Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταμάτης Φιλιππούλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταμάτης Φιλιππούλης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σταμάτης Φιλιππούλης (Ελληνικά)
Γέννηση7  Σεπτεμβρίου 1930
Αθήνα
Θάνατος2  Μαρτίου 2014
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
συγγραφέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Φιλιππούλης (δεξιά) με τον Μάνο Χατζιδάκι

Ο Σταμάτης Φιλιππούλης (πλήρες όνομα Σταμάτιος-Αλέξανδρος Φιλιππούλης, 7 Σεπτεμβρίου 1930 - 2 Μαρτίου 2014) ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές εκπομπές του, τη χαρακτηριστικά χιουμοριστική συγγραφική του πένα και τις ταινίες του στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου 1930 όπου σε ηλικία επτά ετών έγραψε το πρώτο του παραμύθι με τίτλο Ο καλός μάγος Καλουπίν. Μεγάλωσε στη Χαριλάου Τρικούπη και στον Χολαργό. Έβγαλε την τότε Σχολή Μπερζάν (νυν Σχολή Μωραΐτη), ενώ στα 17 του μπήκε στην εφημερίδα Ακρόπολις ως νυχτερινός κλητήρας και μπάρκαρε για ένα διάστημα με φορτηγά καράβια στην ηλικία των 18. Δούλεψε επίσης και ως βοηθός σκηνογράφου, κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρία, ενώ από το 1957 αφοσιώθηκε στην δημοσιογραφία, τα θεατρικά και κινηματογραφικά σενάρια και την ποίηση.

Δημοσιογραφική πορεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1957 ως ελεύθερος ρεπόρτερ πήρε συνεντεύξεις από ορισμένες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητας του ελληνικού αλλά και διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου για λογαριασμό εφημερίδων και περιοδικών. Πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες διάσημα πρόσωπα, λογοτέχνες, διανοητές, ηθοποιούς, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μάρλον Μπράντο, ο Νόελ Κάουαρντ, ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Ανρί Σαριέ και πολλοί άλλοι. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν το 1965, στην τηλεόραση που λειτούργησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έγινε γνωστός από την πολύ επιτυχημένη θεατρική τηλεοπτική του εκπομπή Τα φώτα της ράμπας (περίπου 150 εκπομπές), όπου φιλοξενούσε ηθοποιούς και καλλιτέχνες, καλεσμένους στο στούντιο σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε ακόμα οπτικό υλικό από τις παραστάσεις γιατί οι κάμερες ήταν τεράστιες και πάρα πολύ βαριές για να πάνε στα θέατρα.

Έγινε γνωστότατος ως δημοσιογράφος, σεναριογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής με πηγαίο χιούμορ και χαρακτηριστική πένα. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και μέλος της Εταιρίας των Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Εργάστηκε στις εφημερίδες Ακρόπολις, Εμπρός, Εθνικός Κήρυξ, Απογευματινή, και Έθνος. Στα περιοδικά Εικόνες, Πρώτο, Θησαυρός. Γράφει επίσης και με το ψευδώνυμο Αλέξης Κομνηνός.

Συγγραφική δουλειά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιογράφος πολλών Ελλήνων πρωταγωνιστών του θεάτρου όπως οι: Κάρολος Κουν, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Μίμης Φωτόπουλος, Άννα Καλουτά, Γιώργος Ζαμπέτας κ.ά. Με πολλούς από αυτούς τον έδενε προσωπική φιλία όπως με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ που ήταν στενοί φίλοι και κουμπάροι του. Ως σεναριογράφος του θεάτρου και του κινηματογράφου έγραψε περισσότερα από 80 έργα, πολλά από τα οποία έγιναν σημαντικές επιτυχίες όπως τα: Η Μεσόγειος φλέγεται, Όχι, Στα σύνορα της προδoσίας, 5.000 ψέμματα, Στη μάχη της Κρήτης, Ο παιχνιδιάρης, Ω μαμά Ελλάς-20 χρόνια Θεοδωράκης, Όλα τα μασάει ο Κουταλιανός, Εδώ Ντόιτσε Βέλε κ.ά.

Στίχοι του Σταμάτη Φιλιππούλη έχουν μελοποιηθεί στα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα 'Ο πρωταθλητής' και 'Να 'χαμε ένα πορτοφόλι'. Το 2013 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή Τα πρωτάκουστα ή Η Ποίηση των απλών παλιανθρώπων.

Φιλμογραφία ως σεναριογράφος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Έτος Τίτλος Σκηνοθεσία
1957 Όπου φτώχεια και φιλότιμο Μιχάλης Νικολόπουλος
1966 5.000 ψέματα Γιώργος Κωνσταντίνου
1968 Στα σύνορα της προδοσίας Ντίμης Δαδήρας
1969 Όχι
Αγάπησα έναν προδότη Κώστας Παπανικολόυπουλος
1970 Η Μεσόγειος φλέγεται Ντίμης Δαδήρας
Στη μάχη της Κρήτης Βασίλης Γεωργιάδης
Ο παιχνιδιάρης Ανδρέας Κατσιμητσούλιας
  • "Who's Who 1984" σελ.468.
  • Filmfestival.gr
  • Athinaecinema.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]