Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Irish Football Association.svg
Ίδρυση 1880
Μέλος IFAB (από 1886), FIFA (από 1911) και UEFA (από 1954)
Ιστότοπος Επίσημη ιστοσελίδα
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομοσπονδία

Η Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (αγγλικά: Irish Football Association - IFA) είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη Βόρεια Ιρλανδία. Υπήρξε το ανώτατο διοικητικό όργανο ολόκληρης της Ιρλανδίας. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιρλανδίας, η οποία είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1880 από τις ποδοσφαιρικές ομάδες κυρίως από την περιοχή του Μπέλφαστ. Αρχικά λειτουργούσε σαν διοργανωτής των αθλημάτων σε όλη την Ιρλανδία. Η Κλίφτονβιλ ΦΚ κάλεσε σε μια συνάντηση άλλα ποδοσφαιρικά σωματία που ακολουθούσαν τους κανόνες που όριζε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας. Κατά τη συνάντηση αυτή, στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, δημιουργήθηκε η Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όντας η τέταρτη παλαιότερη εθνική ομοσπονδία στον κόσμο.

Πρώτη απόφαση της Ομοσπονδίας ήταν η διοργάνωση ενός κυπέλλου, παρόμοια με το Κύπελλο Αγγλίας και το Κύπελλο Σκωτίας, που ονομάζεται Ιρλανδικό Κύπελλο. Δύο χρόνια αργότερα, η Εθνική Ομάδα έδωσε τον πρώτο διεθνή αγώνα της με αντίπαλο την Εθνική Αγγλίας, χάνοντας 13-0 (το οποίο παραμένει ρεκόρ και για τις δύο ομάδας: μεγαλύτερη νίκη για την Αγγλία και μεγαλύτερη ήττα για την Ιρλανδία).

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Irish Football Association της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).