Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μαυροβουνίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μαυροβουνίου
Ίδρυση1931
ΜέλοςFIFA (από 2007) και UEFA (από 2007)
ΠρόεδροςDejan Savićević
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μαυροβουνίου (μαυροβουνιακά: Fudbalski savez Crne Gore, FSCG) αποτελεί το όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στο Μαυροβούνιο. Εδρεύει στην Ποντγκόριτσα και είναι μέλος της UEFA και της FIFA. Διοργανώνει εθνικά πρωταθλήματα, ενώ είναι υπεύθυνη και για τη διεξαγωγή του κυπέλλου της χώρας. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων του Μαυροβουνίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 8 Μαρτίου του 1931, με την ονομασία «Υποομοσπονδία Ποδοσφαίρου Τσέτινιε» (Cetinjski fudbalski podsavez), ως τμήμα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας.

Πριν από τις 28 Ιουνίου του 2006, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μαυροβουνίου ήταν μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας και έπειτα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σερβίας και Μαυροβουνίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία, η ομοσπονδία έγινε ανεξάρτητη. Στις 30 Ιουνίου του 2006, υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στην UEFA και τη FIFA. Η Ένωση προσχώρησε στην UEFA στις 26 Ιανουαρίου του 2007 και συμμετείχε στη FIFA στις 31 Μαΐου του 2007.

Στις 21 Μαΐου του 2016, εγκαινιάστηκε ο «Οίκος του Ποδοσφάιρου» (Kuća fudbala), στον οποίο εγκαταστάθηκε η έδρα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Μαυροβουνίου.[1][2][3]

Εγκαταστάσεις της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Μαυροβουνίου και House of Football[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2008, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μαυροβουνίου διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα προπονητικά κέντρα στη Βαλκανική χερσόνησο. Το κέντρο έχει έκταση 54.000 τετραγωνικά μέτρα και χτίστηκε το 2007. Βρίσκεται σε, μια πεδιάδα στα περίχωρα της Ποντγκόριτσα, μεταξύ των κοινοτήτων Στάρι Αεροντρόμ και Κονίκ. Αποτελείται από έξι γήπεδα με κερκίδες και προβολείς, καθώς και τον Οίκο του Ποδοσφαίρου, το οποίο λειτουργεί ως έδρα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Μαυροβουνίου.

οι εγκαταστάσεις είναι επί του παρόντος ένα πολύτιμο αγαθό για το ποδοσφαιρικό σύστημα του Μαυροβουνίου στο σύνολό του. Στους χώρους του φιλοξενούνται όλες οι εθνικές ομάδες του Μαυροβουνίου (ανδρών και γυναικών) καθώς και αρκετές ομάδες της Ποντγκόριτσα. Το Φίλντς ικανοποιεί τις απαιτήσεις για τους αγώνες της Πρώτης Λίγκας του Μαυροβουνίου και τα τουρνουά νέων της UEFA.

Μέγαρο ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το House of Football (Kua fudbala) είναι η έδρα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου του Μαυροβουνίου. Το κτίριο εγκαινιάστηκε στις 21 Μαΐου 2016.

Το κτίριο διαθέτει σύγχρονες ανέσεις όπως ρεσεψιόν, μουσείο και αίθουσα τύπου σε 3.240 τετραγωνικά μέτρα.

Γήπεδα εκπαίδευσης για το FSCG[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου FSCG βρίσκονται πίσω από το House of Football. Και τα δύο διαθέτουν κερκίδες 1.000 θέσεων και το κεντρικό γήπεδο έχει προβολείς. Πριν από κάθε παιχνίδι, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Μαυροβουνίου προπονείται και στα δύο γήπεδα.

Το κύριο γήπεδο χρησιμοποιείται συχνά για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Μαυροβουνίου, την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κάτω των 19 ετών και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κάτω των 17 ετών του Μαυροβουνίου, καθώς πληροί τους κανονισμούς της UEFA. Πέρα από αυτό, οι σύλλογοι από την Πρώτη και τη Δεύτερη Κατηγορία του Μαυροβουνίου μπορούν πάντα να χρησιμοποιούν το βασικό γήπεδο για τους αγώνες τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τις βροχερές μέρες που τα γήπεδά τους είναι σε άθλια κατάσταση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2017. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2017. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]