛ Άρης 3-2 (παρ.)
1989-90 Νέα Σαλαμίνα Ομόνοια 3-2
1990-91 Ομόνοια Ολυμπιακός 1-0
1991-92 Απόλλων Ομόνοια 1-0
1992-93 ΑΠΟΕΛ Απόλλων 4-1
1993-94 Ομόνοια Ανόρθωση 1-0 (παρ.)
1994-95 ΑΠΟΕΛ Απόλλων 4-2
1995-96 ΑΠΟΕΛ ΑΕΚ 2-0 (παρ.)
1996-97 ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 2-0
1997-98 Ανόρθωση Απόλλων 3-1
1998-99 ΑΠΟΕΛ Ανόρθωση 2-0
1999-00 Ομόνοια ΑΠΟΕΛ 4-2
2000-01 Απόλλων Νέα Σαλαμίνα 1-0
2001-02 Ανόρθωση Εθνικός Άχνας 1-0
2002-03 Ανόρθωση ΑΕΛ 0-0 (5-3 πεν.)
2003-04 ΑΕΚ ΑΕΛ 2-1
2004-05 Ομόνοια Διγενής 2-0
2005-06 ΑΠΟΕΛ ΑΕΚ 3-2 (παρ.)
2006-07 Ανόρθωση Ομόνοια 3-2
2007-08 ΑΠΟΕΛ Ανόρθωση 2-0
2008-09 ΑΠΟΠ Κινύρας ΑΕΛ 2-0
2009-10 Απόλλων ΑΠΟΕΛ 2-1
2010-11 Ομόνοια Απόλλων 1-1 (4-3 πεν.)
2011-12 Ομόνοια ΑΕΛ 1-0
2012-13 Απόλλων ΑΕΛ 2-1 (παρ.)
2013-14 ΑΠΟΕΛ Ερμής 2-0
2014-15 ΑΠΟΕΛ ΑΕΛ 4-2
2015-16 Απόλλων Ομόνοια 2-1
2016-17 Απόλλων ΑΠΟΕΛ 1-0
2017-18 ΑΕΚ Απόλλων 2-1

Κατακτήσεις ανά ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τις συνολικές κατακτήσεις κυπέλλου Κύπρου ανά ομάδα.[25]

Ομάδα Κυπελλούχος Φιναλίστ Χρονιές κατάκτησης
ΑΠΟΕΛ
21
11
1937, 1941, 1947, 1951, 1963, 1968, 1969, 1973, 1976, 1978, 1979, 1984, 1993, 1995, 1996, 1997, 1999, 2006, 2008, 2014, 2015
Ομόνοια
14
7
1965, 1972, 1974, 1980, 1981, 1982, 1983, 1988, 1991, 1994, 2000, 2005, 2011, 2012
Ανόρθωση
10
6
1949, 1959, 1962, 1964, 1971, 1975, 1998, 2002, 2003, 2007
Απόλλων
9
8
1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013, 2016, 2017
ΑΕΛ
6
11
1939, 1940, 1948, 1985, 1987, 1989
ΕΠΑ
5
3
1945, 1946, 1950, 1953, 1955
Τραστ
3
1
1935, 1936, 1938
ΑΕΚ
2
2
2004, 2018
Τσετίν Καγιά
2
2
1952, 1954
Πεζοπορικός
1
7
1970
Ολυμπιακός
1
3
1977
Νέα Σαλαμίνα
1
2
1990
ΑΠΟΠ Κινύρας
1
2009
Αλκή
5
ΕΝΠ
4
Άρης
1
Εθνικός Άχνας
1
Διγενής
1
Ερμής
1

Αριθμός ομάδων ανά κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τον αριθμό των ομάδων που συμμετείχαν στο κύπελλο ανά περίοδο. Επιπλέον παρουσιάζεται ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχε ανά κατηγορία.[26]

Περίοδος Αρ. Ανά κατηγορία
Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄
1934-35 8 8 0
1935-36 8 8 0
1936-37 7 7 0
1937-38 5 5 0
1938-39 7 7 0
1939-40 6 6 0
1940-41 4 4 0
1944-45 6 6 0
1945-46 6 6 0
1946-47 7 7 0
1947-48 5 5 0
1948-49 8 8 0
1949-50 8 8 0
1950-51 8 8 0
1951-52 8 8 0
1952-53 12 8 4
1953-54 18 9 9
1954-55 16 10 6
1958-59 18 11 7
1961-62 23 13 10
Περίοδος Αρ. Ανά κατηγορία
Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄
1962-63 22 12 10
1963-64 7 7 0
1964-65 12 11 1
1965-66 13 11 2
1966-67 16 12 4
1967-68 21 12 9
1968-69 16 12 4
1969-70 16 12 4
1970-71 16 12 4 0
1971-72 32 12 12 8
1972-73 36 14 14 8
1973-74 40 14 14 12
1974-75 161 14 12
1975-76 35 15 13 7
1976-77 42 16 14 12
1977-78 40 16 14 10
1978-79 40 16 14 10
1979-80 41 15 14 12
1980-81 41 14 14 13
1981-82 42 14 14 14
Περίοδος Αρ. Ανά κατηγορία
Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄
1982-83 42 14 14 14
1983-84 41 14 14 13
1984-85 44 14 14 16
1985-86 41 14 13 14 0
1986-87 57 16 15 14 12
1987-88 65 16 15 14 20
1988-89 68 15 15 14 24
1989-90 71 14 15 14 28
1990-91 72 14 14 14 30
1991-92 72 14 14 14 30
1992-93 72 14 14 14 30
1993-94 50 14 14 14 8
1994-95 52 12 11 14 15
1995-96 50 14 14 14 8
1996-97 50 14 14 13 9
1997-98 50 14 14 14 8
1998-99 50 14 14 14 8
1999-00 50 14 14 14 8
2000-01 50 14 14 14 8
2001-02 50 14 14 14 8
Περίοδος Αρ. Ανά κατηγορία
Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄
2002-03 54 14 14 14 12
2003-04 54 14 14 14 12
2004-05 54 14 14 14 12
2005-06 54 14 14 14 12
2006-07 54 14 14 14 12
2007-08 54 14 14 14 12
2008-09 28 14 14 0 0
2009-10 28 14 14 0 0
2010-11 28 14 14 0 0
2011-12 28 14 14 0 0
2012-13 28 14 14 0 0
2013-14 30 14 16 0 0
2014-15 26 12 14 0 0
2015-16 28 14 14 0
2016-17 25 14 11 0
2017-18 22 14 8 0
2018-19 24 12 12 0
Η διοργάνωση δεν υπήρχε.

1Στο κύπελλο Κύπρου 1974-75 συμμετείχε και ο ΑΠΟΕΛ που συμμετείχε ανεπίσημα στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας 1974-75.

2Την περίοδο 1974-75, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 εξαιτίας της οποίας πολλά σωματεία που είχαν έδρα περιοχές που κατελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα να αναστείλουν μόνιμα ή προσωρινά τη λειτουργία τους, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε τη διεξαγωγή Ειδικού μικτού πρωταθλήματος Β΄ - Γ΄ κατηγορίας. Στο πρωτάθλημα αυτό είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι ομάδες των πρωταθλημάτων Β΄ και Γ΄ κατηγορίας. Η συμμετοχή ήταν προαιρετική. Το πρωτάθλημα ήταν διαιρεμένο σε δύο γεωγραφικούς ομίλους, με τις νικήτριες ομάδες κάθε ομίλου να αναμετριούνται για την ανάδειξη του πρωταθλητή, ο οποίος θεωρείται ως πρωταθλητής Β΄ κατηγορίας της περιόδου αυτής.

Συμμετοχές και επίδοση ανά ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται οι συμμετοχές των ομάδων που συμμετείχαν στο κύπελλο από την ίδρυση του έως και την περίοδο 2017-18 και τα στατιστικά κάθε ομάδας όσο αφορά τις κατακτήσεις, τις φορές που ήταν φιναλίστ, τις παρουσίες στα ημιτελικά και στα προημιτελικά, τις προκρίσεις που πέτυχε κάθε ομάδα και τους αποκλεισμούς που δέχθηκε.[26] Οι ομάδες ταξινομούνται με βάση τον αριθμό συμμετοχών τους στη διοργάνωση. Συνολικά έχουν συμμετάσχει 158 ομάδες στο Κύπελλο Κύπρου. Καμία ομάδα δεν συμμετείχε σε όλα τα κύπελλα (76 συνολικά, συμπεριλαμβανομένου της περιόδου 2017-18). Ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ απουσίαζαν μόνο σε μία διοργάνωση έκαστος όταν συμμετείχαν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Θέση Ομάδα Συμμετοχές Νικητής/τρια Φιναλίστ Ημιτελικά Προημιτελικά Προκρίσεις Αποκλεισμοί
1 ΑΠΟΕΛ 75 21 11 53 58 155 54
2 ΑΕΛ Λεμεσού 75 6 11 27 49 110 69
3 Ολυμπιακός Λευκωσίας 72 1 3 18 37 76 71
4 Ανόρθωση Αμμοχώστου 69 10 6 31 51 127 59
5 Άρης Λεμεσού 65 0 1 7 23 66 65
6 Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου 60 1 2 12 32 86 59
7 Ομόνοια Λευκωσίας 59 14 7 36 50 141 45
8 Απόλλων Λεμεσού 58 9 8 28 38 114 49
9 Αλκή Λάρνακας 53 0 5 8 21 69 53
10 ΕΝΠ 52 0 4 7 28 74 52
11 ΠΑΕΕΚ1 49 0 0 1 4 38 49
12 ΕΠΑ Λάρνακας 47 5 3 14 26 56 42
13 Εθνικός Άχνας 46 0 1 5 15 49 46
14 Οθέλλος Αθηαίνου 46 0 0 0 1 22 46
15 Πεζοπορικός 45 1 7 17 29 66 44
16 Ερμής Αραδίππου 45 0 1 1 7 43 45
17 Δόξα Κατωκοπιάς 45 0 0 2 3 26 45
18 Ομόνοια Αραδίππου 45 0 0 0 5 29 45
19 Διγενής Ακρίτας Μόρφου 43 0 1 1 3 36 43
20 ΑΣΙΛ Λύσης 42 0 0 0 3 29 42
21 Αναγέννηση Δερύνειας 42 0 0 0 2 39 42
22 Χαλκάνορας Ιδαλίου 41 0 0 0 3 27 41
23 Εθνικός Άσσιας 40 0 0 0 3 28 40
24 Ακρίτας Χλώρακας 39 0 0 0 1 18 39
25 ΑΠΟΠ Πάφου 38 0 0 4 8 31 38
26 Ορφέας Λευκωσίας 38 0 0 1 4 25 38
27 Ευαγόρας Πάφου 34 0 0 0 8 37 34
28 ΘΟΪ Λακατάμιας 34 0 0 0 0 20 34
29 ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς2 33 0 0 0 2 29 33
30 Άδωνις Ιδαλίου 33 0 0 0 0 20 33
31 Ηρακλής Γερολάκκου 32 0 0 0 0 13 32
32 Ονήσιλος Σωτήρας 30 0 0 0 1 26 30
33 Α.Ο. Αγία Νάπα 27 0 0 0 2 26 27
34 ΑΕΖ Ζακακίου 27 0 0 0 0 23 27
35 ΑΕΚ Κυθρέας 27 0 0 0 0 13 27
36 ΑΕΚ Λάρνακας 24 2 2 11 18 50 22
37 Κεραυνός Στροβόλου3 23 0 0 0 2 13 23
38 Απόλλων Λυμπιών 22 0 0 0 0 19 22
39 Αχυρώνας Λιοπετρίου 21 0 0 0 0 16 21
40 ΜΕΑΠ Πέρα Χωρίου Νήσου 21 0 0 0 0 18 21
41 ΑΕΜ Μόρφου 19 0 0 0 0 6 19
42 Ελπίδα Ξυλοφάγου 19 0 0 0 0 12 19
43 Εθνικός Λατσιών 18 0 0 0 0 2 18
44 Εληά Λυθροδόντα 18 0 0 0 0 4 18
45 Νέος Αιώνας Τρικώμου 18 0 0 0 0 11 18
46 Τσετίν Καγιά4 17 2 2 12 14 17 15
47 Διγενής Ακρίτας Ύψωνα 17 0 0 0 0 17 17
48 Ροτσίδης Μάμμαρι 17 0 0 0 0 9 17
49 Αναγέννηση Γερμασόγειας 15 0 0 0 0 11 15
50 ΑΕΠ Πάφου 14 0 0 1 2 17 14
51 ΑΠΕΠ Πελενδρίου 14 0 0 0 0 10 14
52 ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου 14 0 0 0 0 3 14
53 Ένωσις Κοκκινοτριμιθιά 14 0 0 0 0 9 14
54 Διγενής Ορόκλινης 13 0 0 0 0 7 13
55 Κέντρο Νεότητας Μαρωνιτών 13 0 0 0 0 7 13
56 Όλυμπος Ξυλοφάγου 13 0 0 0 0 10 13
57 ΑΕΚ Καθολικής 12 0 0 0 0 12 12
58 ΑΕΚ Αμμοχώστου 11 0 0 0 0 0 11
59 ΑΣΟ Ορμήδειας 11 0 0 0 0 5 11
60 Εθνικός Δευτεράς 11 0 0 0 0 11 11
61 Ελληνισμός Ακακίου 11 0 0 0 0 1 11
62 Ολυμπιάδα Νεάπολης 11 0 0 0 0 3 11
63 Ορφέας Αθηένου 11 0 0 0 0 7 11
64 ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου 11 0 0 0 0 5 11
65 ΑΥΜΑ 10 0 0 0 6 0 10
66 Αναγέννηση Λυθροδόντα 10 0 0 0 0 3 10
67 ΑΤΕ ΠΕΚ Εργατών 10 0 0 0 0 5 10
68 ΑΠΟΠ Κινύρας Πέγειας 9 1 0 1 2 13 8
69 ΑΕΚ Κακοπετριάς 9 0 0 0 0 8 9
70 Κινύρας Έμπας 9 0 0 0 0 7 9
71 Τσαγγάρης Πελενδρίου 9 0 0 0 0 5 9
72 ΑΕΚ/Αχιλλέας Αγίου Θεράποντα 8 0 0 0 0 4 8
73 Ατρόμητος Γεροσκήπου 8 0 0 0 0 6 8
74 Δόξα Παλαιομετόχου 8 0 0 0 0 3 8
75 Εθνικός Αστέρας 8 0 0 0 0 1 8
76 ΟΧΕΝ Περιστερώνας 8 0 0 0 0 4 8
77 Ποσειδώνας Γιόλου 8 0 0 0 0 4 8
78 Σουρουκλής Τρούλλων 8 0 0 0 0 3 8
79 Φάρος Ακροπόλεως 8 0 0 0 0 1 8
80 Φωτειακός Φρενάρου 8 0 0 0 0 7 8
81 ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς 7 0 0 0 0 5 7
82 ΘΟΪ Αυγόρου 7 0 0 0 0 3 7
83 Παρθενών Ζώδιας 7 0 0 0 0 1 7
84 Φρέναρος FC 2000 7 0 0 0 0 3 7
85 ΑΕΜ Μεσόγης5 6 0 0 0 0 5 6
86 ΑΟΛ – Ομόνοια Λακατάμιας6 6 0 0 0 0 4 6
87 ΑΠΕΫ Ύψωνα 6 0 0 0 0 5 6
88 Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών 5 0 0 0 1 3 5
89 Αχιλλέας Καϊμακλίου 5 0 0 0 0 0 5
90 Δόξα Δευτεράς 5 0 0 0 0 3 5
91 Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς 5 0 0 0 0 1 5
92 Κίμων Ξυλοτύμπου 5 0 0 0 0 0 5
93 Λειβαδιακός Λειβαδιών 5 0 0 0 0 6 5
94 Ολυμπιάς Φρενάρου 5 0 0 0 0 0 5
95 Τριπτόλεμος Ευρύχου 5 0 0 0 0 2 5
96 Τραστ 4 3 1 4 3 7 1
97 Πάφος FC 4 0 0 1 2 4 4
98 ΑΕΚ Κουκλιών 4 0 0 0 0 1 4
99 ΑΜΕΚ Καψάλου 4 0 0 0 0 2 4
100 ΑΜΕΠ Παρεκκλησιάς 4 0 0 0 0 2 4
101 Αναγέννηση Προσφύγων Λεμεσού 4 0 0 0 0 0 4
102 ΑΤΕ ΠΕΚ Παρεκκλησιάς 4 0 0 0 0 0 4
103 Αχιλλέας Αγίου Θεράποντα 4 0 0 0 0 3 4
104 Λίβανος Κορμακίτη 4 0 0 0 0 0 4
105 Νίκος & Σωκράτης Ερήμης 4 0 0 0 0 1 4
106 Πανελλήνιος 4 0 0 0 0 0 4
107 ΠΕΦΟ Ολυμπιακός 4 0 0 0 0 1 4
108 Σπάρτακος Κιτίου 4 0 0 0 0 4 4
109 Ντεμίρσπορ 3 0 0 0 1 1 3
110 FC Επισκοπής 3 0 0 0 0 1 3
111 Αμαθούς Λεμεσού 3 0 0 0 0 0 3
112 ΑΠΕΑΝ Αγίας Νάπας 3 0 0 0 0 4 3
113 Δόξα Πολεμιδιών 3 0 0 0 0 3 3
114 Ελπίδα Προσφύγων Πάφου 3 0 0 0 0 1 3
115 ΕΠΑΛ Λεμεσού 3 0 0 0 0 2 3
116 Πανίκος Πουργουρίδης Λεμεσού 3 0 0 0 0 2 3
117 Ποσειδώνας Λάρνακας 3 0 0 0 0 0 3
118 Τουρκ Κουτζιούκ Αμμοχώστου 3 0 0 0 0 2 3
119 Ντογάν Τουρκ Μπιρλιγί 2 0 0 0 1 3 2
120 Άδωνις Γεροσκήπου 2 0 0 0 0 0 2
121 ΑΕΚ Καραβά 2 0 0 0 0 1 2
122 Αλκή Ορόκλινη 2 0 0 0 0 0 2
123 Αναγέννηση Λάρνακας 2 0 0 0 0 1 2
124 Αναγέννηση Τραχωνίου 2 0 0 0 0 0 2
125 Ανταίος 2 0 0 0 0 0 2
126 ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου 2 0 0 0 0 0 2
127 Αρίων Λεμεσού 2 0 0 0 0 0 2
128 ΑΣΟΒ Βατυλής 2 0 0 0 0 0 2
129 Διγενής Αγίου Νικολάου 2 0 0 0 0 2 2
130 Δυναμό Περβολιών 2 0 0 0 0 1 2
131 Ελπίδα Λιοπετρίου 2 0 0 0 0 0 2
132 ΕΝΑΝ Αγίας Νάπας 2 0 0 0 0 2 2
133 Καϊτζάκ Λευκωσίας 2 0 0 0 0 0 2
134 Κενσγίκ Κιουτζιού 2 0 0 0 0 0 2
135 Ο Κορμακίτης 2 0 0 0 0 1 2
136 Ολυμπιάς Λυμπιών 2 0 0 0 0 0 2
137 Όλυμπος Αχερίτου 2 0 0 0 0 0 2
138 Πανίκος & Σωκράτης Ζακακίου 2 0 0 0 0 0 2
139 ΑΜΕΑΝ Αγίου Νικολάου 1 0 0 0 0 2 1
140 Αναγέννηση Μούτταλου 1 0 0 0 0 0 1
141 Ανόρθωσις Κάτω Πολεμιδιών 1 0 0 0 0 1 1
142 Απόλλων Αθηαίνου 1 0 0 0 0 0 1
143 ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου 1 0 0 0 0 0 1
144 ΑΣΠΙΣ Πύλας 1 0 0 0 0 0 1
145 Εθνικός Έμπας 1 0 0 0 0 0 1
146 ΕΝΑΖ Αγίας Ζώνης 1 0 0 0 0 2 1
147 ΕΝΑΠ Πάφου 1 0 0 0 0 0 1
148 Ένωσις Αγίων Ομολογητών 1 0 0 0 0 0 1
149 Ευαγόρας Παλληκαρίδης Αγίων Τριμιθιάς 1 0 0 0 0 0 1
150 Ζήνωνας Λάρνακας 1 0 0 0 0 1 1
151 Κέδρος Κορμακίτη 1 0 0 0 0 0 1
152 Κισσός FC Κισσόνεργας 1 0 0 0 0 0 1
153 Κισσός Κισσόνεργας 1 0 0 0 0 1 1
154 Κούριο Επισκοπής 1 0 0 0 0 1 1
155 ΛΑΛΛ Λύσης 1 0 0 0 0 0 1
156 Οθέλλος Αμμοχώστου 1 0 0 0 0 0 1
157 Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ξυλοτύμβου 2006 1 0 0 0 0 0 1
158 ΣΕΑΑΣ 1 0 0 0 0 0 1
159 Τουρκική Λέσχη Λάρνακας 1 0 0 0 0 0 1

Επεξηγήσεις πίνακα

 • Η παρουσία στην προημιτελική και ημιτελική φάση πιστώνεται ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Δηλαδή, αν μια ομάδα έφτασε στον τελικό πιστώνεται (πέραν από την κατάκτηση ή την παρουσία ως φιναλίστ) μια συμμετοχή στην προημιτελική φάση (αν υπήρχε) και μία συμμετοχή στην ημιτελική φάση.
 • Οι φιναλίστ του κυπέλλου πιστώνονται ένα αποκλεισμό για κάθε χαμένο τελικό.
 • Οι κυπελλούχοι δεν πιστώνονται πρόκριση για κάθε κατάκτηση.

Σημειώσεις:

1Η ομάδα έχει 4 συμμετοχές με την ονομασία ΠΑΕΚ, 3 συμμετοχές με την ονομασία ΠΑΕΚ/ΑΕΚ και 40 συμμετοχές με την ονομασία ΠΑΕΕΚ.
2 Η ομάδα έχει 8 συμμετοχές με την ονομασία ΑΠΕΠ Λεμεσού και 25 συμμετοχές ως ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς.
3Η ομάδα έχει μερικές συμμετοχές ως Ένωσις-Κεραυνός.
4Η ομάδα έχει 11 συμμετοχές ως Τουρκικός Αθλητικός Σύλλογος Λευκωσίας και 6 συμμετοχές ως Τουρκική Αθλητική Ένωση Τσετίν Καγιά.
5Η ομάδα έχει 3 συμμετοχές ως ΑΕΜ Μεσόγης και 3 ως ΑΕΜ Μεσόγης-Γιόλου.
6Η ομάδα έχει 2 συμμετοχές ως ΑΟΛ Λακατάμιας και 4 ως ΑΟΛ – Ομόνοια Λακατάμιας.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του κυπέλλου εμπεριέχει την ονομασία του κύριου χορηγού, της Coca-Cola Κύπρου. Το 2012 παρουσιάστηκε μία νέα εκδοχή του λογότυπου, αφιερωμένη στα 50 χρόνια χορηγίας του θεσμού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 29
 2. 2,0 2,1 2,2 «Ιστορικό Κυπέλλου». www.cfacup.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-20. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 3. Μελετίου 2011, σελ. 55-56
 4. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 41
 5. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 69
 6. Μελετίου 2011, σελ. 270
 7. «Coca-Cola». www.cfacup.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-20. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 8. 8,0 8,1 Στεφανίδης 2003, σελ. 16
 9. 9,0 9,1 Στεφανίδης 2003, σελ. 321
 10. «Η ιστορία του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ». Ελευθεροτυπία. 2009-05-10. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-04-10. Ανακτήθηκε στις 2016-04-10. 
 11. «Ευρώπη… «γιοκ» για τους φιναλίστ Κυπέλλου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-20. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 12. «Φιναλίστ Κυπέλλου; Ευρώπη γιοκ!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-20. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 13,7 «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Κύπρος | Οι τελικοί κυπέλλου στο παλιό ΓΣΠ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-20. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 14. «Μάχες με μεγάλη ιστορία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-20. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 15. Μελετίου 2011, σελ. 82
 16. 16,0 16,1 16,2 «Ο κλήρος έπεσε (πάλι) στο Τσίρειο». ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-06-04. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 17. «Τα γήπεδα που φιλοξένησαν τους 75 τελικούς». www.cfa.com.cy. 2018-05-16. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-05-16. Ανακτήθηκε στις 2018-05-16. 
 18. «Ειδήσεις - Στο Τσίρειο μετά από κλήρωση». www.cfa.com.cy. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 19. «Ειδήσεις - Στο Στάδιο ΓΣΠ ο τελικός». www.cfa.com.cy. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 20. «Ειδήσεις - Στο ΓΣΠ ο τελικός». www.cfa.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-20. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 21. «Προκήρυξη Πρωταθλήματος Κυπέλλου Κόκα-Κόλα 2017/18». ΚΟΠ. σελ. 18. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2018-03-03. Ανακτήθηκε στις 2018-03-03. 
 22. «Στο ΓΣΠ ο τελικός». www.cfa.com.cy. 2017-06-06. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-06-06. Ανακτήθηκε στις 2018-05-16. 
 23. «Κυπελλούχοι». www.cfacup.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-20. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 24. «Τελικοί Κυπέλλου Κύπρου». www.cfa.com.cy. Ανακτήθηκε στις 2016-08-20. 
 25. 25,0 25,1 «Cyprus - List of Cup Finals». rsssf.com. Ανακτήθηκε στις 2016-09-16. 
 26. 26,0 26,1 «Cyprus - Participations per club and per division at Cypriot Cup». rsssf.com. Ανακτήθηκε στις 2016-09-08. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Γαβριηλίδης, Μιχάλης. Παπαμωυσέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN 9963-8720-1-8. 
 • Μελετίου, Γιώργος (2011). Κυπριακό ποδόσφαιρο 1900-1960. Λευκωσία: Power Publishing. ISBN 978-9963-688-87-6. 
 • Παπαμωυσέως, Στέλιος (2013). Από την... ενοποίηση στ΄ αστέρια - Κυπριακό Ποδόσφαιρο 1953-2013. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. 
 • Παπαμωυσέως, Στέλιος (2015). 80 χρόνια κυπριακό ποδόσφαιρο 1935-2015. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN 978-9963-8720-6-0. 
 • Στεφανίδης, Γιώργος (2003). 40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Λευκωσία: Χαραυγή. ISBN 9963-8841-1-3. 
 • Στεφανίδης, Γιώργος (2015). Μεγάλες Στιγμές Κυπριακού Ποδοσφαίρου 1934-2014. Κύπρος: Ο Συγγραφέας. ISBN 978-9963-8841-3-1. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]