Αδέκαροι ερωτευμένοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδέκαροι Ερωτευμένοι
ΣκηνοθεσίαΤζανής Αλιφέρης
ΣενάριοΝαπολέων Ελευθερίου
ΠρωταγωνιστέςΚούλης Στολίγκας, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Γκιωνάκης, Σπεράντζα Βρανά, Ράλλης Αγγελίδης, Γιάννης Φέρμης, Μάρθα Καραγιάννη, Λυδία Στεφανίδου, Γιάννης Σπαρίδης και Στέλλα Στρατηγού
ΜουσικήΛυκούργος Μαρκέας
ΦωτογραφίαΤζανής Αλιφέρης
Εταιρεία παραγωγήςΤζαλ Φιλμ
Πρώτη προβολή1958
Διάρκεια75 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Οι Αδέκαροι ερωτευμένοι είναι ασπρόμαυρη ελληνική κωμική ταινία παραγωγής του 1958 σε σκηνοθεσία Τζανή Αλιφέρη και σενάριο του Ναπολέοντα Ελευθερίου. Πρωταγωνιστούν οι Κούλης Στολίγκας, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Γκιωνάκης, Σπεράντζα Βρανά και Μάρθα Καραγιάννη,[1] ενώ αφηγητής είναι ο Σταύρος Ξενίδης.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας θυρωρός, ο Μισέλ, ένας ανθοπώλης, ο Γρηγόρης κι ένας ταξιτζής, ο Αριστοτέλης, απολύονται ταυτόχρονα και αρχίζουν να ψάχνουν πάλι για μια νέα δουλειά. Και οι τρεις τους θα συναντηθούν σε ένα γραφείο που αναζητά να προσλάβει έναν θυρωρό. Την ίδια στιγμή οι σπιτονοικοκυρές και των τριών θα τους κάνουν έξωση από τα δωμάτιά τους επειδή και οι τρεις οφείλουν απλήρωτα ενοίκια πολλών μηνών. Απογοητευμένοι οι τρεις φίλοι πηγαίνουν σε μια κοντινή παραλία με σκοπό να βάλουν τέρμα στη ζωή τους, αλλά καθώς διαπιστώνουν ότι το νερό είναι πολύ κρύο αλλάζουν γνώμη και φεύγουν. Επιστρέφοντας πίσω στην πόλη κάθονται σε ένα παγκάκι, όπου είναι και ένας ρακοσυλλέκτης, ο οποίος μέσα στα πολλά πράγματα που έχει βρει είναι και ένα γράμμα ένας βαθύπλουτου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, του Τόμας Χατζηκούμαρ, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσει τον ανιψιό του τον Μικέ, τον οποίο έχει να δει από πολύ μικρή ηλικία.

Ο Μισέλ διαβάζοντας το γράμμα, αποφασίζει μαζί με τον Αριστοτέλη να παρουσιάσουν ως ανιψιό του Τόμας Χατζηκούμαρ τον Γρηγόρη, ο οποίος θα υποδυθεί τον Μικέ για όσο χρονικό διάστημα μείνει ο Ελληνοαμερικανός θείος στην Ελλάδα, με σκοπό να του αποσπάσουν όσα πιο πολλά δολάρια μπορούν. Γι' αυτό τον λόγο θα επιστρατεύσουν στην κομπίνα τους την όμορφη Λουλού, η οποία θα κληθεί να φιλοξενήσει στην βίλα της τον Τόμας Χατζηκούμαρ. Εν τω μεταξύ ο πραγματικός ανιψιός του Χατζηκούμαρ, ο Μικές, ο οποίος μαθαίνοντας ότι ο θείος του έχει έρθει στην Ελλαδα, θα πάει στο ξενοδοχείο που ήταν να διαμείνει ο θείος του και θα αρχίσει να τον αναζητά.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 24 Φεβρουαρίου 1958 στις κινηματογραφικές αίθουσες Ριβόλι και Μόντιαλ στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και η προβολή της στο Αλκαζάρ της Θεσσαλονίκης.[2] Προβλήθηκε τη σεζόν 1957-1958 κόβοντας 5.994 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 27η θέση ανάμεσα σε 31 ταινίες της περιόδου αυτής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η Μάρθα Καραγιάννη αγάπησε περισσότερο στη ζωή της τις ρυτίδες της και τα ταξίδια.». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022. 
  2. «Αδέκαροι ερωτευμένοι» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 24 Φεβρουαρίου 1958. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]