Μάρθα Καραγιάννη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μάρθα Καραγιάννη
Karayianni.jpg
Η Μάρθα Καραγιάννη όπως εμφανίστηκε στην ταινία Ζητείται ψεύτης
Γέννηση
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα ηθοποιός
Μάρθα Καραγιάννη στην IMDb

Η Μάρθα Καραγιάννη είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1939[1].

Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου (μαζί με την Ελένη Προκοπίου). Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 16 ετών (1955) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, "Η άγνωστος", σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου.

Η κινηματογραφική της καριέρα συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία Ζητείται ψεύτης. Το μοναδικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, στο οποίο η Μάρθα Καραγιάννη δεν χόρεψε, ήταν το "Μερικοί το προτιμούν κρύο". Κι αυτό γιατί αρχικά στο ρόλο της επρόκειτο να εμφανιστεί η Άννα Φόνσου και μετά η Πόπη Λάζου. Τραγούδησε μόνο σε μία ταινία: "Γοργόνες και μάγκες".

Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 στην επιθεώρηση "Ελέφαντες και ψύλλοι". Το 2001 συνέγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο "Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Άγκυρα".

Έχει παντρευτεί το Δημήτρη Στεφανάκο, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.

Επιλεκτική φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλμογραφία
*Η άγνωστος (1955) αρραβωνιαστικιά του Άλκη
*Φτώχια,έρως και κομπίνα (1956)
*Ο κόμης Χατζηχρήστος (1957)
*Αδέκαροι ερωτευμένοι (1957)
*Κατά λάθος μπαμπάς (1957) .... Ρίτα
*Για την αγάπη της βοσκοπούλας (1959) .... Γκόλφω
*Ο θείος από τον Καναδά (1959) .... Καίτη
*Τρεις κούκλες κι εγώ (1960) .... Λένα, νοικάρισσα
*Πλούσιοι χωρίς λεφτά (1960)
*Πλούσιοι και φτωχοί (1960)
*Ζητείται ψεύτης (1961) .... Πίτσα Κίτσα, στριπτιτζού
*Καπετάνιος για κλάματα (1961) .... Μάρω
*Ο σκληρός άντρας (1961) .... Φούλα Ντάβαρη
*Έξω οι κλέφτες (1961) .... Μαργαρίτα, γραμματέας
*Ευτυχώς τρελάθηκα (1961) .... Ισμήνη Παπάζογλου
*Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962) .... Λέλα
*Ο ταξιτζής (1962) .... Αλίκη
*Ο Διάβολος και η ουρά του (1962) .... Ντίνα
*Κάτι να καίει (1963) .... Ρένα
*Καζανόβας (1963) .... Μήτση
*Ζητείται τίμιος (1963) .... Μαρία
*Ο Θύμιος στη χώρα του στριπτίζ (1963)
*Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου (1963)
*Ένα κορίτσι για δύο (1963) .... Ινώ
*Αυτό το κάτι άλλο (1963) .... ερωμένη και απατεώνας
*Κορίτσια για φίλημα (1964) .... Μάρθα
*Οι κληρονόμοι (1964) .... Μαίρη Αστράνη
*Ο παράς κι ο φουκαράς (1964) .... Λολίτα Μορένο
*Ένας ζόρικος δεκανέας (1964) .... Φρόσω
*Ραντεβού στον αέρα (1965) .... Λία Κούρτη
*Ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966) .... Μαίρη
*Οι θαλασσιές οι χάντρες 1966....Ελένη Τσίτουρα
*5.000 ψέμματα (1966)... υποψήφια υπάλληλος
*Μια κυρία στα μπουζούκια (1967) .... Μαρία
*Νύχτα γάμου (1967) .... Πέπη Ιορδανίδου
*Γοργόνες και μάγκες (1968) .... Μαρίνα
*Το ανθρωπάκι (1969) .... Κική Κοπέογλου
*Η ωραία του κουρέα (1969) .... Μάρθα Καραγιώργη
*Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)... Πέρσα
*Μαριχουάνα στοπ (1971) .... Δέσποινα
*Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972) .... Δέσποινα
*Ο ποδόγυρος (1980) ..... Μιράντα
*Η μαμά ξαναπαντρεύεται (1988) .... Μάρθα
*Η φεμινίστρια 1989....Μάρθα
*Πεθαίνω για σένα (2009).....γιαγιά

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • Θόδωρος Έξαρχος: "Έλληνες ηθοποιοί - Αναζητώντας τις ρίζες", Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
  • www.90lepta.com
  • www.retrodb.gr
  • Who's who

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]