Βαγγέλης Μπαλαφούτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαγγέλης Μπαλαφούτης
Γέννηση18  Νοεμβρίου 1963
Ηράκλειο
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων και σεναριογράφος

Ο Βαγγέλης Μπαλαφούτης γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1963 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε ηλικία 8 ετών ήρθε στην Αθήνα, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Τελείωσε το Λύκειο Αρρένων Νέας Σμύρνης και σπούδασε σκηνοθεσία. Παράλληλα σπούδασε κλασσικά και μοντέρνα κρουστά στο Πινδάρειο Ωδείο Αθηνών.

Το 1985 αρχίζει να εργάζεται σαν σκηνοθέτης. Γράφει τα σενάρια και σκηνοθετεί συνολικά 28 ταινίες μεγάλου μήκους. Συνεργάζεται με πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου όπως ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Κώστας Τσάκωνας και άλλοι.

Το 1991 είναι η χρονιά σταθμός στην επαγγελματική του εξέλιξη. Γνωρίζει τον Χάρρυ Κλυνν, με τον οποίο συνεργάζεται στενά και με μεγάλη επιτυχία. Οι δύο τους ευθύνονται για δύο από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του Θεάτρου "Άλσος" τα έτη 1993 και 1994 καθώς και για τις τηλεοπτικές επιτυχίες των "Harry Klynn Shows" και "Πολίτης Κλυνν".

Το 1996, μετά από τέσσερα χρόνια προεργασίας, ο Βαγγέλης Μπαλαφούτης εκδίδει το "Αντίστροφο Λεξικό της Νεοελληνικής", ένα λεξικό ρίμας, με 140.000 ομοιοκαταληξίες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επικαιρότητα.

Ο Βαγγέλης Μπαλαφουτης είναι:

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]