Αυστριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυστριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Ίδρυση18  Μαρτίου 1904
ΈδραΒιέννη
ΜέλοςFIFA (από 1905), UEFA (από 1954), BSO και ÖOC
ΠρόεδροςΛίο Βέντνερ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομοσπονδία

Η Αυστριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (γερμανικά: Österreichischer Fußball-Bund - ÖFB) είναι η ανώτατη διοικητική αρχή του ποδοσφαίρου στην Αυστρία. Διοργανώνει το Κύπελλο Αυστρίας και εποπτεύει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, την Μπουντεσλίγκα Αυστρίας. Είναι αρμόδια για την εθνική ομάδα Αυστρίας όπως και την αντίστοιχη των γυναικών. Εδρεύει στην Βιέννη.

Από το 1905 είναι μέλος της FIFA και από το 1954, μέλος της UEFA. Το 2004, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν 285.000 παίκτες (και των δύο φύλων) στην Αυστρία που παίζουν σε 2.309 ομάδες στην ομοσπονδία, παρ' όλο που υπάρχουν πολλοί ακόμα ποδοσφαιριστές που παίζουν είτε ανεπίσημα είτε σε μη αναγνωρισμένες ομάδες. Έτσι η ομοσπονδία είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός της χώρας. Το ποδόσφαιρο είναι, με μόνη ίσως εξαίρεση το σκι, το πιο δημοφιλές άθλημα στην Αυστρία. Το ποδόσφαιρο εκτιμάται πολύ και έχει πλούσια ιστορία και παράδοση στην Αυστρία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1894, ιδρύθηκε στη Βιέννη η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου της Αυστρίας, η Φιρστ Βιέννα ΦΚ. Από αυτόν τον πυρήνα, ιδρύθηκε, το 1904, η Αυστριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ένα χρόνο αργότερα, η Αυστρία έγινε μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, της FIFA και φιλοξένησε το πέμπτο συνέδριο της FIFA το 1908.

Ορόσημα στην ιστορία της ομοσπονδίας ήταν τα έτη 1930-1933, 1950-1954 και από το 1958 και μετά καθώς και τα έτη 1978, 1982, 1990 και 1998 με την συμμετροχή της Αυστρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Χούγκο Μάισλ, μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες των πρώτων χρόνων της Αυστριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έγινε Γενικός Γραμματέας και προπονητής της εθνικής ομάδας το 1927. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 η ομάδα του κέρδισε το ασημένιο μετάλιο μετά την ήττα της από την Ιταλία, στον μοναδικό διεθνή τελικό που έχει πάει η Αυστρία. Η ομάδα του Μάισλ, που πήρε το παρατσούκλι Γούντερτιμ, παρέμεινε αήττητη από τις 12 Απριλίου του 1931 έως τις 23 Οκτωβρίου του 1932 σε 14 διαδοχικά παιχνίδια. Τα σημαντικότερα σημεία των παιχνιδιών αυτών ήταν οι νίκες της Αυστρίας 6-0 (Βερολίινο) και 5-0 (Βιέννη) επί της Γερμανίας.

Η δεκαετία του '50 είδε μεγαλύτερες επιτυχίες με τους διάσημους ποδοσφαιρικούς αστέρες της όπως οι Ερνστ Όκβιρκ(δύο φορές πρόεδρος της FIFA World Selection Team), Ερνστ Χάπελ, Γκέαρχαρντ Χανάπι και Βάλτερ Ζίμαν. Η κατάταξη του Παγκοσμιού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 1954 ήταν μεταξύ των πιο επιτυχημένων στην ιστορία της Αυστριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Είκοσι χρόνια αφού κέρδισε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1934 πού έλαβε χώρα στην Ιταλία, η Αυστρία επιστρέφει στον κύκλο των καλύτερων ομάδων.

Περιφερειακοί οργανισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μπούργκενλαντ (BFV) [1]
  • Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Κάτω Αυστρίας (NOEFV) [2]
  • Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Άνω Αυστρίας (OOEFV) [3]
  • Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σάλτσμπουργκ (SFV) [4]
  • Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Στυρίας (StFV) [5]
  • Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Τιρόλου (TFV) [6]
  • Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Φόραρλμπεργκ (VFV) [7]
  • Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βιέννης (WFV) [8]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]